De start van de winter had eigenlijk niet beter kunnen beginnen. Met 1,5 meter sneeuwval in een paar dagen tijd lag er direct een goede basis voor de rest van het seizoen. Daardoor was het met lawinegevaar 4 de eerste paar dagen nog wel even oppassen geblazen. De treeruns in vlak terrein brachten genoeg plezier dus het wachten op veiliger omstandigheden was bepaald geen straf. Toen de zon eenmaal begon te schijnen waren we helemaal stoked en leverde dat prachtige beelden op!

Eenmaal aangekomen in het wereldberoemde skigebied van Tignes/Val d'Iseres werden we aangenaam verrast door de gigantische hoeveelheden sneeuw. Het weerbericht voor de komende dagen vertelde ons zelfs dat er nog meer moest komen. De eerste dagen moesten we het dus doen met heel veel mist, een hoog lawine gevaar en deels gesloten liften.

Verboden te fietsen? Skiën!

Dat mocht de pret niet drukken want door het contrast van de bomen konden we ons geweldig vermaken met treeruns terwijl alles safe bleef! Doordat het laagseizoen waren er weinig freeriders te ontdekken dus bleef er de hele dag genoeg poeder over voor iedereen! Door de continue sneeuwval sneeuwde onze eigen sporen al snel weer dicht zodat we dezelfde run meerdere keren konden doen. We waren nu al helemaal happy maar het beste moest nog komen!

Na die dikke sneeuwval werd er meer dan een week 'grand beau' aangekondigd in de weersverwachting. Zonder te hiken bereikten we de mooiste ongerepte sneeuwhellingen. Voor sommige deelnemers was dit hun eerste freeride trip en die wisten niet wat ze meemaakten. Iedereen stoked dus!

Naarmate het weer beter werd en het qua lawinegevaar wat veiliger werd konden we grotere runs maken. Dat zorgde er ook voor dat we nu écht konden gaan freeriden. Bij het freeriden ben je niet alleen op zoek naar poeder maar ook naar het vrije gevoel en de rust maar rust vinden in een skigebied kan soms lastig zijn. We deden onder andere de prachtige run via de Col de Pers aan het einde van het Val d'Isère. Door de grotere runs hadden we geen zicht meer op de drukke pistes en liften en konden we tussen de spectaculaire afdalingen genieten van de serene rust. Wat een heerlijk gevoel! Krijg jij ook zin om te freeriden? Ik heb nog plek vrij bij de off-piste training in het Stubaital!

De laatste dag vroeg Sander mij of het ook mogelijk is om nog een dagje met mij alleen op pad te gaan en of er wat meer getoerd kon worden. Daar had ik wel oren naar! Sander had nog niet eerder getoerd en dus verzon ik een mooie laagdrempelige tocht met een korte hike van 1,5 uur. Vanaf de Col de L'Iseran die wereldberoemd geworden is door de Tour de France daalden we een paar honderd meter af om vervolgens de vellen onder te plakken. Onderweg gaf ik uitleg over hoe het lopen op een freeridebinding of toerski in zijn werk gaat en deed Sander zijn eerste ''Spitzekehre''. Wil jij ook je eerste toerskiervaring op doen? Check dan de toerskireis voor beginners in de Silvretta.

Na ongeveer een uur hiken hadden we een geweldig uitzicht over het desolate winterse landschap van de Vanoise. Op de horizon konden we zelfs de toppen van het Italiaanse Aosta dal zien liggen. Wat een geweldige ervaring dat je vlak naast zulke gigantische drukke skigebieden zo'n oase van rust kunt vinden.

De laatste steile helling naar de col was de crux van de route. Door de verse sneeuw hadden we met de vellen veel grip en werd die horde makkelijk overwonnen. Op de col genoten we van onze zelf gesmeerde boterham, een appel en vooral de stilte die in de winter toch echt nog anders 'klinkt' dan in de zomer. Tijdens de fantastische afdaling kwamen we nog een pittoresk berghutje tegen waar we nog maar eens genoten van de serene rust! Heb jij al minimaal een week ervaring met toerskiën? Misschien wil je dan van hut naar hut toerskiën in het Ortler massief?

Het laatste deel van de afdaling zorgde nog voor flink wat uitdaging. Door het onoverzichtelijke terrein moest ik meerdere malen weer een stukje omhoog hiken om niet boven een loodrechte wand uit te komen. Af en toe moest er een kort stukje steil terrein overwonnen worden wat bij Sander voor een beetje spanning zorgde en waardoor Sander zijn grenzen weer flink verlegde. Dat maakte de voldoening na afloop misschien nog wel groter! Wil jij ook je grenzen verleggen en heb je al flink wat ervaring? Check dan de haute route van Chamonix naar Zermatt!