K2 Lezing

Tijdens mijn K2 lezingen vertel ik aan de hand van indrukwekkend film- en fotomateriaal over de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van mijn bergsport carrière.

Het letterlijke hoogtepunt van mijn lezing ligt bij de 8611 meter hoge K2, de op een na hoogste berg ter wereld. De K2 is slechts 200 meter lager dan de Mount Everest maar wel bijna 2 keer zo steil!

Het figuurlijke hoogte punt is verdeeld over de gehele lezing. Ik vertel met gevoel hoe ik de bergen beleef, waarop ik mijn beslissingen baseer en waar ik mijn motivatie vandaan haal.

Bekijk hieronder de verkorte versie die ik voor TEDx Den Helder gaf:

Lezing op maat

Tussen een expeditie en het bedrijfsleven zijn genoeg parallellen te bedenken. Doelen stellen, motivatie, wilskracht, doorzettingsvermogen en innovatief denken zijn zaken die zowel in het bedrijfsleven als in de bergsport nodig zijn om doelen te kunnen bereiken.

Ieder bedrijf is verschillend en heeft andere doelstellingen. In samenspraak met jouw bedrijf stem ik mijn lezing af naar de doelstellingen die jullie stellen. Hieronder wat voorbeelden:

Doelen Stellen

In 60 jaar tijd stonden er slechts 350 mensen op de top van de K2. Op de Mount Everest al meer dan 4000. In 60 jaar tijd kwamen er echter ook meer dan 80 mensen om op de K2. De scheidslijn tussen teveel risico nemen en net genoeg risico nemen om je doel te kunnen bereiken is marginaal dun.

Teveel risico heeft vaak de dood ( of faillissement in het bedrijfsleven) tot gevolg. Hoe meer risico ik neem, hoe groter de kans is dat ik mijn doel bereik maar ook hoe groter de kans is dat ik het niet overleef. Door tussendoelen te stellen en doelen SMART te maken kun je het maximale eruit halen. Meer weten? Bekijk hier het filmpje van onze expeditie..

De 200 mensen van zorginstelling propersona luisteren aandachtig toe

Motivatie

Om een bedrijf of een expeditie succesvol te maken is hard werken een voorwaarde. In mijn K2 lezing vertel ik over de lange voorbereiding naar de expeditie toe.

Welke offers heb ik moeten maken en wat voor concessies heb ik moeten doen?

Als fysieke voorbereiding liep ik 5 maanden lang iedere dag meer dan 1000 meter omhoog, binnen een uur.

Als mentale voorbereiding had ik gesteld dat ik dit iedere dag moest doen, dus ook met kerst, nieuwjaar en mijn verjaardag, en daar heb ik geen concessies in gedaan!

De schaduw van de K2 over de horizon

Wilskracht

Als ik mensen vertel wat mijn beroep is dan roepen ze vaak meteen 'dat wil ik ook!' Dan roep ik 'dan ga je dat toch doen!' Vaak krijg ik dan direct het antwoord dat dat niet kan. Ze hebben namelijk al een goede baan..

Ik vertel ze dan dat ik die ooit ook had maar dat ik die voor mijn grote droom heb opgegeven. Mijn stelling is daar; 'als je iets wil dan kan het'! Je moet het alleen wel ècht willen, de meeste mensen willen iets een beetje, maar ze willen het niet ècht.

De k2 lezing gaat over steile flanken!

Doorzettingsvermogen

Boven de 7000 meter kun je niet meer eten, drinken of slapen. Bij de toppoging ben je 3 dagen lang boven de 7000 meter onderweg met een hartslag van 180, 18 uur per dag. Je lichaam verbrand spieren beter dan vet omdat dit minder zuurstof kost. Je lichaam schreeuwt om hier mee op te houden!

Je kunt je voorstellen dat er een flinke portie doorzettingsvermogen nodig is om toch door te gaan. Het engeltje en het duiveltje zijn continu in gevecht maar hoe hoger je komt hoe sterker het duiveltje wordt. Ben jij sterker dan het duiveltje? Maar pas op! Het engeltje is alleen een engeltje als je kijkt naar het halen van de top. Als je teveel riskeert kan het engeltje wel eens veranderen in een duiveltje..

In het bedrijfsleven geld dat net zo, hoeveel risico kan ik nemen en hoe bepaal ik dat?

Jelle Staleman_3788

Innovatief denken

'Think out of the box' is belangrijk om je te kunnen onderscheiden van andere bedrijven. Klimtouwen zijn normaal gesproken gekleurd en 8 of 9 mm dik. Als enige team op de K2 namen wij witte touwen mee van 5 mm. Door niet alleen te zoeken tussen de reguliere klimtouwen kwamen we terecht bij een 5 mm polyethyleen touw uit de zeilsport. Omdat dit touw een stuk dunner was bespaarden we op 3500 meter touw een hoop gewicht en dus energie!

Een gekleurd touw neemt de warmte van het touw op en smelt dus in het sneeuwdek nadat dit vocht wordt en weer op vriest ligt het touw in een blok met ijs. De witte 'kleur' van ons touw zorgde ervoor dat dit niet kon gebeuren!

Heb je interesse in een lezing? Neem gerust contact op!

Jelle Staleman_3789
Hieronder vind je een paar voorbeelden van bedrijven waarvoor ik een lezing verzorgt heb:

Amsterdam UMC - ''Dealing with uncertainties''

Quriuz Quadraam - ''op weg naar de top''

The Royal College of Surgeons, universiteit van Edinburgh (in het Engels) - ''The value of pre thinking'

ASR - ''Risicomanagement''

TEDx Den Helder, - ''How to distinguish sheer motivation from blind ambition''

PWC - ''Samenwerken''

Pro Persona - ''Leidinggeven''

Wist je dat ik meerdere keren op TV ben geweest? Check de uitzendingen van het Klokhuis, Break Free, de Reunie, de Wandeling om meer te weten te komen over mijn bergsport lezingen en expedities.

Wil je meer weten over wat ik doe? Ik geef ook lezingen en presentaties over mijn bergexpedities en beklimmingen!