Wie ben ik?

Uiteraard heb ik op de eerste plaats een grote passie voor de bergsport in al haar facetten! Los van mijn eigen avonturen en expedities vind ik het fantastisch om andere mensen kennis te laten maken met de de bergen. Daarin vind ik vooral plezier door het gevarieerd te houden. Voor een tocht die ik nog niet eerder gegidst heb kun je me altijd 's nachts wakker maken wat voor de meeste tochten ook écht nodig is:)

In mijn communicatie ben ik duidelijk en rechtdoorzee. Daar waar nodig ben ik kort en duidelijk maar als de ruimte er is neem ik uitgebreid de tijd om jou dingen uit te leggen, bij te brengen en te leren. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het halen van de top maar is moet het complete plaatje kloppen. Tijdens de beklimming genieten van een fantastisch uitzicht terwijl je nieuwe vrienden maakt met je tochtgenoten! De voorbereiding, de beklimming zelf, het teamwork, de uitzichten en het achteraf genieten met een drankje op het terras maken voor mij een bergsportavontuur helemaal compleet!

Wat betekenen de bergen voor mij?

De bergen staan voor mij voor rust en eenvoud. In de bergen ga je terug naar de basics. Het leven wordt weer zo simpel als het vroeger was: eten, drinken en het verplaatsen van A naar B. Dit laatste gebeurt in het prachtig overweldigende berglandschap.

Door puur en alleen op deze basale dingen te focussen vergeet je even de wereld om je heen.

Dit zorgt ervoor dat je de alledaagse stress even helemaal vergeet en daardoor kom je helemaal tot rust. Even geen werk, agenda's, afspraken of sociale verplichtingen! Door het grootse berglandschap voel je je klein en nietig. Dit helpt mij de dingen weer te relativeren. Gezien vanuit een groter perspectief stelt de mens niet zoveel voor. Ben jij ook op zoek naar rust? Lees dan hier verder over deze oase van rust..

Kun je uitleggen wat voor jou de bergen zo bijzonder maken en waarom je het zo leuk vind om met mensen in de bergen op pad te zijn?

Ik heb in de bergen vele momenten van angst, spanning, verdriet en teleurstelling gehad maar de meeste van die momenten worden overschaduwd door de fantastische uitzichten, de voldoening en de kameraadschap die de bergen brengen. De bergen zijn naar mijn idee de hardste maar ook de mooiste manier om jezelf te leren kennen en hebben op mij een soort mediterend effect. Een betere plaats om tot rust te komen is er voor mij niet. Anders dan andere sporten kun je in de bergen van niemand verliezen behalve van jezelf.

Misschien dat het nog wel mooier is om al die ervaringen, gevoelens en leermomenten met andere mensen te delen. Door de prachtige momenten kun je in de bergen in zeer korte tijd een hele goede vriendschap en band opbouwen die nog jaren stand houdt.

Hoe ben ik op het idee gekomen om Berggids te worden?

Als klein jongetje van 7  beklom ik wekelijks de 20 meter hoge Populier die bij ons in de tuin stond. Mijn buurman ging regelmatig weekendjes klimmen in klimgebiedjes in België. Nadat hij mij in de populier had zien klimmen, vroeg hij of ik niet eens 'echt' wilde klimmen. Dat leek mij natuurlijk wel wat!

Een maand later kwam ik voor het eerst in contact met wat voor mij toen de bergen waren. Wil jij ook kennis maken met de bergen? Lees hier verder hoe dat kan..

Op mijn 12e nam mijn vader mij mee op wandel vakanties in de Pyreneeën en Noorwegen. Daar opperde ik al het idee dat ik later berggids wilde worden. Ik kreeg echter te horen dat dat niet voor Nederlanders weggelegd was..

Het Korps Mariniers als leerschool

Op zoek naar het avontuur besloot ik na de middelbare school de opleiding tot marinier te volgen. Bij het korps bestond de mogelijkheid om de opleiding tot 'Mountain Leader' te volgen. Daarvoor moest je echter eerst de 'Berg en Winter training' succesvol worden afgesloten.

Hierbij raakte ik bedwelmd door het bergsport virus. In mijn vakanties deed ik opleidingen bij de NKBV en ging ik zelfstandig op pad. Ik deed de opleiding tot  'Military Skiteacher' waarbij ik op ski's van 2'20 meter en leren schoenen tot aan de enkels leerde skiën!

Op water en brood leven

Na 4 jaar bij het korps mariniers werkzaam geweest te zijn, besloot ik van mijn passie mijn beroep te maken. Ik nam ontslag en begon te trainen voor de prestigieuze berggidsen opleiding.

Omdat ik een maand of 6 per jaar in de bergen moest trainen, en ik het moest hebben van allerlei onbenullige baantjes, bleef er geen geld en tijd over voor andere dingen. Een sociaal leven had ik niet en ik leefde soms letterlijk op water en brood om alle beklimmingen en opleidingen te kunnen financieren. Mijn hele leven stond in het teken van Berggids worden!

Beklimmingen en expedities in de bergen wereldwijd

In een periode van 5 jaar maakte ik vele beklimmingen van onder andere de Cotopaxi in Ecuador en 2 onbeklommen toppen in Groenland waarvan ik er 1 een naam gaf. Op de K2 in Pakistan kwam ik tot 8200 meter en besloot ik uit veiligheid overwegingen om te keren.

Wil je weten wat voor mooie beklimmingen en expedities ik nog meer ondernomen heb? Lees dan hier verder.

De schaduw van K2, de 2e hoogste berg ter wereld.

In de winter heb ik de nodige ervaring opgedaan in het maken van toerski tochten. Om te werken aan mijn skitechniek volgde ik een aantal skileraren opleidingen in Oostenrijk. In het verlengde daarvan gaf ik 7 seizoenen skiles en gidste ik onder andere in Japan, Noorwegen en alle Alpen landen.

In 2012 kwam mijn grote droom uit en heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt! Deze passie wil ik maar al te graag delen met al mijn klanten! Inmiddels ben ik 9 maanden per jaar in de bergen onderweg. Zowel voor mijn werk maar ook prive ga ik nog regelmatig de bergen in. In Mei 2013 beklom ik als eerste Nederlander Mount Huntington in Alaska!

Ik ben als enige Nederlander in het bezit van het UIAGM Skigids en Berggids (Skiführer und Bergführer) diploma én het Oostenrijkse Staatliche skileraar diploma!

Skiles geven in Hintertux

Opleidingen:

• CIOS Sport en Bewegen
• Militair ski instructeur
• Ned. skileraar A
• NKBV toerski instructeur
• Euro Speed Test
• Oostenrijks Landes snowboardleraar
• Oostenrijks Staatlich Diplom Skileraar
• Oostenrijks Staatlich geprüfter Skiführer
• Oostenrijks Staatlich geprüfter Bergführer


Ik geef opleidingen voor:

Snowsafety Center: Opleidingen voor lawinekunde waaronder ook de 'Alpinkurs' voor de Nederlandse 'B skileraren'
Snowsports Academy: Skileraren opleidingen waaronder NSL, Anwarter en Landes voorbereiding
NKBV: Diverse bergsport opleidingen