Toerskiën Silvretta

7 dagen
4 - 7 avonturiers
Medium
In de Silvretta toerskiën met Jelle Staleman
Oostenrijk, Alpen

Toerskiën Silvretta

LEER DE BEGINSELEN VAN HET TOERSKIEN IN DE SILVRETTA
Eerstvolgende vertrek
20 februari 2022
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1310
Deelnemers
4 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 2 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 2 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 2 / 5
Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 2 / 5
Je skiet of board vlot en gemakkelijk de zwarte piste af zonder te vallen. Je hebt al enige ervaring met off-piste skiën. Off-piste val je soms nog wel, maar niet continu. Tijdens het afdalen moet je soms nog stoppen om op adem te komen. Het kan voorkomen dat er een klein stukje steiler dan 30 gragen geskiet moet worden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

De Silvretta vormt de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk. Je vermaakt je deze week voornamelijk aan de Oostenrijkse kant van de grens. De glooiende hellingen staan in contrast met de steile rotspartijen. Bij voldoende niveau zal ik kijken hoe het je vergaat op de wat steilere hellingen.

In deze toerskitocht voor beginners komen alle facetten van het toerskiën voorbij. Spitzekehren, prachtige afdalingen, Oostenrijkse ''huttengezelligheid'' en goede poeder. Er wordt deze week aandacht besteed aan onze off-piste ski techniek en tegelijkertijd leer je de skitoeren uitrusting kennen. Zoals iedere toerskitocht wordt ook deze afgesloten met een heerlijke lange afdaling naar het dal. Je doet bekende hutten aan zoals de Wiesbadener-, de Heidelberger- en de Jamtalhut. Kortom een week om te genieten van alle aspecten van het toerskiën.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Vlakke runs, goed voor beginnende toerskiërs
 • Toerskitocht van hut naar hut met gletsjers
 • Prachtig toerskigebied met goede luxe berghutten

Video toerskiën Silvretta

Benieuwd of je goed genoeg kunt skiën voor de toerskitocht in de Silvretta? Bekijk deze video om een idee te krijgen van het skiniveau!

Ervaringen van andere deelnemers

Met een groep van 5 man hadden we besloten om te gaan leren touren met oog op een eventuele Haute Route. Oorspronkelijk zouden we naar de Mont Thabor gaan, maar door het slechte weer zijn we uitgeweken naar de Silvretta. Wat toen een vervelende keuze leek door het omrijden, bleek achteraf de beste keuze die we hadden kunnen maken. Jelle heeft ons een fantastische tijd bezorgd en heeft de tour volledig aan onze wensen aangepast. Zo probeerde hij zoveel mogelijk situaties na te bootsen die bij een eventuele Haute Route van pas zouden kunnen komen. Over het algemeen is niet anders te concluderen dat Jelle onze groep perfect aanvoelde en het voor ons naast uiterst leerzaam ook fantastisch heeft gemaakt. Grote aanrader!

, beoordeelde mij met 5 sterren op Google

Ik ben al met veel gidsen op pad geweest in de Alpen, maar Jelle is echt een verademing en steekt er met kop en schouders bovenuit. In maart zijn we met een groep vrienden gaan toerskiën, met Jelle als gids. Hij is flexibel, weet prachtige afdalingen te vinden met de dikste poeder en heeft veiligheid hoog in het vaandel. Jelle kan super goed skiën in alle soorten terrein en knalt vol enthousiasme naar beneden. Je ziet hem zelf ook genieten van de bergen en de sneeuw. Bovendien is Jelle is een gezellige kerel vol met mooie, grappige verhalen. Lachen kerel om erbij te hebben. Jelle is een absolute aanrader als berggids!

, beoordeelde mij met 5 sterren op Google

We zijn de laatste week van Februari 2016 met een gemengde groep (3 ski & 1 splitboard) door de Silvretta getourd. Mooie routes en mooie verhalen. De week is in stijl afgesloten met een helikopter dropping in Italie. Een absolute aanrader voor iedereen. Thanx Jelle!

, beoordeelde mij met 5 sterren op Google

Toerskiën Silvretta programma

Dag 1 - Reis naar Oostenrijk en aankomst in het hotel

De Silvretta ligt aan het het einde van het Paznauntal in de buurt van bekende skigebieden zoals Ischgl en Galtür. Je bereikt het Paznauntal na ongeveer 10 uur rijden vanuit Nederland. De eerste avond ontmoet je de andere deelnemers in het hotel en geniet je van een heerlijke Oostenrijkse bergmaaltijd. In de avond of morgen ochtend vroeg zal ik jullie ski's en uitrusting controleren.

Dag 2 - Het skigebied van Ischgl

Je ontmoet mij in het hotel in Ischgl of op de parkeerplaats van de hoger gelegen Heidelberger Hütte. Na een korte ski en uitrustingscontrole pakken we de skilift omhoog en skiën we eerst op de piste om het gevoel weer even terug te krijgen. Als we het gevoel weer te pakken hebben en de ski's goed zijn afgesteld duiken we de off-piste in voor een beetje extra training. Ik zal jullie nog wat extra tips en oefeningen geven om de off-piste techniek beter onder de knie te krijgen zodat je met vertrouwen de week start.

Aan het einde van de dag pakken we de Piz Val Gronda gondel omhoog en skiën we via een prachtige off-piste run naar de Heidelberger Hütte. Als het weer wat minder is dan hebben we een mooi alternatief om met de pistebully of een skidoo naar de hut gebracht te worden.

Mountain Network - toerskiën Silvretta36
De Heidelberger Hütte

Dag 3 - Heidelberger Hütte

Vandaag maak je een kleine maar mooie skitoer in de omgeving van de hut. Waar gister de focus op het afdalen, lag schenken we vandaag aandacht aan het lopen op toerski’s. Er wordt geoefend met het bevestigen van de vellen en de harscheien en we gaan dieper in op de juiste 'spitzekehrtechniek'. Uiteraard wordt de veiligheid niet vergeten en gaan we oefenen met het zoeken van een (fictief) lawineslachtoffer. We gaan zoeken met de pieper, schep en sonde oftewel de drie-eenheid. Toermogelijkheden zijn; Piz Tasna, Piz Davo Dieu, Piz Davo Lais of de Piz Mottana.

700 m stijgen, 700 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta39
Oefenen met pieperzoeken en scheppen

Dag 4 - Een echte toerskitocht

Nadat we de eerste dagen flink geoefend hebben is het nu tijd voor het echte werk. In Ochtends vertrekken we richting de Jamtalhütte. Afhankelijk van de sneeuwcondities gaan we via het Zahnjoch of het Kronenjoch. Bij slechter weer kiezen we vaak voor de makkelijkere variant via het Kronenjoch. Vanaf het Kronenjoch kan de ‘3000er’ Breite Krone beklommen worden. Misschien wel jouw eerste 3000 op ski's? Op het joch gaan de bindingen in de skistand en kunnen de vellen van de ski’s want er wacht een poederafdaling! Op de Jamtalhütte staat de warme chocolademelk met slagroom op je te wachten!

700 m stijgen, 800 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta_1
De Jamtalhütte

Dag 5 - Skiën op de Jamtalgletsjer

Eenmaal op de Jamtalhütte aangekomen zijn de mogelijkheden qua toerski mogelijkheden bijna oneindig maar het is oppassen geblazen! De Jamtalhütte is ooit eens door een grote lawine weggevaagd en is later nog bekend geworden door een groot lawine-ongeluk vlakbij de hut. De hut is in de tussentijd gelukkig verplaatst en de plaats van het lawineongeval is goed afgezet en daar is makkelijk omheen te skiën. Het desolate landschap van de Jamtal Ferner is indrukwekkend en als je goed kijkt zie je hoeveel ‘kleuren’ wit er eigenlijk zijn! Dit is de eerste keer deze week dat je op een gletsjer loopt dus gordel aan! In een goede winter met veel sneeuw kun je de gletsjerspleten niet zien. Als de groep zin heeft, beklimmen we het drielandenpunt tussen Tirol, Vorarlberg en Zwitserland, de Dreiländerspitze. Dit lukt alleen bij zeer goed weer en als iedereen daar fit en gemotiveerd genoeg voor is.

800 m stijgen, 600 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta41

Dag 6 - De Wiesbadener Hütte

De Wiesbadener Hütte is misschien wel de gezelligste hut van de Silvretta, vooral dankzij het vrolijke huttenteam dat alle gasten verwelkomt alsof ze de eerste gasten in jaren zijn. Vanaf de Wiesbadener Hütte kan de hoogste berg van Vorarlberg beklommen worden: de Piz Buin (3312 m) maar vaak zijn de benen na een lange week moe en kiezen we voor een korte klim met lange afdaling. Via het Bieltaljoch wacht de lange afdaling naar Galtür. Eerst over de gletsjer en vervolgens over heerlijke poederhellingen ski je richting het stuwmeer bij de Bielerhöhe om vervolgens via de langlauf loipe Galtür te bereiken.

200 m stijgen, 900 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta_11
Toeren én toppen beklimmen.

Dag 7 - Terug naar huis

Het zit erop, na het afscheid nemen van de gids en je teamgenoten, is het tijd om de auto in te stappen en terug te keren naar Nederland. Of plak je er nog een dagje skiën achteraan?

Mountain Network - toerskiën Silvretta_11
Toeren én toppen beklimmen.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension, gasthof of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: de Heidelbergerhütte, Jamtalhütte en de Wiesbadenerhütte waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voor deze reis heb je vooraf geen toerski ervaring nodig. Wel heb je een goede conditie en kun je stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen op de skibaan. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door Jelle Staleman (1 gids per 7 deelnemers)
 • 4x overnachting in berghutten inclusief volpension
 • 2x overnachting in een pension inclusief halfpension
 • 1 dag liftpas Ischgl
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (bij mij te huur)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Eventuele extra dagen liftpas
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 2 personen: € 2360,-
 • Bij 3 personen: € 2150,-
 • Bij 4 personen: € 1940,-
 • Bij 5 personen: € 1730,-
 • Bij 6 personen: € 1520,-
 • Bij 7 personen: € 1310,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
20 februari 2022 - 26 februari 2022
4 van de 7 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1310
Jelle Staleman

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Lijkt deze reis je iets maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Ik hou je dan op de hoogte wanneer ik nieuwe data of nieuwe informatie heb over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
In de Silvretta toerskiën met Jelle Staleman

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met mij op. Bel: ​+31 (0)6 48 26 56 28 of mail: info@jellestaleman.nl

Neem contact op