Toerskiën Toubkal

SKITOEREN MET UITZICHT OP DE SAHAR OP DE HOOGSTE BERG VAN NOORD AFRIKA

De toerski's op de ezel richting Jebel Toubkal
Marokko

toerskiën Toubkal

SKITOEREN MET UITZICHT OP DE SAHAR OP DE HOOGSTE BERG VAN NOORD AFRIKA
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Bij deze reis hoef je niet te rekenen op meters diepe poeder maar er zijn andere zaken die deze reis zeer interessant maken. De aankomst in het mediterrane klimaat van Marrakech vormt een fantastisch contrast met de sneeuw die dan nog te vinden is in het Hoge Atlas gebergte. De toerski’s op de rug van een ezel, een Marokkaan in een djellaba en het uitzicht vanaf 4000 meter over de Sahara zijn dingen die je in de Alpen niet zult tegenkomen. Zelfs als je al veel toerskitochten in de Alpen hebt gemaakt zal de beklimming van de 4167 meter hogeToubkal een hele nieuwe ervaring voor je zijn.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst

toerskiën Toubkal programma

Dag 1 - Aankomst in Marrakech

Na aankomst op het vliegveld wordt je opgepikt en naar je riad gebracht. Een riad is een hotel in Arabische stijl. Afhankelijk van de aankomsttijd van je vlucht heb je nog even tijd om de binnenstad van Marrakech te verkennen en bij te komen van de vlucht.

Op het Djemaa el Fna plein vind je slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten. Aangrenzend ligt een Soek (Arabische markt) waar je je onderhandel-skills nog eens goed kunt oefenen!

Dag 2 - Transfer naar hét 'freeride gebied' van Marokko

Vanuit het Riad bereik je na ongeveer 1,5 uur rijden het dorpje Oukaïmeden. Hier vinden we een paar sleepliftjes en zelfs een oude Oostenrijkse skilift die ons naar 3262 meter brengt. Het is niet aan te raden je kunt ervoor kiezen om bij de lokale skiverhuur ski's te huren. De ski's staan in de openlucht uitgestald en de meeste zijn waarschijnlijk ergens in de jaren 80 gemaakt. We maken een paar afdalingen en wennen weer aan onze toerski-uitrusting. Onderaan de laatste afdaling wachten de ezeltjes die onze uitrusting vervoeren. De skischoenen worden verwisseld voor wandelschoenen. Na een mooie wandeling bereiken we het dorpje Tachedirt (2314 m). Aangekomen in het straatarme dorpje worden we verrast door het prachtige uitzicht en staat er een heerlijke Tajine voor ons klaar voor de lunch.

Dag 3 - De eerste echte toerskitocht naar Tizi Likemt

Vroeg in de ochtend vertrekken we met de harscheisen al onder de ski’s. De sneeuw is in de ochtend meestal nog hard opgevroren en daarom moeten we ons uiterste best doen om niet te vallen tijdens het spitzekehren. Na 4 of 5 uur klimmen bereiken we de top van de 3555 meter hoge Tizi Likemt. Vanaf hier hebben we voor de eerste keer uitzicht op de Sahara. Ondertussen heeft de zon haar werk gedaan en is de sneeuw zacht geworden zodat er een prachtige firn afdaling op ons ligt te wachten! Beneden aangekomen staat de lunch al klaar. Na de lunch maken we nog een wandeling richting het dorpje Tamatert waar we overnachten.

1200 m stijgen, 1200 m dalen

Dag 4 - Refuge de Toubkal

Vanuit Tamatert in het Berber Guesthouse waar we vannacht hebben geslapen verplaatsen we ons via Imlil (1740 m) naar de Refuge de Toubkal (3207 m).  Imlil is het Chamonix van Marokko maar dan net even anders. In het eerste deel van de tocht ligt er geen sneeuw meer en worden we weer ondersteund door ezels en dragers om onze uitrusting bij de hut te krijgen. Het laatste stuk verplaatsen lopen we weer op de toerski’s en krijgen we voor het eerst ons doel te zien: de Jebel Toubkal (4167 m)!

1460 m stijgen, 300 m dalen

Dag 5 - De hoogste top van Noord Afrika, de Jebel Toubkal!

De beklimming van de Jebel Toubkal vormt het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze week. Het spitzekehren is nog flink lastig en dat vraagt nog flink wat concentratie en inspanning. De beloning is er daarom niet minder om. Vanaf de top kunnen we bij helder weer zelfs Marrakech zien liggen! Als het mogelijk is dalen we aan de andere kant van de berg af zodat we de Toubkal overschrijden. Bij beide optie komen we weer bij dezelfde hut terug.

960 m stijgen, 960 m  dalen

Toerskiend naar de top van de Jebel Toubkal
Op de top van de Toubkal!

Dag 6 - De Tizi Ouagane of een reservedag

Mocht het weer er op de dag ervoor niet goed uitzien of denken we nog een extra dag nodig te hebben om te acclimatiseren dan kunnen we er ook voor kiezen om de Jebel Toubkal pas op deze dag te beklimmen. Het alternatieve plan is dan om de 3735 meter hoge pas Tizi Ouagane te beklimmen. Aan het einde van de dag skiën we terug naar Imlil. Het laatste stuk naar Imlil gaan de ski's weer op de ezel en zullen we weer moeten wandelen.

520 m stijgen, 2000 m dalen

Dag 7 - Terugrit naar Marrakech

Vanuit Imlil rijden we in 2 uur terug naar Marrakech. In de middag is er nog tijd genoeg om deze hectische stad te verkennen. In Marakech kun je nog een kijkje nemen bij de eeuwenoude leerlooijerij of een drankje op een terrasje te doen.

Dag 8 - Transfer naar de luchthaven en terugvlucht

Mocht je Marokko nog iets beter willen leren kennen bestaat de optie om een paar dagen langer te blijven. Als je dat niet ziet zitten staat vandaag de terugvlucht naar Nederland op het programma. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
14 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 4 / 5
Afdaalconditie 3 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 4 / 5
Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
Afdaalconditie 3 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 12 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In Marrakech slaap je in een prima maar basic Riad of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal weken 2 toerski ervaring. Je hebt een uitstekende conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Bovendien is spitzekehren in zeer steil terrein voor jou geen probleem!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen op de skibaan. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 2x overnachting in Marrakech inclusief halfpension
 • 5x overnachting in berghutten inclusief volpension
 • Transfer Marrakech - Oukaïmeden
 • Transfer Imlil - Marrakech
 • Bagagevervoer met dragers, ezels en/of auto’s

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Lokaal programma:

 • Vlucht Nederland-Marrakech (ca. € 400,- inclusief ski-uitrusting)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: pieper, sonde en schep (bij mij te huur)
 • Ski-uitrusting
 • 2x lunch in Marrakech
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens mijn cursus alpinisme dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op