Toerskiën Haute Route

Haute route van Chamonix naar Zermatt op toerski's

Mountain Network - toerskiën en freeriden_2
Frankrijk, Alpen, Zwitserland

Toerskiën Haute Route

Haute route van Chamonix naar Zermatt op toerski's
Eerstvolgende vertrek
27 april 2024
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
€ 2395
Deelnemers
4 - 5 avonturiers
Gids ratio
1:5

De haute route van Chamonix naar Zermatt is wereldberoemd en dat is niet voor niets! Je skiet langs de hoogste bergen van de Alpen waaronder de Matterhorn. De haute route werd in 1911 voor het eerst als skitoer gedaan. Deze tocht van 180 kilometer met 5100 hoogtemeters heeft alles wat een toerskitocht groots maakt. Je klimt en skiet over machtige gletsjers, maakt spitzekehren in technisch lastig terrein, bind de ski's op de rugzak en zeilt ab om over een lastige col te komen en skiet natuurlijk lange afdalingen met poedersneeuw!

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Bekijk de 3D-kaart van deze reis

Klik op het vliegtuig linksonder voor een 3D rondleiding

Toerskiën Haute Route programma

Het programma wat ik hieronder beschrijf is een mogelijke variant. Het is vrijwel iedere tocht nodig dat de tocht omwille van de weersverwachting, de lawinesituatie of het niveau van de deelnemers moet worden aangepast. Omdat de haute route nogal populair is, is het soms moeilijk of onmogelijk om bepaalde hutten te boeken. Des te vroeger je boekt des te groter de kans dat het beoogde programma gereserveerd kan worden. Grofweg zijn er 3 varianten. Hieronder beschrijf ik de makkelijkste variant die mijn voorkeur heeft. Per dag geef ik aan wat een eventuele alternatieve hut zou kunnen zijn. Hou rekening met alle mogelijke varianten!

Dag 1 - Reisdag en aankomst in Chamonix

Chamonix bereik je in ongeveer 10 uur rijden vanaf Utrecht. Ik raad aan om liefst al een paar dagen eerder naar Chamonix te rijden zodat je alvast kunt inskiën en je uitrusting kunt checken.

Dag 2 - Inskiën en aanloop naar de Refuge d'Argentière

De haute route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Je maakt kennis met de gids, er volgt een materiaalcheck en dan ga je aan de slag met je off-piste skitechniek. Daarna volgt de afdaling over de steile gletsjer richting de Refuge d’Argentière (2771 m) waar je overnacht. ’s Middags fris je de ‘spitzekehrtechniek’ nog even op en zal de gids eventueel het abseilen oefenen, dat de volgende dag aan bod kan komen.

De haute route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Na een korte kennismaking en materiaalcheck besteden we aandacht aan onze off-piste skitechniek. Vervolgens dalen we over de steile gletsjer af richting de Refuge d’Argentière (2771 m) waar we ook zullen overnachten. ’s Middags frissen we de ‘spitzekehrtechniek’ nog even op en oefenen we het abseilen alvast.

De hoogtemeters die hieronder aangegeven staan zijn correct indien de top van de kabelbaan van de Grand Montets (3295 m) met de lift gehaald kan worden. Vanwege een brand kan het zijn dat tegen de tijd dat deze tocht georganiseerd wordt het nog niet mogelijk is om het topstation te bereiken en kan het zijn dat er al vanaf ca. 1900 m gelopen moet worden. Dat zorgt ervoor dat er vandaag ca. 700 m extra omhooggelopen moet worden.

130 m stijgen, 660 m dalen
Alternatieve hut: Refuge Premier Albert

Dag 3 - Een lange dag naar Cabane du Trient

Afhankelijk van de weersverwachting en het lawinebericht bereiken we via de Col du Passon óf de Col du Chardonnet de Cabane du Trient (3170 m) die in Zwitserland gelegen is. Beide routes verlopen over sterk vergletsjerd terrein. Extreem veel hoogtemeters staan vandaag niet op het programma maar het technisch lastige en afwisselende terrein kost toch een hoop tijd en het komt voor dat we totaal 10 uur op pad zijn. Er staan 2 colletjes op het programma waar met de ski's op de rugzak geklommen en geabgeseild moet worden.

1040 m stijgen, 640 m dalen
Alternatieve hut: hotel in Val de Bagnes

Mountain Network - toerskiën en freeriden_15

Dag 4 - Via het Val d'Arpette richting Verbier

De prachtige afdaling over de Glacier du Trient zorgt ervoor dat we even goed wakker kunnen worden. Tijdens de korte maar steile klim naar de Col des Ecandies (2793 m) klimmen we met behulp van oude vaste touwen omhoog en wordt je daarnaast gezekerd door als gids gezekert. De afdaling door het idyllische Val d’Arpette is onvergetelijk. Vanuit Champex pakken we een taxi richting Le Chable om vervolgens met de lift en het skigebied van Verbier bij de Cabane du Mont Fort (2457 m) uit te komen.

80 m stijgen, 2000 m dalen
Alternatieve hut: Cabane de Prafleuri of Cabane de Valsorey

Dag 5 - De Rosablanche, een echte top!

Je staat zoals iedere dag weer vroeg op en bedwingt 2 colletjes waarna de beklimming van de Rosablanche (3336 m) op het programma staat. Je traverseert onder de Bec des Rosses (3223 m) door waar ze in de Freeride World Tour vanaf skiën. Tijdens het omhoog toeren heb je een prachtig uitzicht op het Mont Blanc massief, de Grand Combin en zelfs de 4000'ers boven Zermatt kunnen we al zien liggen. Na weer een prachtige afdaling overnachten we op de Cabane de Prafleuri (2624 m).

1090 m stijgen, 890 m dalen
Alternatieve hut: Cabane des Dix of Cabane de Chanrion

Haute route spitzekehren chamonix zermatt
Hard werken op de weg omhoog

Dag 6 - Via het Lac des Dix naar de gelijknamige hut

Vanuit de hut beklimmen we de Col des Roux (2804 m) om vervolgens richting het het Lac des Dix af te dalen. We volgen dit stuwmeer een aantal km waarbij we voor een groot deel in omgekeerde richting de ‘Patrouille des Glacier’ volgen. Parallel aan de rand van het meer en via de Pas de Chat verplaats je je richting de Cabane des Dix (2981 m). Deze gezellige hut heeft een prachtig uitzicht op de Pigne d’Arolla en de Mont Blanc de Cheillon.

690 m stijgen, 420 m dalen
Alternatieve hut: Rifugio Nacamuli of Cabane des Vignettes of een hotel in Arolla

Dag 7 - Het letterlijke hoogtepunt van de week

Tijdens de voorgaande dagen zijn we goed geacclimatiseerd en dat is maar goed ook! Mits het weer het toelaat vormt De Pigne d’Arolla met haar 3790 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van de haute route tussen Chamonix en Zermatt. Het routeverloop over de gletsjer is magnifiek! De afdaling naar de Cabane des Vignettes (3160 m) heeft de perfecte steilheid en is een waar genot.

Bij minder weer zullen we via een lagere variant via Arolla skiën. De lariksbossen en de prachtige omgeving zorgen ervoor dat dit alternatief zeker niet onderdoet voor de Pigne d'Arolla!

970 m stijgen, 740 m dalen
Alternatieve hut: Cabane de Bertol of Rifugio Nacamuli of een hotel in Arolla

Dag 8 - Via 3 colletjes naar Zermatt

Via de Col de l’Evêque daal je af richting de Col du Mont Brulé waar het in 40 graden steil terrein spitzekehren geblazen wordt. Hiermee is dit waarschijnlijk ook langste en zwaarste dag van de week! Je klimt de laatste hoogtemeters richting de Col de Valpelline waar de gigantische afdaling over de Stockjigletsjer op ons wacht. De Stockjigletsjer is behoorlijk spletenrijk dus het is oppassen geblazen en dit is alleen mogelijk bij uitermate stabiel weer. In Zermatt staat het bier al klaar en vieren we de prachtige tocht met uitzicht op de Matterhorn! Met een voldaan gevoel rijden we met de trein en de taxi terug naar het dal van Chamonix.

1150 m stijgen, 2700 m dalen

Mountain Network - toerskiën en freeriden_6

Dag 9 - Vertrek en terugreisdag

Vandaag kun je nog even nagenieten van de prachtige tocht of je kunt vandaag terug naar huis rijden.

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
15 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 4 / 5
Afdaalconditie 4 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 4 / 5
Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
Afdaalconditie 4 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 15 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week afhankelijk van de gekozen variant in verschillende berghutten zoals bijvoorbeeld: Refuge d’Argentière, Cabane du Trient, Cabane du Mont Fort, Cabane de Prafleuri, Cabane des Dix, Cabane des Vignettes, Cabane de Bertol, Rifugio Nacamuli, Cabane de Chanrion of de Cabane de Valsorey waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt. De haute route kent vele varianten en afhankelijk van de lawine situatie, het weer en het niveau van de deelnemers wordt er bepaald waar je uiteindelijk overnacht.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 2 weken toerski ervaring. Spitzekehren in zeer steil terrein is voor jou geen probleem! Heb je nog nooit van een spitzekehr gehoord? Dan is ondanks dat je heel goed kunt skiën deze reis niet mogelijk voor jou. Daarnaast heb je een uitstekende conditie en kun je stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoel ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van mij een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's!

 

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma:

 • 7 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 6x overnachting in berghut inclusief halfpension
 • 2x overnachting in het dal inclusief ontbijt
 • 1x taxi Champex - Le Chable
 • 1x taxi Zermatt - Chamonix

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Toerski-uitrusting
 • Lawineveiligheidsmateriaal: pieper, sonde en schep (te huur bij mij)
 • Bergsportmateriaal (gordel, stijgijzers, bij Basecamp te huur)
 • Liftpas Grand Montets (ca. € 45,-)
 • Liftpas Le Chable-Cabane de Mont Fort (ca. € 70,-)
 • Taxiritten anders dan genoemd onder ‘inbegrepen’
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Ik fungeer daarbij als hoofdgids. Welke gids je daarnaast nog krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 3 personen: € 3195-
 • Bij 4 personen: € 2795,-
 • Bij 5 personen: € 2495,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
27 april 2024 - 5 mei 2024
5 van de 5 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2395