Toerskiën Ortler

TOERSKITOCHT MET ITALIAANS GASTVRIJHEID EN KEUKEN

Toerskiën Ortler Italië gebergte Jelle Staleman
Italië, Alpen

Toerskiën Ortler

TOERSKITOCHT MET ITALIAANS GASTVRIJHEID EN KEUKEN
Eerstvolgende vertrek
2 maart 2025
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
€ 1445
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Het skigebied rondom het Italiaanse Sulden ligt eigenlijk midden in het bergmassief dat ook wel bekend staat als de Ortler-Alpen of het Cevedale gebied. Redelijk onbekend bij Nederlanders en die kom je er dus ook niet veel tegen. Met prachtige hoge bergen zoals de Ortler, de Monte Cevedale en de Königsspitze kan er tot laat in het seizoen getoerskied worden. In de eerste wereldoorlog sleepten ze over de gletsjers en puinhellingen een kanon naar de 3905 meter hoge Ortler!

Dit samen met de goede hutten en het Italiaanse eten maken dit tot een perfect gebied om een week van hut naar hut met de toerski’s op pad te zijn!

Kun jij goed off-piste skiën en heb je ongeveer een week ervaring met toerskiën, dan is deze tocht echt iets voor jou. De Ortler is een gebied met hoge bergen, indrukwekkende gletsjers en goede sneeuw. Om te kunnen genieten van de tocht is een goede conditie nodig en moet je enige ervaring met spitzehren hebben. Voor al die inspanning word je beloond met een woest landschap waar nog échte rust heerst.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Bekijk de 3D-kaart van deze reis

Klik op het vliegtuig linksonder voor een 3D rondleiding

Toerskiën Ortler programma

Dag 1 - Reis naar de Alpen en overnachting in hotel

Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer 10-12 uur naar het Italiaanse Sulden. Let op! Dat is dus niet het Oostenrijkse Sölden dat hemelsbreed niet ver verwijdert is van Sulden.

Dag 2 - Inskiën in het Italiaanse Sulden

In Sulden ontmoet je mij of de gids die ik voor jullie geregeld heb en de andere deelnemers. Na een uitrustingscontrole pakken we de lift omhoog en nemen we afhankelijk van het weer de tijd je samen om zowel op als naast de piste in te skiën. Aan het einde van de dag skiën we via het Valle Madriccio richting de prachtig gelegen Zufallhütte waar we ook overnachten. Bij de hut wordt er aandacht besteed aan het ‘spitzekehren‘ zodat we voor de volgende dagen weer weten hoe dat werkt.

100 m stijgen, 900 m dalen

Genieten van de zon na het toerskien bij de Ortler bij de Martellhütte

Dag 3 - De eerste bergtop!

In de ochtend staan we op en maken de eerste klimmeters van deze week. Deze kant van het Ortler Massief staat bekend om de rust. In het Martell dal komen we langs de gelijknamige hut en staat de koffie klaar! Hierna lopen we over een echte gletsjer, de Vedretta Alta, omhoog om de Kollkuppe te beklimmen. In de namiddag is er eventueel nog tijd voor het oefenen met de pieper, schep en sonde. Ter plaatse zijn er meerdere mooie tochten te bedenken. Ik bepaal, afhankelijk van het weer, de condities en jullie ski-kwaliteiten, welke tocht er daadwerkelijk gemaakt wordt. We overnachten wederom op de Zufallhütte of op de Martellerhütte

800 m stijgen, 800 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_18
Weg van de drukte!

Dag 4 - Morenen en machtige gletsjers

Ter plaatse zijn er meerdere mooie tochten te bedenken. Ik bepaal afhankelijk van het weer, de condities en jullie ski-kwaliteiten, hoe jullie de volgende hut precies gaan bereiken en welke tocht er daadwerkelijk gemaakt wordt. Hoe dan ook wordt het een prachtige tocht! We overnachten op de Marteller Hütte.

600 - 1200 m stijgen en dalen

Dag 5 - Een stevige klim

Na de overnachting op de Marteller Hütte maken we de overschrijding richting de Rifugio Pizzini. Bij deze overschrijding komen we vlak onder de 3769 meter hoge Monte Cevedale. Als het goed weer is gaan we deze ook echt beklimmen en kun je vanaf de top Venetië bijna zien liggen. Als het weer wat minder is bewaren we hem voor later in de week.  Als blijkt dat het weer écht heel slecht is, ligt de Rifugio Casati in de buurt waar eventueel overnacht kan worden. Deze hut is niet gereserveerd van tevoren maar vormt wel een goede back-up bij slecht weer. Soms kan het zijn dat door het lawinegevaar of het weer zowel de Rifugio Pizzini als de Rifugio Casati niet bereikt kunnen worden. In dat geval overnacht je nogmaals op de Martellerhütte of de Zufallhütte.

1150 m stijgen, 1000 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_19
Toppen beklimmen tijdens het toeren.

Dag 6 – Monte Cevedale, met 3769 m het hoogtepunt

Vanuit de Rifugio Pizzini vervolgen we onze tocht. Als we de Monte Cevedale eerder in de week nog niet gedaan hebben kan deze vandaag nog beklommen worden. De Monte Cevedale vormt het middelpunt van de Ortleralpen. Het kan zijn dat we vandaag de stijgijzers nodig hebben en dat de ski's op de rugzak gebonden moeten worden wat weer erg leerzaam is. Over de grote gletsjerkap skiën we naar de Rifugio Casati. Na de koffie en lunch bereiken we via een korte klim de lange afdaling richting het skigebied van Sulden. Na de laatste poederbochten skiën we via de piste naar het dorp Sulden. In het hotel kun je heerlijk nagenieten van deze prachtige reis!

1370 m stijgen, 2000 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_12
Een klein mensje in de grootse natuur!

Dag 7 – Terugreis naar Nederland

Je kunt er nog voor kiezen om een dagje langer te blijven om op de skipistes van Sulden te skiën. Zo niet rij je vandaag via Oostenrijk weer terug naar Nederland.

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
13 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 3 / 5
Afdaalconditie 3 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 3 / 5
Je hebt ervaring met het lopen op toerski's. Je hebt al eerder een spitzekehre gedaan, maar het gaat nog wel een mis.
Afdaalconditie 3 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 12 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: de Zufallhütte, Martellerhütte, Rifugio Pizzini en bij slecht weer eventueel Rifugio Casati waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Soms kan het zijn dat door het lawinegevaar of het weer zowel de Rifugio Pizzini als de Rifugio Casati niet bereikt kunnen worden. In dat geval overnacht je nogmaals op de Martellerhütte of de Zufallhütte. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 5 dagen toerski- of splitboard ervaring. Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën of snowboarden. Met stabiel bedoel ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën of snowboarden is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen op de skibaan. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructievideo's

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door Jelle Staleman of een andere UIAGM ski- en berggids (1 gids per 6 deelnemers)
 • 4x overnachting op de berghutten inclusief halfpension
 • 1x overnachting in hotel in het dal inclusief ontbijt
 • 1 dag liftpas Sulden
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen en parkeerkosten
 • Lawineveiligheidsmateriaal: pieper, sonde en schep (via mij te huur)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Ik fungeer als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 2 personen: € 2200,-
 • Bij 3 personen: € 1990,-
 • Bij 4 personen: € 1780,-
 • Bij 5 personen: € 1570,-
 • Bij 6 personen: € 1360,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
2 maart 2025 - 7 maart 2025
6 van de 6 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1445
16 maart 2025 - 21 maart 2025
6 van de 6 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1445