Toerskiën Mont Thabor

LEER TOERSKIËN IN HET MONT THABOR GEBIED IN FRANKRIJK

Toerskiën rondom de Mont Thabor met Jelle Staleman
Frankrijk, Alpen

Toerskiën Mont Thabor

LEER TOERSKIËN IN HET MONT THABOR GEBIED IN FRANKRIJK
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Voor de onervaren of startende toerskiërs vormt de Cerces hét ideale gebied. Wereldberoemde namen zoals de Col du Galibier en Col du Lauteret komen wellicht bekend voor vanuit het wielrennen? In de winter wordt wielrennen lastig door de grote hoeveelheden sneeuw maar des te beter voor ons! Deze colletjes vormen samen met De Mont Thabor een onderdeel van de bergketen Cerces en is bij het grote publiek nog redelijk onbekend als toerskigebied en dus is het lekker rustig.

Als het goed is heb je al redelijk wat ervaring met off-piste skiën en op de eerste dag herhalen en verbeteren we de skitechniek. Tijdens het eerste kleine toerskitochtje wat we maken oefenen we de spitzekehrtechniek en leren we onze uitrusting kennen.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst

Toerskiën Mont Thabor programma

Dag 1 - Reis naar Frankrijk

Vanuit Nederland rij je in ongeveer 10 uur naar het Maurienne dal waarna je overnacht in het wintersportplaatsje Valloire of een nabijgelegen dorpje.

Dag 2 - Het skigebied van Valloire

In de ochtend of op de avond van dag 1 ontmoet je mij als gids. Na het controleren van de uitrusting pakken we de lift en skiën we in op de piste waarbij we aandacht besteden aan onze skitechniek zodat we weer kunnen wennen aan het skiën. Skiën op toerski's en toerskischoenen is toch anders dan op piste- of freerideski's!

Gedurende de dag verplaatsen we ons richting de off piste waar we wat oefeningen doen om onze techniek nog een beetje te verbeteren en wat vertrouwen op te doen.

Mountain Network - toerskiën Mont Thabor_8
Wennen aan off-piste terrein

Dag 3 - De eerste toerskitocht

Vanuit Valloire rijden we richting het kleine dorpje Bonnenuit (1742 m) waar we de auto parkeren en de vellen onder de ski’s plakken. We lopen nu richting de Galibier waar in de zomer de wielrenners omhoog fietsen. Onderweg richting de Refuge des Drayères (2100 m) legt ik de spitzekehrtechniek uit. In de namiddag oefenen we met behulp van lawinepieper, schep en sonde het vinden van een (fictief) lawineslachtoffer. Hoewel we vandaag niet al teveel hoogtemeters maken is de dag lang doordat we veel afstand afleggen.

650 m stijgen, 400 m dalen

Mountain Network - toerskiën Mont Thabor_5

Dag 4 - De eerste echte bergtop

De 3002 meter hoge Rocher de la Grand Tempête staat als eerste bergtop op het programma. Het uitzicht richting Italië is magnifiek. Daarna wacht er een prachtige afdaling naar de Refuge de Ricou (2060 m) waar we de nacht doorbrengen. De sfeer op dit kleine hutje is uniek en gezellig!

900 m stijgen, 1000 m dalen

De Mont Thabor is met beginnende toerskiers perfect terrein
De rust van het toeren!

Dag 5 - toerskiën pur sang

Vroeg in de ochtend lopen we eerst via het huttenpad en later off-piste gestaag naar de Col du Chardonnet (2717 m). De steile pieken torenen hoog boven ons uit maar gelukkig is het terrein waar wij ons in voortbewegen niet al te moeilijk. Vanaf de col ligt er een prachtige afdaling op ons te wachten. Tussen steile rotswanden door klimmen we vervolgens naar de Col de la Ponsonnière (2613 m). Onder de Grand Galibier door dalen we af naar het beginpunt van de week. Met een voldaan gevoel kijken we terug op een intensieve week waarin veel geleerd én beleefd is! Vanavond is de laatste overnachting in het pension in het dal.

1100 m stijgen, 1560 m dalen

Mountain Network - toerskiën Mont Thabor_1

Dag 6 - Vertrek naar NL

Om een beetje bij te komen van deze prachtige week heb ik voor de nacht van dag 5 op dag 6 nog een hotel geregeld. Na een goede nachtrust kun je tijdens de terugreis alvast dromen over de prachtige vergezichten die je deze week hebt gehad.

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 2 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 2 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 2 / 5
Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 2 / 5
Je skiet of board vlot en gemakkelijk de zwarte piste af zonder te vallen. Je hebt al enige ervaring met off-piste skiën. Off-piste val je soms nog wel, maar niet continu. Tijdens het afdalen moet je soms nog stoppen om op adem te komen. Het kan voorkomen dat er een klein stukje steiler dan 30 gragen geskiet moet worden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: Refuge des Drayères en de Refuge de Ricou of een ander pittoresk berghutje waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voor deze reis heb je vooraf geen toerski ervaring nodig. Wel heb je een goede conditie en kun je stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen op de skibaan. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Alpen programma:

 • 4 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 2x overnachting in berghutten inclusief halfpension
 • 3x overnachting in een pension of hotel in het dal inclusief halfpension
 • 1 dag liftpas Valloire
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 2 personen: € 1885,-
 • Bij 3 personen: € 1675,-
 • Bij 4 personen: € 1465,-
 • Bij 5 personen: € 1255,-
 • Bij 6 personen: € 1150,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op