Toerskiën Kühtai

De meest laagdrempelige kennismaking met toerskiën!

Mountain Network - toerskiën en freeriden_23
Oostenrijk, Alpen

Toerskiën Kühtai

De meest laagdrempelige kennismaking met toerskiën!
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
n.t.b.
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
3 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Het Kühtai skigebied is door de nabijheid van de liften zowel geschikt voor freeriden als toerskiën en is daarom perfect om te oefenen en te leren. We verblijven het hele weekend in de Dortmunderhütte of een hotel waardoor we veel flexibiliteit hebben. De berghut is makkelijk met de auto te bereiken en ligt net buiten het skigebied van Kühtai. Met hulp van de liften train je jouw off-piste techniek en zodra je de smaak te pakken hebt verlaat je het skigebied en maak je de eerste toerskitocht!

Doordat deze cursus plaatsvindt vanuit 1 berghut is deze cursus laagdrempeliger dan de toerskicursussen van hut naar hut die we in de Silvretta en rondom de Mont Thabor organiseren. Door de nabije ligging van het vliegveld van Innsbruck kun je deze cursus tijdens een lang weekend volgen!

Bezoek mijn informatiebijeenkomst

Toerskiën Kühtai programma

Dag 1 – Reis naar Oostenrijk

Voorafgaand aan het programma reis je zelfstandig naar Kühtai. Vooraf brengen ik je in contact met de andere deelnemers zodat er eventueel gecarpoold kan worden. Daarnaast raad ik je aan om vooraf zelf al 1 of 2 dagen in te skiën in Kuhtai zodat je het gevoel al te pakken hebt voordat de cursus start. De avond voordat het programma start overnacht je in de Dortmunderhütte.

Dag 2 - Off-piste techniek training

Veiligheid staat bij mij op nummer 1 dus daarom beginnen we direct met het pieperzoeken. Als het goed is heb je deze week een pieper, schep en sonde meegenomen of bij mij gehuurd, maar hoe werkt dat precies? Je zal dit uitgebreid oefenen en merken dat je er steeds sneller en efficiënter in wordt.

Daarna legt de gids uit hoe de toerski’s, bindingen en vellen werken. In de avond neemt de gids het lawinebericht met je door en leert hij je de beginselen van de lawinekunde.

Dag 3 - Off-piste techniek training

Het kan zijn dat je nog wat onzeker bent over je eigen skitechniek. Vandaag oefen je vanuit het skigebied je skitechniek. Als het off-piste skiën de eerste dag al goed ging kan het zijn dat je vandaag al je eerste toerskitocht maakt. De gids zal eerst met oefeningen op de piste beginnen om jou het nodige vertrouwen te geven. Als je de smaak te pakken hebt maak je de eerste off-piste meters vlak naast de piste. Als het goed gaat kiest de gids als afsluiting een wat grotere en spannende off-piste afdaling.

In de avond maak je een planning op de kaart voor de tocht van de volgende dag.

Dag 4 - Je eerste toerskitocht!

De eerste 2 dagen lag de aandacht met name bij het afdalen en het oefenen van het pieperzoeken. Vandaag ga je je eerste toerskitocht maken. Hoe werkt de uitrusting nu precies? Hoe leg ik het juiste spoor aan? Hoe zit het met lawinegevaar?

Moe maar voldaan kom je op de top aan en kun je genieten van het prachtige uitzicht. Hier doe je het allemaal voor, of toch niet? Het mooiste moet namelijk nog komen en dat is de prachtige poederafdaling die voor je ligt!

Dag 5 - Afscheid en terugreis

Na nog een goede nachtrust op het ‘lager’ van de Dortmunderhütte neem je afscheid van de andere deelnemers en rij je terug naar huis.

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
8 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 1 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 2 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 1 / 5
Je hebt geen ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 2 / 5
Je skiet of board vlot en gemakkelijk de zwarte piste af zonder te vallen. Je hebt al enige ervaring met off-piste skiën. Off-piste val je soms nog wel, maar niet continu. Tijdens het afdalen moet je soms nog stoppen om op adem te komen. Het kan voorkomen dat er een klein stukje steiler dan 30 gragen geskiet moet worden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op één of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Instroomeisen

Voor deze reis heb je vooraf geen toerski-ervaring nodig. Wel heb je een goede conditie en kun je stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoel ik dat je zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je mits beschikbaar het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Programma
 • Gidsen
 • Logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten. Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt daarin nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van mij een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Voorbereidingsdag skireizen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 

 • 3 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 7 deelnemers)
 • 4x overnachting in Dortmunderhütte of hotel inclusief halfpension
 • 1 dag liftpas
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 

 • Vervoer naar de Alpen
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Eventuele liftpas voor extra dagen in het gebied
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 2 personen: € 1495,-
 • Bij 3 personen: € 1395,-
 • Bij 4 personen: € 1295,-
 • Bij 5 personen: € 1245,-
 • Bij 6 personen: € 1195,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op