Bergsportreizen

Om mijn bergsportreizen qua uitdaging onderling te kunnen vergelijken én om vooraf te kunnen inschatten of je een bepaalde reis wel aankunt heb ik voor mijn Alpinisme- en Expeditiereizen per categorie een inschatting gemaakt hoe moeilijk of zwaar de reis is. Voor mijn skireizen heb ik onderaan een aparte indeling gemaakt. Ik wil benadrukken dat het om een inschatting gaat aangezien het weer- en de sneeuwcondities een reis aanzienlijk makkelijker of juister moeilijker of zwaarder kunnen maken.

Op de pagina van de reizen zélf vind je in de groene balk een totaalscore van de categoriën.

Conditie

Je conditie wordt bepaald door o.a. factoren als kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het is lastig om bijv. jouw harloopconditie te vergelijken met de benodigde conditie in de bergen. Als jij een marathon kunt lopen is dat nog geen garantie dat een tocht in de bergen je ook makkelijk af zal gaan. Hieronder vind je grofweg de vereisten waar je aan moet voldoen.
  • 1 / 5
    Je hebt een prima basisconditie. Een dagtocht in de Ardennen van 4-6 uur met een lichte rugzak (zo'n 6-8 kg) is geen probleem.
  • 2 / 5
    Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
  • 3 / 5
    Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
  • 4 / 5
    Je hebt een uitstekende conditie en je spieren zijn flink getraind. Je kunt intensieve tochten van 10-12 uur of langer maken met een zware rugzak (15-20 kg).
  • 5 / 5
    Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.

Techniek

Jouw klimtechniek die nodig is om in de bergen veilig en efficiënt voort te bewegen hangt af van het soort terrein. In sneeuw en ijs heb je andere vaardigheden nodig dan in rots. Als je in de klimhal een 6A kunt voorklimmen betekend dat nog niet dat je in ingesneeuwde rots op stijgijzers een 3a kunt naklimmen. Heb je geen idee wat 2e graads rots of 50 graden ijs inhoudt? Dan raad ik je aan om eerst een cursus te volgen!
  • 1 / 5
    Wandelen of lopen in terrein waarbij je je handen niet nodig hebt. In principe worden er geen touwen gebruikt. Gebruik van stijgijzers is mogelijk.
  • 2 / 5
    Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
  • 3 / 5
    Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
  • 4 / 5
    Lange sneeuwhellingen, steil ijs en/of 2e en 3e graads rotsterrein met af en toe een stapje 4e graads.
  • 5 / 5
    Zeer steil ijs (tot 90 graden) en/of technisch rotsklimmen in 4e tot 5e graads rotsterrein.

Hoogte

Hoe hoger de berg des te zwaarder de tocht doordat het aantal zuurstof moleculen in de lucht afneemt. Op 5500 meter hoogte heb je nog ca. 50% zuurstof in de lucht ten opzichte van zeeniveau. Het kan zijn dat iemand die de marathon binnen 3 uur loopt niet hoger dan 4000 meter komt omdat hij of zij wat minder aanleg heeft om met minder zuurstof goed te presteren terwijl zijn of haar klimmaatje die een uur langer over de marathon doet fluitend doorloopt naar 5000 meter.
  • 1 / 5
    De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
  • 2 / 5
    De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
  • 3 / 5
    De hoogte van de klim zit tussen de 5000 en 6000 meter.
  • 4 / 5
    De hoogte van de klim zit tussen de 6000 en 7000 meter.
  • 5 / 5
    De hoogte van de klim zit boven de 7000 meter.

Afzien

De zwaarte van een reis wordt mede bepaald door het comfort van de reis. Slaap je in een comfortabele berghut met halfpension of lig je 3 weken lang in een tent en moet je zelfstandig sneeuwsmelten en daarmee koken? Is je rugzak 12kg zwaar of 30kg of wordt hij misschien door een porter of Sherpa gedragen? Al die factoren zorgen er natuurlijk voor dat een reis of beklimming zwaarder of minder comfortabel is.
  • 1 / 5
    Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.
  • 2 / 5
    Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je hoeft alleen een dagrugzak te dragen.
  • 3 / 5
    Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je moet een groter gewicht (>18 kg) dragen.
  • 4 / 5
    Overnachtingen in tenten en eten dien je zelf te koken eenmaal hoger op de berg. Je moet een groter gewicht dragen.
  • 5 / 5
    Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

Skireizen

Of je nu gaat toerskiën of freeriden bij beide activiteiten heb je een goede techniek en conditie nodig. Bij het freeriden is daarbij je skitechniek een stuk belangrijker dan je conditie. Bij toerskiën is de 'spitzekehretechniek' en een zeer sterke conditie het belangrijkst!

Stijgconditie

Je conditie wordt bepaald door o.a. factoren als kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Bij het omhooglopen komt het met name aan op uithoudingsvermogen en minder op kracht, lenigheid en snelheid.
  • 1 / 5
    Een klim met een rugzak van max. 8 kg die max. 30 min of 150 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
  • 2 / 5
    Een klim met een rugzak van max. 10 kg die max. 2 uur of 600 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
  • 3 / 5
    Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
  • 4 / 5
    Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
  • 5 / 5
    Een klim met een rugzak van max 15 kg die max. 5 uur of 1500 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 10-12 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).

Stijgtechniek

Tot 30 graden steil terrein kun je de bocht vaak nog 'omlopen'. Wordt het steiler zul je een ''spitzekehr'' moeten maken of de ski's op de rugzak moeten binden. Bij mijn beginnersprogramma's is het vrijwel niet nodig om een spitzekehr te maken. Bij bijvoorbeeld de haute route moet je in terrein rond de 40 graden steil 30 of 40 keer een spitzekehr moet maken.
  • 1 / 5
    Je hebt geen ervaring met het lopen op toerski's.
  • 2 / 5
    Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
  • 3 / 5
    Je hebt ervaring met het lopen op toerski's. Je hebt al eerder een spitzekehre gedaan, maar het gaat nog wel een mis.
  • 4 / 5
    Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
  • 5 / 5
    Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.

Afdaalconditie

Je skiconditie is toch wat anders dan je 'omhoogloopconditie'. Des te beter je skitechniek des te minder moe je wordt bij het skiën. Heb je een perfecte skitechniek zul je oneindig lang kunnen afdalen zonder moe te worden. Is je techniek wat minder dan kun je ondanks jouw perfecte conditie in één afdaling helemaal gesloopt zijn.
  • 1 / 5
    Je hebt een redelijke conditie. Een dag skiën met een rugzak van max. 8 kg met uitgebreide pauzes is voor jou geen probleem (3 uur 's ochtends en 3 uur 's middags).
  • 2 / 5
    Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
  • 3 / 5
    Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 12 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
  • 4 / 5
    Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 15 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
  • 5 / 5
    Je hebt een uitstekende conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 15 kg is voor jou geen enkel probleem; ook niet als de sneeuw moeilijk is of in de buckelpiste.

Afdaaltechniek

Hoe goed je skitechniek écht is komt pas naar voren als de omstandigheden moeilijk worden. Een zwarte piste is wat anders dan een buckelpiste. Bij verse sneeuw en perfect weer zul je waarschijnlijk een stuk soepeler naar skiën dan bij een 40 graden steile afdaling in zware 'bruchharsch' en mistig weer.
  • 1 / 5
    Je skiet of board stabiel, vlot en gemakkelijk de zwarte piste af, maar heel sporadisch val je nog wel eens. Je hebt verder geen ervaring met off-piste skiën. Als het steil wordt vind je dat nog spannend. Bij deze tocht ski je niet steiler dan ca. 30 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.
  • 2 / 5
    Je skiet of board vlot en gemakkelijk de zwarte piste af zonder te vallen. Je hebt al enige ervaring met off-piste skiën. Off-piste val je soms nog wel, maar niet continu. Tijdens het afdalen moet je soms nog stoppen om op adem te komen. Het kan voorkomen dat er een klein stukje steiler dan 30 gragen geskiet moet worden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.
  • 3 / 5
    Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.
  • 4 / 5
    Je skiet of board snel, soepl én zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Ook als de sneeuw moeilijk wordt kun je op tempo door blijven skiën. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan ca. 30 of 35 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan 40 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.
  • 5 / 5
    Je skiet snel, soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste skiën. Ook als de sneeuw moeilijk wordt kun je op tempo door blijven skiën. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan ca. 45 graden geskiet moeten worden. Dat kan betekenen dat je niet mag vallen; dat is dus geen probleem voor jou. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.