Toerskiën Lyngen

Toerskiën op een schiereiland omgeven door fjorden!

Met Jelle Staleman Toerskiën in de Lyngen Alpen Noorwegen
Noorwegen

Toerskiën Lyngen

Toerskiën op een schiereiland omgeven door fjorden!
Eerstvolgende vertrek
5 april 2025
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1925
Deelnemers
5 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Toerskiën in de Lyngen Alpen vormt een onvergetelijke ervaring door de noordelijke ligging en de nabijheid van de zee. De Lyngen Alpen is een schiereiland van 90 km bij 15 km en ligt ongeveer 350 km ten noorden van de poolcirkel. Ondanks de Noordelijke ligging is het klimaat er relatief mild. De warme golfstroom die de kust toucheert zorgt ervoor dat de temperaturen vergelijkbaar zijn met het hooggebergte van de Alpen.Met de huurauto kunnen we overal op het eiland mooie skitoeren uitzoeken. Als kers op de taart heb je kans om het noorderlicht te zien.

Kan jij goed off-piste skiën en heb je wat ervaring met toerskiën, dan is deze tocht echt iets voor jou. Toerskiën in Lyngen Alpen vormt een bijzondere ervaring doordat er vaak vanaf zeeniveau wordt gestart. Ik bepaal, in samenspraak met jou, welke tocht er afhankelijk van het weer, de sneeuw en de lawinesituatie per dag gemaakt wordt. Met de huurauto zijn we flexibel en kunnen er over het gehele schiereiland toerski tochten gemaakt worden. Je conditie moet genoeg zijn om elke dag in ieder geval 800 hoogtemeters te maken en als we het rustig aan doen dan moeten 1200 hoogtemeters je ook nog wel lukken.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Toerskiën Lyngen programma

Dag 1 - Vliegreis, fjorden, zee, strand en sneeuw

Nadat je bent geland op Tromsø Airport word je, als ik of de andere gids niet bij jou in het vliegtuig zat, door mij met de huurauto opgepikt. Vanaf dat moment kan het avontuur beginnen! Afhankelijk van de aankomsttijd van de vlucht kan het zijn dat we vandaag nog een klein toertje maken. In de avond zoeken we een van de gezellige restaurants in Tromsø op voor het diner. Omdat het soms voorkomt dat de bagage wat vertraging oploopt, overnachten we vandaag nog een nacht in Tromsø.

Optioneel en tegen een meerprijs kan er ook voor gekozen worden om vandaag een hondenslede tocht te maken.

Dag 2 - Toerskitocht met eerste uitzicht op een fjord!

Vandaag staat een mooie skitoer op de huisberg van Tromsø op het programma. Met maximaal 1200 hoogtemeters is de Tromsdalstinden direct een mooie berg om in te komen maar als we nog wat meer tijd nodig hebben om in te komen kunnen we ook een lager topje beklimmen. Tijdens de ongeveer 3 uur durende rit naar de lodge of chalet waar we deze week overnachten rij je door een magisch wit landschap met soms uitzicht op azuur blauw water. De combinatie tussen zee, strand, fjorden, sneeuw en bergen is werkelijk onvergetelijk.

Om Lyngen te bereiken rijden we met de huurauto het pondje van Breivikeidet naar Svensby op. Daarmee steken we het fjord over en bereiken we het schiereiland. Vanaf het pontje kunnen we al direct beginnen met het spotten van mooie lijnen en toerskitochten. Aangekomen op de lodge kunnen we bijkomen van de reis of in de middernachtzon nog een toerskitochtje maken.

Toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen
De typisch Noorse vissershuisjes

Dag 3 - Het bos in bij slecht weer of beklimmen we een vulkaan?

Bij goed weer kiezen we vandaag voor de Russelvfjellet (818m). Vanuit onze lodge in het dorpje Nordlenangen rijden we in 10 min naar het noordelijkste puntje van de Lyngen Alpen. Bijna vanaf het strand doen we de toerski’s onder en vellen we via een vlakke variant bijna zonder spitzekehren naar de top.

Doordat de Russelvfjellet op het puntje van het schiereiland ligt zijn we voor 70% omringt door de zee! Op de top kijk je naar beneden naar wat voorheen een gigantische vulkaankrater leek te zijn. Vanaf de top kunnen we, afhankelijk van de condities kiezen voor een steile of een vlakke variant.

Ook als de zicht- en sneeuwcondities wat minder zijn wordt er altijd nog een mooie tocht bedacht met goede sneeuw en de nodige bomen voor zicht tijdens mist.

De 2 toppen Stetinden (920 m) en Veidalsfjellet (1121 m) lenen zich uitstekend voor skiën bij slecht weer door hun beboste hellingen en relatief lage toppen. Beide toppen kunnen zelfs op 1 dag worden gedaan als iedereen fit is.

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_21
Skiën tot zeeniveau

Dag 4 - Machtige gletsjers

Om Lyngen wat beter te leren kennen stappen we vandaag in de auto naar de ‘hoofdstad’ van het schiereiland: Lyngsydet. De autorit op zich is al de moeite waar door de prachtige uitzichten over de fjorden. We bereiken het dorpje Koppangen. De Tafeltinden (1395 m) is met haar grote gletsjers één van de bekendere bergen in de Lyngen Alpen. Het eerste deel is flink steil en er zal dan ook gespitzekehrd moeten worden. Optioneel kan deze top ook vanuit een bootje via een verlaten strand beklommen worden.

Foto Peter Hage Lyngen Alpen
Het Noorderlicht!

Dag 5 - Een overschrijding

Het overschrijden van een berg kan je het ultieme vrijheidsgevoel geven. We beklimmen vandaag de huisberg die vanuit de lodge te zien is. De Storgalten (1219 m) beklimmen we via de Westkant en we skiën hem aan de Oostkant via een mooi maar niet al te steil couloir weer af. De afdaling zorgt voor wat spanning en dat maakt de voldoening aan het einde van de tocht des te groter!

Optioneel en tegen een meerprijs is het ook mogelijk om een dag een sneeuwscooter te huren.

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_9
Lagere bergen, maar wél alpine terrein

Dag 6 - Een hele grote uitdaging!

Vandaag staat de grootste uitdaging van deze week op het programma. De Jiehkkevárri is met 1834 meter de hoogste top van het schiereiland. Deze tocht is optioneel en alleen mogelijk als alle deelnemers conditioneel zeer sterk en gemotiveerd zijn. Om de Jiehkkevárri te beklimmen zullen we een aantal passen en colletjes moeten overwinnen waardoor we meer dan 2000 hoogtemeters overbruggen. Het goede nieuws is dat dit geen verplicht onderdeel van deze reis is dus als niet iedereen fit genoeg is voor deze tocht zoeken we een laagdrempeliger alternatief! Hoewel geen enkele top écht hoog is doet de sfeer toch denken aan de 4000'ers van de Alpen.

Dag 7 - Met de boot naar een eiland?

Als deze week nog niet bijzonder genoeg is kunnen we ervoor kiezen om met de boot naar een afgelegen eiland te varen en vanaf daar een toerskitocht te maken. Er wonen een handjevol mensen die dus alleen per boot boodschappen kunnen doen! Door de convexe (bolle) vorm van de hellingen lijkt het soms net of je direct het water in skiet. Zie het laatste shot in het filmpje voor die beelden!

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_2

Dag 8 - Afscheid en vlucht naar huis

Veel te snel is de week alweer voorbij. Je maakt nog een laatste rit terug naar Tromsø Airport en vervolgens vlieg je naar huis. Afhankelijk van je vluchttijden en of je misschien nog een paar dagen langer wil blijven kun je vandaag nog een hondensledetocht maken of een sneeuwscooter huren.

Video toerskiën Lyngen Alpen

Benieuwd of de toerskireis naar de Lyngen Alpen iets voor jou is? Bekijk de video om een idee te krijgen van deze waanzinnige toerskireis!

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
11 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 3 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 3 / 5
Je hebt ervaring met het lopen op toerski's. Je hebt al eerder een spitzekehre gedaan, maar het gaat nog wel een mis.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In Tromsø slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in een lodge op het schiereiland van Lyngen. Afhankelijk van de beschikbaarheid beschikt de lodge soms over een jacuzzi en/of een sauna! Afhankelijk van de lodge deel je een kamer met 1 of meerdere mensen. De lodge beschikt over een keuken waar de deelnemers samen met de gids zelf het ontbijt, lunch en maaltijden bereiden.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 5 dagen toerski ervaring. Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoel ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat dus geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's!

 

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Programma in Noorwegen

 • 8 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigids (1 gids per 7 deelnemers)
 • 1x overnachting in een hotel in Tromsø inclusief ontbijt.
 • 6x overnachting inclusief volpension (De boodschappen en het koken wordt door de deelnemers en de gids gedaan, de betaling daarvan is inclusief bij de prijs).
 • 2x veerboot Breivikeidet-Svensby
 • Huur van een auto/bus
 • Transfers Tromsø Airport - lodge
 • Al het lokale vervoer met huurauto inclusief brandstof
 • Sauna/jacuzzi afhankelijk van de gekozen lodge
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 

 • Vlucht naar Tromsø (tussen € 300 en € 500, hoe vroeger je boekt des te goedkoper!)
 • 1x diner in Tromsø
 • Lawineveiligheidsmateriaal: pieper, sonde en schep (bij mij te huur)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Optioneel: Het huren van de boot kan vanaf € 100,- per deelnemer, afhankelijk van het aantal deelnemers
 • Optioneel: Rijden met een sneeuwscooter! Prijs is afhankelijk van aantal uren en deelnemers
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze.

Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 3 personen: € 2935,-
 • Bij 4 personen: € 2395,-
 • Bij 5 personen: € 2295,-
 • Bij 6 personen: € 2045,-
 • Bij 7 personen: € 1925,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
5 april 2025 - 12 april 2025
7 van de 7 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1925