Toerskiën Troll schiereiland

TOERSKIEN TUSSEN DE FJORDEN EN GEISERS OP IJSLAND!

Mountain Network - toerskiën Troll Peninsula, IJsland_6
IJsland

Toerskiën Troll schiereiland

TOERSKIEN TUSSEN DE FJORDEN EN GEISERS OP IJSLAND!
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
6 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

IJsland staat bekend om de geisers en de vulkanen en op die laatste kan geskied worden! Met de toerski's zoeken we iedere dag een andere berg op die we volledig op eigen kracht beklimmen en natuurlijk weer af skiën. Soms kun je vanaf de berg letterlijk tot op het strand skiën en dat is wat deze toerskireis extra bijzonder maakt. Bergen vol sneeuw die het fjord in lijken te duiken. Het Troll schiereiland is voor toerskiërs dé plek op IJsland om naartoe te gaan. Dit schiereiland heeft perfecte gevormde skibergen met de juiste steilheid die recht het water in lijken te glijden. De noordelijke ligging, de prachtige autoritten door het desolate landschap in combinatie met de sneeuw maken deze reis een echte parel.

De hogere bergtoppen op het schiereiland zijn bezaaid met gletsjers maar de runs die starten en eindigen bij de zee maken deze trip pas echt bijzonder! Natuurlijk pakken we deze week ook een stukje gletsjer mee. We vliegen vanuit Nederland via Reykjavik naar Akureyri. Akureyri is de hoofdstad van Noord-IJsland en ligt op ongeveer 40 minuten rijden tot aan de plek waar wij de hele week overnachten. Afhankelijk van jullie wensen, jullie conditie en de technische (ski)lls die jullie hebben in combinatie met de lawinesituatie en het weer kiezen we per dag een mooie tocht uit. Met de huurauto zijn we flexibel en kunnen we over het gehele schiereiland toerskitochten maken.

Deze reis kan alleen georganiseerd worden als het minimum aantal deelnemers vroeg genoeg bereikt wordt. Denk daarbij aan ongeveer 1 december.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst

Toerskiën Troll schiereiland programma

Dag 1 - Vlucht naar Reykjavik en Akureyri

Vanuit Nederland vliegen we in ongeveer 3 uur naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Na aankomst op het internationale vliegveld zijn er afhankelijk van de vluchttijden 2 opties. Of we rijden in 50 minuten dezelfde dag nog door naar het 'domestic' vliegveld om direct door te vliegen naar Akureyri. De andere is om eerst nog te overnachten in Reykjavik om pas de volgende dag naar Akureyri door te vliegen. Vanaf Akureyri rijden met de huurauto naar het plaatsje Dalvík waar we de hele nacht overnachten.

Als het minimum aantal deelnemers van deze reis vroeg genoeg bereikt wordt overnachten we deze week bij Bjarni, die eruit ziet alsof hij rechtstreeks uit de Viking-tijd komt! Onderweg kun je je alvast vergapen aan het prachtige landschap.

Mountain Network - toerskiën Troll Peninsula, IJsland_17

Dag 2 - De eerste toerskidag

Vanuit Dalvik zijn er vele mogelijkheden om een mooie toerskitocht te maken. We kunnen letterlijk direct vanuit het dorp op de toerski's weglopen. De bergen zijn maar 600 meter hoog maar we kunnen meerdere bergen op een dag doen dus we kunnen het zo zwaar maken als iedereen wil! Omdat je vlakbij Dalvík zit kun je stoppen wanneer je wil maar de fanatiekelingen kunnen eindeloos veel hoogtemeters maken. Voor ieder wat wils dus!

Dag 3 - Après-ski in IJsland?

Vanaf Dalvik bereiken we via een tunnel het dorpje Ólafsfjörður om daarna door nog een tunnel een verlaten fjord te bereiken. Ook hier zijner meerdere mogelijkheden maar wij kiezen ervoor om een tocht te maken die naar het uiterste puntje van de berg verloopt zodat we 270 graden zee om ons heen kunnen zien! Het skiën met op de achtergrond de oceaan is waarvoor we hier gekomen zijn!

Terug bij ons onderkomen in Dalvík zoeken we de après ski bar van Bjarni op waar een welverdiend biertje op ons wacht. Après ski? Jazeker! Maar dan wel alleen met ons eigen groepje want het is hier vaak extreem rustig:)

Toerskiën boven het fjord op het IJslandse schiereiland
Toerskiën met het fjord op de achtergrond

Dag 4 - Siglufjörður wat?

Het pittoreske dorpje Siglufjörður is het noordelijkst gelegen dorp op het schiereiland en het vissershaventje in combinatie met de rood gekleurde huisjes maakt dat het dorpje zeer Scandinavisch aandoet. Op het skiën na is het uitspreken van de naam van het dorp wellicht de grootste uitdaging!

Rondom het dorp zijn er meerdere mogelijkheden om een mooie toerskitocht te maken. Ik bepaal, zoals iedere dag, in samenspraak met jou en in samenhang met het weer en de condities wat er precies gedaan wordt.

Dag 5 - Een bezoek aan een ander schiereiland

We rijden vandaag naar de tegenoverliggende kant van het fjord waar Dalvík ligt naar een andere schiereiland. De bergen die aan de overkant liggen hebben een fantastisch uitzicht op de bergen die we de eerdere dagen gedaan hebben.

Optioneel kunnen we nog een dag de helikopter pakken om zo wat meer hoogtemeters te kunnen skiën.

Mountain Network - toerskiën Troll Peninsula, IJsland_4
Uitzicht op het fjord en de bergen

Dag 6 – Een overschrijding

Het overschrijden van een berg geldt als het ultieme avontuur omdat iedere afgelegde meter nieuw is! We lopen dus niet heen en weer maar gaan aan de ene kant van de berg omhoog om aan de andere kant weer naar beneden te skiën. Als de weersomstandigheden het toelaten is het zelfs mogelijk om meerdere topjes op een dag te doen. Met hulp van Bjarni die ons aan de andere kant van de berg met de auto weer oppikt komen we weer terug in Dalvík.

Dag 7 - De laatste toerskidag op een echte gletsjer

Het Troll schiereiland is zo noordelijk gelegen dat ondanks de relatief geringe hoogte van de bergen en de relatief warme zee er talloze gletsjers liggen. Voor het skiën over een gletsjer is er wel uitermate goed zicht nodig in verband met de gletsjerspleten.

Omdat de gletsjers wat verder in het binnenland gelegen zijn en de wegen daar naartoe vaak flink besneeuwd zijn is dat alleen mogelijk als de wegen goed begaanbaar zijn met onze huurauto.

Mountain Network - toerskiën Troll Peninsula, IJsland_8
Toeren op de gletsjer

Dag 8 - Terugvlucht naar huis

Vandaag staat de terugreis op het programma. We leveren de huurauto in Akureyri weer in en het vliegtuig brengt ons via Reykjavik weer thuis. Je kijkt terug op een onvergetelijke week!

Het is ook mogelijk om van Reykjavik naar Akureyri te rijden met een huurauto. De prachtige uitzichten tijdens deze rit zijn onvergetelijk maar het kan bij slecht weer en veel sneeuw soms nogal een uitdaging zijn. Wil je deze optie graag? Dat kan maar dan komen er kosten bij en is er een zeer flexibele instelling nodig!

Video toerskiën Troll Peninsula

Bekijk de film om een idee te krijgen of deze toerskireis naar IJsland iets voor jou is!

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
12 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 4 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 4 / 5
Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In Reykjavik en/of Akureyri slapen we in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slapen we deze week ook in een lodge, hostel of hotel op het schiereiland van Troll. Afhankelijk van de beschikbaarheid beschikt de lodge soms zelfs over een jacuzzi en/of een sauna! Afhankelijk van de lodge deel je een kamer met 1 of meerdere mensen. De lodge beschikt over een keuken waar de deelnemers samen met de gids zelf het ontbijt, lunch en maaltijden bereiden. Tegen een meerprijs is het ook mogelijk om een onderkomen inclusief vollpension te organiseren.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 1 week toerski ervaring. Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoel ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Bovendien is spitzekehren in steil terrein voor jou geen probleem!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Voorbereidingsdag skireizen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen op de skibaan. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 6 dagen begeleiding door UIAGM skigids Jelle Staleman (1 gids per 7 deelnemers)
 • 2x overnachting in een hotel in Reykjavik inclusief ontbijt
 • 6x overnachting inclusief volpension (zelf boodschappen doen en koken)
 • Transfer Keflavik Airport – Domestic airport en retour
 • Lokaal transport met huurauto/bus inclusief brandstof
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Lokaal programma:

 • Retourvlucht Nederland - Akureyri (vanaf ca. € 400,-)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via mij)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Optioneel: Helikoptervlucht vanaf € 190,- p.p. per vlucht
 • Optioneel: Bezoek aan een echte IJslandse Geiser

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op