Freeride Roadtrip Hokkaido

ONVOORSTELBAAR DIKKE POEDER EN APRÈS SKIËN MET SUSHI!

Freeriden op het Noordelijkse eiland van Japan, Hokkaido
Japan

Freeride Roadtrip Hokkaido

ONVOORSTELBAAR DIKKE POEDER EN APRÈS SKIËN MET SUSHI!
Eerstvolgende vertrek
16 januari 2025
Reisduur
11 dagen
Deelname vanaf
€ 2995
Deelnemers
4 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Hokkaido is het Noordelijkste eiland van Japan en is qua sneeuw te vergelijken met Canada. Het weer is er te vergelijken met Schotland maar dan een stuk kouder. De vele neerslag in de vorm van het witte goud in combinatie met de lage temperaturen zorgt voor de beroemde ‘champagne powder’! In sommige winters valt hier tot wel 20 meter sneeuw! Dat is wat deze reis zo bijzonder maakt!

Zodra de koude lucht vanuit Siberië over de Japanse zee trekt ‘zuigt’ deze zich vol met vocht. Als die koude lucht bij de Japanse bergen van Hokkaido wordt opgestuwd begint het te sneeuwen. De sneeuw in combinatie met de koude temperaturen (-20 graden celsius is niet ongewoon) zorgt niet alleen voor heel veel, maar ook nog eens hele lichte en dus makkelijk te skiën poeder!

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Freeride Roadtrip Hokkaido programma

Dag 1 en 2 - Freeriden bij nacht direct na de vlucht?

Om deze freeride bestemming te bereiken moet je door het tijdsverschil van 8 uur in combinatie met de lange vluchttijd (15-20 uur)rekenen op 2 reisdagen. Na aankomst regelt de gids de vierwiel aangedreven bus waarin je je de gehele trip zult verplaatsen. In vrijwel alle Japanse skigebieden is het mogelijk om tot laat in de avond te skiën. Afhankelijk van je vlucht kun je op de 2e dag in de avond de eerste Japanse poeder alvast mee pakken!

Dag 3 - Niseko, de poederbestemming van Japan?

Het skigebied van Niseko bestaat uit 3 delen. Afhankelijk van waar de sneeuw het best is vermaken we ons in Hanazono, Grand Hirafu of Annupuri. Hoewel Niseko wellicht de bekendste freeride bestemming op Hokkaido is is het de vraag of het de beste is. Qua skigebied is het het meest uitgebreid maar er heerst hier volop poederstress en het terrein is er snel verspoord. Waarom gaan we er dan toch heen?

Ondanks dat zorgt de verschrikkelijk diepe poeder na sneeuwval, het uitzicht op Mount Yotei en de gezelligheid van het dorp ervoor dat je dit niet mag missen. Niseko vormt de thuisbasis van het eerste deel van onze roadtrip.

Het sneeuwt er bijna iedere dag en ik vindt voor jou altijd de mooiste plekjes. ’s Avonds kun je genieten van het bruisende nachtleven en zijn er talloze barretjes en restaurants waar je de Japanse keuken kunt leren kennen.

Sjoerd Bruin zet een bocht bij het freeriden in Japan nabij Niseko

Dag 4 - Rusutsu of misschien een hike naar Mount Yotei?

Ondanks dat je deze trip voornamelijk gaat freeriden en dus met behulp van liften op pad bent kan het ook zijn dat er voor gekozen wordt om een toerskitocht te maken. De iconische Mount Yotei bevat een echte vulkaankrater waar je zelfs in kunt skiën! Voor de beklimming van de berg is wel enigszins goed weer nodig.

Als het weer wat minder is vermaak je je in het skigebied van Rusutsu. Vanuit Niseko rijd je in ongeveer 40 minuten naar Rusutsu. Vanaf de top heb je met goed weer uitzicht op Lake Toya en de Japanse zee wat voor een magische sfeer zorgt. Door de gunstige ligging van de liften is de verhouding tussen hiken en skiën optimaal! Doordat je vrijwel alle freeride runs zonder te hiken kunt bereiken en direct weer bij de lift uitkomt kun je hier oneindig veel meters maken op een dag.

Vanuit Niseko kun je tijdens het freeriden perfect Mount Yotei zien liggen.
Mount Yotei

Dag 5 - Moiwa en de onsen!

Moiwa ligt vlak naast Niseko en heeft maar 2 liften waarvan wij er maar 1 gebruiken om ons de hele dag te vermaken. Met kleine stukjes lopen van max. 10 minuten bereik je de mooiste runs en doordat het een stuk minder bekend is dan Niseko is het er vrij rustig.

Aan het einde van de dag bezoek je een echte onsen. Een onsen is het Japanse equivalent van de IJslandse geisers of heetwaterbronnen. Het warme water komt direct uit de bodem en ruikt een beetje naar zwavel en heeft naar het schijnt een geneeskrachtige werking.

Dag 6 - Kiroro heeft de diepste poeder

Kiroro bereik je in ongeveer 50 minuten vanaf Niseko. Omdat van alle skigebieden op Hokkaido Kiroro waarschijnlijk het dichtst aan zee ligt en de berg richting zee gericht staat ‘pakt’ het nog meer sneeuw dan de andere gebieden. Als het weer goed is kunnen we met een uur of 2 hiken een mooie top beklimmen met als doel natuurlijk die eenzame poeder afdaling!

De gigantische wolkenkrabber waar je langs rijdt voordat je in Kiroro aankomt is wat misplaatst gezien de eenzame locatie van het freeride gebied. Voordat je hier van de lokale autoriteiten mag beginnen met off-piste skiën dien je eerst een soort freeride paspoort in te vullen en moet je op de kaart laten zien waar je van plan bent te gaan skiën. Al die bureaucratie is het echter meer dan waard want doordat Kiroro precies naar zee ‘gericht’ staat wordt er gezegd dat hier de meeste poeder van Hokkaido valt!

Dag 7 - Het nachtleven van Sapporo en wordt het Kokusai of toch Teine?

Met 3 miljoen inwoners is Sapporo wel een metropool te noemen en je vraagt je af waar deze gigantische stad al haar sneeuw laat. De stad heeft waarschijnlijk de grootste dichtheid aan sneeuwfrezen en -schuivers van de wereld en daar word je natuurlijk blij van. Des te bizarder is het uitzicht vanuit de lift met op de achtergrond de stad en de zee. In de avond kun je ‘lopende band’ Sushi eten. Ondanks het grote evenement zijn de skigebiedjes rondom Sapporo vrij klein.  Deze dag gaan we vanuit Sapporo naar Kokusai of Teine.

Skigebied Kokusai is een klein maar fijn skigebiedje waar de Japanners gelukkig allemaal op de piste blijven. Alleen de westerlingen hebben hier de dikke poeder ontdekt! Zoals overal op Hokkaido ski je ook in Kokusai voornamelijk tussen de bomen. De besneeuwde berkenboompjes hebben soms moeite om alle sneeuw te dragen.

Het skigebiedje van Teine kijkt direct op de stad en over zee uit! Op bepaalde dagen wemelt het hier van de Japanse schoolklassen die volgens goed Japans gebruik met zeer veel discipline strak opgelijnd naar de skileraar luisteren. Gelukkig blijven ze allemaal op de piste zodat er voor ons nog genoeg poeder overblijft!

Teine is in tegenstelling tot de andere skigebieden een stuk steiler en je kunt hier dan ook prachtige couloirs skiën. In 1972 vormde dit skigebied het zelfs het epicentrum van de Olympische Spelen van Sapporo!

Op Hokkaido, Japan sneeuwt het in Rusutsu zoveel dat de liften ingesneeuwd raken
JAPOW!

Dag 8 - Furano

Als we Sapporo verlaten hebben komen we eigenlijk pas echt in het rustige deel van Hokkaido terecht. Al freeridend kom je hier per dag een handjevol mensen tegen die ook off-piste skiën. Furano is daar nog een van de grotere gebieden en biedt dan ook een paar hele mooie varianten.

Het laatste deel van onze roadtrip slapen we op een hele bijzondere locatie. In het gezellige en eigenaardige hostel beleef je de Japanse cultuur van dichtbij!

DAG 9 – SPUWENDE GEISERS OP DE HOOGSTE TOP VAN HOKKAIDO

De spuwende geisers van de vulkaan Asahidake (2291 m) vormen letterlijk én figuurlijk het spetterende hoogtepunt van deze roadtrip omdat de Asahidake de hoogste berg van Hokkaido is. Alleen bij goed weer kunnen we de top beklimmen en alleen hierom is het al de moeite waard om de toerbindingen en vellen mee te nemen. De zwavel dampen spuiten rechtstreeks uit de sneeuw!

Tijdens de afdaling ski je tussen de geisers door wat dit in combinatie met de diepe poeder misschien wel jouw meest onvergetelijke afdaling ooit maakt!

Ben je minder fit of hebben je tochtgenoten geen zin om omhoog te lopen dan bereik je de geisers na 200 hoogtemeters ook al!

Mountain Network - JAPOW!_7
Skiën tussen de geisers!

Dag 10 - Wolkenkrabbers in Tomamu

Tomamu is bij freeriders misschien wel het minst bekend en dat zorgt ervoor dat je soms de hele dag niemand tegenkomt! Hoewel er ruimte zat is hebben ze er voor gekozen om hier 2 reusachtige wolkenkrabbers neer te zetten hetgeen een bizar contrast vormt met de rust die er in de ‘back side’ van het skigebied heerst.

Ook vandaag maken we weer gebruik van de vellen om in 10 minuten hiken de mooiste sneeuw te vinden. Aansluitend rijden we naar een hotel of hostel nabij het vliegveld.

Dag 11 - Heel ontspannen het vliegtuig in!

Als je denkt dat deze trip vandaag voorbij is heb je het mis. Direct op het vliegveld hebben ze een Onsen gebouwd! Omdat Japan een vulkanisch eiland is zijn er op verschillende plekken warm water bronnen. Aan de zwavellucht raak je al snel genoeg gewend en dat zorgt ervoor dat je volledig ontspannen het vliegtuig instapt.

IMG_20190109_124330 (1)
Ski's uit en zwemmen in de natuur bij -20!!

Freeriden tussen de geisers van Mount Asahidake!

Mount Asahidake (2291) is de hoogste berg van Hokkaido. Na ongeveer 2,5 uur omhoog vellen sta je met een waanzinnig uitzicht op de top! Daarna kun je in dikker poeder tussen de geisers door skiën! Een onvergetelijke belevenis! Check links het filmpje voor het bewijs!

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
8 / 20
Stijgconditie 2 / 5
Stijgtechniek 2 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 2 / 5
Stijgconditie 2 / 5
Een klim met een rugzak van max. 10 kg die max. 2 uur of 600 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 2 / 5
Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 2 / 5
Je skiet of board vlot en gemakkelijk de zwarte piste af zonder te vallen. Je hebt al enige ervaring met off-piste skiën. Off-piste val je soms nog wel, maar niet continu. Tijdens het afdalen moet je soms nog stoppen om op adem te komen. Het kan voorkomen dat er een klein stukje steiler dan 30 gragen geskiet moet worden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic  hostel, lodge of hotel. Ik kies voor een accommodatie waarbij ik denk dat je de Japanse cultuur het best beleeft. Afhankelijk van de accommodatie die ik uiteindelijk boek kan het zijn dat je in een stapelbed of meerpersoonskamer slaapt die je met andere mensen deelt. Wil je een luxer onderkomen? Dat kan mits de hele groep daarmee instemt tegen een meerprijs. Stuur mij een mailtje voor de mogelijkheden!

Instroomeisen

Voor deze reis heb je vooraf geen toerski of splitboard ervaring nodig. Wel heb je een goede conditie en kun je stabiel off-piste skiën of snowboarden. Met stabiel bedoel ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën of snowboarden is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem maar als je iedere paar bochten valt is deze reis nog iets te uitdagend voor je! Mocht je twijfelen of je goed genoeg bent voor deze reis neem dan contact met mij op.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Voorbereidingsdag skireizen

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's!

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Lokaal programma:

 • 8 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 7 deelnemers)
 • 9x overnachting in hotels of hostel (soms Japanse stijl!) inclusief ontbijt
 • Lokaal vervoer met bus voor de gehele groep inclusief brandstof
 • Transfer vliegveld-hostel en retour
 • Tol en parkeergeld
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Lokaal programma:

 • Retourvlucht Nederland - Sapporo (ca. € 500,- tot € 800,-, des te vroeger je boekt des te goedkoper!)
 • Lunch en diner (zo ben je flexibel en kun je maximaal van de Japanse keuken genieten!)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via mij)
 • Ski-uitrusting
 • Liftpassen (ca. € 30,- tot € 45,- per dag)
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Staatlich Geprüfter Skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens mijn cursus alpinisme dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er naast mijzelf meerdere gidsen aanwezig zijn. Ik zelf fungeer daarbij als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 3 personen: € 4090,-
 • Bij 4 personen: € 3460,-
 • Bij 5 personen: € 2830,-

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
16 januari 2025 - 26 januari 2025
3 van de 7 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2995