Freeride Powder Roadtrip

Locatie last minute bepaald dus poeder gegarandeerd!

Mountain Network - Powder Roadtrip Alpen_7
Alpen, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië, Zwitserland

Freeride Powder Roadtrip

Locatie last minute bepaald dus poeder gegarandeerd!
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
4 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
5 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Powder? Wanneer die gaat vallen weet niemand, maar in de Alpen is er altijd wel érgens een plek waar nog poeder te vinden is. Zelfs bij corona? Jazeker maar wel verantwoord natuurlijk! Bij het bepalen van de locatie houd ik natuurlijk ook rekening met de lokale maatregelen en beperkingen en kies ik voor de locatie waar dit het meest optimaal is terwijl er ook goed poeder gescoord kan worden.  Want bij het freeriden draait het natuurlijk om de poeder! Door mijn jarenlange expertise en gebiedskennis kan ik die poeder bijna garanderen!

Tijdens de powder roadtrip gaan we érgens in de Alpen op zoek gaan naar de beste poeder. Soms kan dat betekenen dat we bewust niet naar het gebied gaan waar de meeste poeder valt omdat het daar druk zal zijn en er door de recente sneeuwval vaak ook een hoog lawine risico bestaat. Vaak kies ik voor een onbekend en klein freeride gebied waardoor we het freerideterrein vaak helemaal voor ons zelf hebben!

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Freeride Powder Roadtrip programma

Roadtrip? - hoe dan?

Ik hoor het je al zeggen 'cool zo'n roadtrip maar mij gaat het om het freeriden'. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het doel van deze reis is dan ook om met een flexibele instelling de mooiste skigebieden met de auto te bereiken terwijl we de auto zo min mogelijk gebruiken. Het gaat natuurlijk om het poederskiën en niet om het autorijden. Als gids vind ik ook nadat het een paar dagen niet gesneeuwd heeft nog goede poeder door goed naar de lawineberichten te kijken. Ik zoek bijvoorbeeld een noordhelling op waar de zon nog geen invloed gehad heeft op de poeder of we doen een korte hike om die onverspoorde helling die niemand kent te bereiken! Om zo min mogelijk auto te rijden rijden we, eenmaal in de Alpen, nog maximaal een uur per dag. Met name de eerste rit naar het trefpunt in de Alpen is dus lang.

Mountain Network - Powder Roadtrip Alpen
Poeder gegarandeerd.

Hoe gaan we die poeder dan vinden?

Meteorologen zijn natuurlijk goed in het maken van een weersverwachting maar zijn ze ook goed in het voorspellen waar de sneeuw valt? Vaak niet omdat zij met name kijken wat er hoog in de lucht gebeurt. Een gids heeft vaak de lokale kennis om te kunnen bedenken waar de sneeuw zal vallen als het 'front' uit het noord westen komt. Hoe haakser de bergketen op dat front staat des te groter de kans dat de vochtige lucht moet stijgen i.p.v. om het bergmassief heen beweegt. En stijgende lucht zal uiteindelijk bevriezen, poeder dus! Kun jij die voorspelling maken? Voorspellen is eigenlijk onmogelijk daarom noemen de meteorologen het een verwachting!  Hieronder leg ik uit hoe ik dat doe:

1. Het weerbericht

Waar de sneeuw gaat vallen hangt kort samengevat af van de 0-graden-grens, de wind, lage drukgebieden en de daarmee samenhangende fronten en hoe ‘haaks’ het gebergte staat ten opzichte van die binnenkomende fronten. Bij een Nordstau kom je al snel uit in het noorden van Tirol of Zwitserland. Bij een Südstau zijn de betere opties vaak de Italiaanse skigebieden, het zuiden van Zwitserland en de Franse skigebieden die dicht bij de Italiaanse grens liggen. Bij een retour d’est zijn de westelijke skigebieden van Italië en de Franse skigebieden vaak aan de beurt.

Mountain Network - Powder Roadtrip Alpen_3
Op basis van het weerbericht zoeken we de beste spots!

2. UIAGM berg- en skigidsen

Ik ben sinds 2012 in bezit van het internationaal erkende UIAGM berg- en skigidsen diploma. Gemiddeld doet iemand een jaar of 8 over die opleiding dus je kunt je voorstellen hoeveel ervaring, kennis en kunde ervoor nodig is om dat diploma te halen. Tijdens die opleiding is het belangrijkste aspect natuurlijk dat het veilig blijft maar daarbij leer je zeker ook waar je de beste sneeuw kunt vinden. In de Alpenlanden is het zelfs zo dat het beroep berggids een beschermd beroep is en dat je jezelf niet, tegen betaling, zomaar gids mag noemen. Als ik een andere gids inhuur ben ik dus ook wettelijk verplicht om een UIAGM gids in te huren en dat doe ik graag aangezien zij de poeder goed kunnen vinden. Maar liefst gids ik mijn reizen natuurlijk gewoon zelf zodat ik ook poeder kan skiën.

3. WePowder, internet en webcams

Door de Powderalerts van WePowder te volgen krijg je een exactere voorspelling dan de ‘standaard’ websites. Waar 'normale' meteorologen zich voornamelijk bezig houden met het weer kijkt WePowder puur en alleen hoeveel sneeuw er waar gaat vallen en dus waar je het best poeder kunt skiën!

Verder heb je natuurlijk nog de websites van de skigebieden zelf maar die zijn gezien hun eigen belang vaak net iets te optimistisch met aangeven hoeveel sneeuw er in hun gebied gevallen is. De wecams van die skigebieden liegen echter niet! Al die bronnen bij elkaar zorgen ervoor dat er vrijwel geen dag voorbij gaat dat ik niet ergens een beetje poeder vindt!

Mountain Network - Powder Roadtrip Alpen_8
Powderalert!

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
7 / 20
Stijgconditie 1 / 5
Stijgtechniek 1 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 1 / 5
Een klim met een rugzak van max. 8 kg die max. 30 min of 150 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 1 / 5
Je hebt geen ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Flexibele instelling

Ik zal als gids zeer flexibel zijn, maar een zeer flexibele instelling van jouw is daarbij natuurlijk ook erg belangrijk. Het kan dus zomaar zijn dat je in bijvoorbeeld Tirol, de Piemonte, Wallis of waar dan ook terecht kan komen! Dat betekent niet dat je per sé daarheen gaat waar de meeste poeder valt want daar gaat iedereen al heen en daar heerst meestal ook de grootste poederstress en is het terrein al snel verspoord. Soms is het dus slimmer om een klein en onbekend gebied op te zoeken waar je het off-piste terrein de hele dag voor jezelf hebt. Ook met het oog op corona kan het natuurlijk geen kwaad om de rustige skigebieden op te zoeken.

Accommodatie

In welke accommodatie we overnachten is doordat de locatie last minute bepaald wordt vooraf niet te zeggen. De overnachtingen zijn niet inclusief de prijs maar deze wordt wel door ons geregeld. Doordat ik zeer last-minute (soms tot 24 uur van tevoren) bepaal waar er gefreerided wordt heb je een zeer flexibele instelling nodig. Afhankelijk van de beschikbaarheid kan het zijn dat je in een luxe hotel terecht komt of in een zeer basic pension of hostel.

Instroomeisen

Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën of snowboarden. Met stabiel bedoel ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen, ook als het terrein steil is. Bij het skiën of snowboarden is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem. Een zeer flexibele instelling is bij deze reis absoluut van belang!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten. (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Voorbereidingsdag skireizen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen op de skibaan. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Alpen programma:

 • 4 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 7 deelnemers)
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen en lokaal vervoer
 • Overnachtingskosten in hotel/appartement (afhankelijk van de locatie, samen met de gids organiseer je zelf een hotel/appartement)
 • Alle maaltijden, snacks en consumpties
 • Liftpassen (afhankelijk van het gebied tussen de € 25,- en € 85,- per dag)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Ski/snowboard uitrusting
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken.

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op