Beginnerscursus Alpinisme Arolla

AROLLA, VOLOP MOGELIJKHEDEN VOOR BEGINNENDE ALPINISTEN!

Beginnerscursus alpinisme voor mensen zonder ervaring
Zwitserland, Alpen

Beginnerscursus Alpinisme Arolla

AROLLA, VOLOP MOGELIJKHEDEN VOOR BEGINNENDE ALPINISTEN!
Eerstvolgende vertrek
28 juli 2024
Hoogte
3547 meter
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1545
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

De beginnerscursus alpinisme vanuit het Zwitserse bergdorpje Arolla vormt het perfecte decor om alles over alpinisme te leren. De lariksbossen beneden in het dal vormen een prachtig contrast met de ijzige en rotsachtige toppen in het hooggebergte. Heb jij zin om in deze prachtige omgeving jouw alpiene skills te leren en te verbeteren?

Aan het begin van de week zal de gids alles voordoen en uitleggen waarna jij de vaardigheden zelf kunt oefenen. Later in de week fungeert de gids meer als coach en plan, organiseer en gids je de tochten zelfstandig. Als de veiligheid in het geding komt of als het sneller of efficiënter kan dan grijp ik natuurlijk in. Aan het einde van deze alpinisme cursus ben je in staat zelfstandig eenvoudige bergtochten te ondernemen.

Deze week komt onder andere aan bod:

 • Lopen in touwgroepen met 'gletsjertouw'
 • Zekertechnieken in sneeuw en ijs
 • Klimtechnieken met stijgijzers in steilere sneeuw en ijs
 • Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
 • Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
 • Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
 • Remtechnieken in sneeuw en ijs
 • Diverse touw- en reddingstechnieken

Deze beginnerscursus alpinisme is te vergelijken met een C1 cursus.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Beginnerscursus Alpinisme Arolla programma

Dag 1: Berglucht in Arolla

Na de lange reis vanuit Nederland is het heerlijk om de eerste berglucht in te ademen. Arolla is met 2008 meter hoogte één van de hoogst gelegen dorpjes van Zwitserland en je komt hier helemaal tot rust. Je overnacht vandaag in een hotel of pension in het dal. Sommige hotels lijken eigenlijk meer een berghut en beschikken soms ook over een ‘lager’ zoals je dat boven op de berghutten ook vindt.

Een 'lager' is eigenlijk een meerpersoonsbed waar je soms met wel 12 mensen schouder aan schouder in een bed overnacht. Iets minder comfortabel dan thuis maar wel weer een nieuwe ervaring rijker!

Dag 2: Aanloop naar de Cabane des Aiguilles Rouges (2814 m)

Via een prachtige wandeling oriënteer je zelf naar de hut. Het hoofdthema voor vandaag is wandeltechniek in blokkenterrein, puinhellingen en rots. Afhankelijk van het weer oefen je in het sportklimgebied beneden in het dal vóórdat je naar de hut loopt of je oefent in het blokkenterrein onderweg naar de hut. Hoe beweeg je soepel door het blokkenterrein en wat is nu de juiste wandel- en klimtechniek? Kun je beter van steen naar steen springen of toch beter gecontroleerd stappen zetten? In de avond leg ik je uit hoe je met kaart en kompas kunt oriënteren en hoe je een tochtvoorbereiding maakt.

1000 m stijgen, 100 m dalen

Stijgijzers aantrekken tijdens de Beginnerscursus Alpinisme Arolla
Voor de eerste keer stijgijzers aan!

Dag 3: Je eerste echte top en een gletsjer

Gisteravond heb je een tochtvoorbereiding gemaakt voor de beklimming van de Pointe de la Vouasson (3489 m). Als je wegloopt vanuit de hut kun je direct het geleerde van gister weer in de praktijk brengen. Via het wandelpad en later via geröll (een helling met losse stenen) bereik je de gletsjer. Hoe trek ik snel en efficiënt mijn stijgijzers aan en hoe zorg ik dat ze niet uitgaan als ik een steile passage moet klimmen? Ik leg je uit hoe je ‘aan touw’ gaat en laat je de touwhandelingen zelf doen. In de afdaling oefen je het lopen en remmen in de sneeuw.

650 m stijgen, 650 m dalen

Dag 4: De overschrijding naar de Cabane des Dix

Vanuit de hut volg je een pad wat steeds vager wordt waarna je uiteindelijk in alpien terrein uitkomt. Na een flinke hike bereik je de Col des Ignes (3182 m) vanwaar je de Cabane des Dix al kunt zien liggen. De losse blokken en het geröll vergen een goede en stabiele wandeltechniek, wederom perfect terrein om te oefenen! Omdat het pad niet duidelijk is zul je goed op de kaart moeten kijken waar je precies heen moet. Vanaf de col daal je ook weer in lastig terrein af naar de Glacier de Cheilon, de 2e gletsjer van deze week. Inmiddels weet je zelf hoe je veilig de gletsjer kunt oversteken.

In de middag is er nog tijd om het prusikken in de rots en de verschillende zekertechnieken te oefenen. Er moet daarbij ook wat geklommen worden en boven aangekomen mag je voor het eerst abseilen! Je overnacht op de Cabane des Dix (2928 m).

950 m stijgen, 100 m dalen

De Pigne d'Arolla op de achtergrond gezien vanaf La Luette tijdens de beginnerscursus Alpinisme in Arolla met d
Op weg naar La Luette!

Dag 5: Oefenen geblazen

Soms is het even zoeken naar een goede diepe gletsjerspleet maar eenmaal gevonden kunnen we de ‘Seilrolle’ oefenen. Een techniek om iemand anders die in een gletsjerspleet gevallen is veilig eruit te takelen. In de middag maken we standplaatsen in sneeuw en ijs en de verschillende zekertechnieken die daarbij komen kijken. In de avond plan je onder begeleiding van mij de tocht naar jouw eerste bergtop!

Dag 6: Beklimming van La Luette (3547 m)

Vandaag staat met de beklimming van La Luette (3548 m) jouw eerste echte Alpentop op het programma. Met de geleerde touwtechnieken voer je de tocht zelfstandig uit. De gids grijpt in als de veiligheid in het gedrang komt en geeft tips en tricks; ‘waar zet ik welke touwtechniek in en klopt de timing nog met mijn planning?’ ‘Waar bevind ik mij op de kaart en klopt het weer nog wel?’ ‘Voel ik me nog goed en hoe zit dat met mijn maatje?’ Met name het laatste graatje is steil en luchtig maar dat maakt de beleving extra mooi!

Na de beklimming daal je in ongeveer 2 uur af naar de hut waar we van een heerlijke lunch genieten en zo de nodige kracht op doen voor de laatste lange afdaling naar het dal en er moet ook nog wat geklommen worden. Via steile trappen en staalkabels bereiken we de Pas de Chèvres vanwaar je de afdaling naar Arolla inzet. Beneden in het dal genieten we na met een drankje en kijk je terug op een fantastische week. Ik kan je nog tips geven over eventuele eenvoudige topjes die je in de toekomst zelfstandig kunt doen zonder dat ik erbij ben zodat je het geleerde dus in de praktijk kunt brengen!

700 m stijgen, 1450 m dalen

Dag 7: De terugreis of misschien nog zelfstandig een topje?

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. Als je nog tijd over hebt kun je zelfstandig nog een bergtop beklimmen om direct het vertrouwen te krijgen dat je mij als gids inmiddels niet meer nodig hebt. Hoe dan ook rij je met een voldaan gevoel terug naar huis!

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
5 / 20
Conditie 1 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 1 / 5
Je hebt een prima basisconditie. Een dagtocht in de Ardennen van 4-6 uur met een lichte rugzak (zo'n 6-8 kg) is geen probleem.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

Je overnacht deze week in verschillende berghutten: Cabane des Aiguilles Rouges en Cabane des Dix, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke  maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het hotel, chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Voor de toerskitocht ontvang je een uitgebreide brochure

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle nodige informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Mont Blanc beklimmen met Nederlandse berggids als beginnerscursus alpinisme

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Beklim je eerste berg tijdens de de beginnerscursusa alpinisme met een officiële Nederlandse berggids

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Alpinisme cursus voor beginners met Nederlandse berggids

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Gevorderdencursus Alpinisme Chamonix met Nederlandse berggids

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's!

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggids (1:6)
 • 4x overnachting in een berghut op basis van halfpension
 • 2x overnachting in het dal in een hotel, pension of hut
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar Arolla toe
 • Bergsportuitrusting (o.a. helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Volpension in het hotel in het dal
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij het gehele programma is er 1 gids per 6 deelnemers aanwezig.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
28 juli 2024 - 3 augustus 2024
2 van de 6 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1545
25 augustus 2024 - 31 augustus 2024
6 van de 6 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1545