Grossglockner beklimmen

BEKLIM DE HOOGSTE TOP VAN OOSTENRIJK

Beklim de Grossglockner met de Nederlandse berggids Jelle Staleman
Oostenrijk, Alpen

Grossglockner beklimmen

BEKLIM DE HOOGSTE TOP VAN OOSTENRIJK
Eerstvolgende vertrek
8 september 2024
Hoogte
3798 meter
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1595
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:3

Grossglockner beklimmen? De Grossglockner is met 3798 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Oostenrijk en de Oost-Alpen. Wij bereiden ons op deze beklimming voor, door eerst de 3e hoogste berg van Oostenrijk te beklimmen, de Grossvenediger. Vanaf de top van de Grossvenediger kun je het hoofddoel van deze week al zien liggen. Hoewel de Grossglockner lager is dan bijvoorbeeld de Mont Blanc, doet een beklimming van de Grossglockner niet onder voor andere toppen in de Alpen doordat hij technisch iets lastiger is.

Ook als je geen bergsportervaring hebt is de beklimming van de Grossglockner goed mogelijk. Vooraf nemen we uitgebreid de tijd om de stijgijzertechniek te trainen, te acclimatiseren en gaan we oefenen met het klimmen in steile rotsen. Ik beklim al meer dan 20 jaar bergen over de hele wereld en heb zelfs alle 82 vierduizenders van de Alpen beklommen. Hoewel de Grossglockner geen vierduizender is heb ik deze ook meerdere keren via verschillende routes beklommen dus je bent bij mij in goede handen!

De Grossglockner ligt middenin het nationale park Höhe Tauern – een spectaculair landschap gevuld met markante rotswanden, watervallen en wilde dieren waaronder steenbokken, baardgieren en zelfs lynxen. In deze omgeving bereid je stap voor stap je beklimming voor. Je gaat dus niet alleen een fysiek uitdagende bergsportweek tegemoet maar ook een echte natuur belevenis!

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Bekijk de 3D-kaart van deze reis

Klik op het vliegtuig linksonder voor een 3D rondleiding

Grossglockner beklimmen programma

Dag 1 – Aankomst in Oostenrijk

In de middag kom je aan in Oostenrijk. Je kunt terecht bij het onderkomen wat ik in het dal voor je gereserveerd heb. Hierover ontvang je vooraf nog een aparte mail. Dat onderkomen zal waarschijnlijk in Matrei im Osttirol of in Neukirchen am Grossvenediger liggen.

Dag 2 – Tocht naar de eerste berghut onder de Grossvenediger

Afhankelijk van de beschikbare hutten en de staat van de gletsjers reserveer ik een overnachting op de Kürsinger Hütte, de Neue Prager Hütte of het Defreggerhaus. Bij alle 3 de hutten ben je verzekert van de Oostenrijkse ‘’huttenkultur’’ en wordt het dus gezellig!

Aangekomen op de hut kun je een bedje uitzoeken of wijst de huttenwaard deze toe. Daarna gaan we oefenen met het lopen in blokkenterrein, grashellingen of gaan we zelfs al stijgijzer oefeningen op de gletsjer doen.

Als we de beklimming vanuit de Kürsinger Hütte starten ziet de dag er als volgt uit: Vanuit het hotel rijden we met een taxibusje tot het einde van het langgerekte Obersulzbachtal. Vanaf daar loop je in ongeveer 1,5 uur naar de Kürsinger Hütte (2547 m). De middag gebruiken we voor onze eerste 4 uur durende acclimatisatietocht door blokkenterrein naar de Keeskogel (3291 m) of bij minder weer gaan we oefenen met rotsklimmen of stijgijzeroefeningen.

Stijgen: 1350 m, dalen: 750 m , afstand: 8 km

Dag 3 – Oefendag met uitzicht op de Grossglockner

Vandaag staat in het teken van oefenen en leren. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw ga je met behulp van je pickel leren remmen in de sneeuw. Als we dit de vorige dag nog niet gedaan hebben mag je in een gletsjerspleet springen of mag iemand anders je er weer uit halen. Dit natuurlijk allemaal op een veilige manier onder begeleiding van mij!

Het kan ook zijn dat we deze dag al een klein topje beklimmen. Alle hutten liggen boven de 2600 meter dus tijdens het oefenen zijn we natuurlijk ook al goed aan het acclimatiseren. En dat alles met uitzicht op de Grossglockner!

Gletsjerspleet oefeningen tijdens de voorbereiding op de grossglockner beklimming

Dag 4 – Beklimming van de Grossvenediger (3666 m)

De beklimming van de Grossvenediger (3666 m) is technische gezien niet moeilijk maar fysiek wel zwaar. Je klimt in ongeveer 5 uur omhoog en daalt in ongeveer 3 uur weer af. Die tijden zijn nog exclusief de pauzes.

Om ongeveer 4 uur ‘s nachts staan we op voor de beklimming van de Grossvenediger. In een grote touwgroep met 8 deelnemers stappen we de gletsjer op. Ik zal als gids een zodanig tempo aannemen dat iedereen mee kan komen en natuurlijk stoppen we af en toe voor een foto of een slok drinken.

Vanaf de top van de Grossvenediger hebben we een fantastisch uitzicht. Na deze eerste uitdaging kunnen we in de verte ons volgende doel al zien liggen: de Grossglockner! Bij helder weer kunnen we zelfs de Italiaanse Dolomieten zien liggen. Na de beklimming dalen we weer af naar het dal waar ons lichaam door de vele zuurstof weer goed kan herstellen.

Stijgen: 1127 m, dalen: 1750 m, afstand: 15 km

Beklimming van de Grossvenediger op de Obersulzbachgletsjer met uitzicht op de Grossglockner
Onderweg naar 3366 meter

Dag 5 – Oefenen en aanloop Stüdlhütte (2801 m)

In de ochtend rijden we in ongeveer 1,5 naar het Lucknerhaus. Vanuit hier gaan we eerst nog in de lokale rotsklimtuin oefenen. We gaan gezekerd aan een touw rotsklimmen. Omdat de rotsgraat op de Grossglockner met sneeuw bedekt kan zijn gaan we vandaag met en zonder stijgijzers in de rotsen klimmen zodat je perfect voorbereid bent!

In de middag lopen we in ongeveer 2,5 uur naar de Stüdlhütte of de Salmhütte maar het kan ook zijn dat we op de hoogste hut van Oostenrijk overnachten. De Erzherzog Johan Hütte is met 3454 m de hoogste hut van Oostenrijk! Omdat het eten in de Stüdlhütte een stuk beter is kiezen we meestal daarvoor mits deze nog beschikbaar is.

Stijgen: 800 m, afstand: 2,5 km

Dag 6 – Beklimming van de Grossglockner (3798 m)

De beklimming van de grossglockner vanuit de Stüdlhütte begint met een eenvoudige wandeling. Na ongeveer een half uur bereik je de gletsjer en gaan we aan touw. De tocht is erg gevarieerd want vanaf de gletsjer stap je over op een klettersteig! Daarmee bereik je na ca. 2,5 uur de Erzherzog Johan Hütte waar we aan het 2e ontbijt gaan. Omdat het terrein uitdagend is kunnen er per gids maximaal 3 deelnemers mee. Bij 8 deelnemers zal ik als gids dus 3 deelnemers 'aan touw' nemen en sluiten er nog 2 andere gidsen aan voor de overige deelnemers. Vanaf hier beklim je via de spectaculaire topgraat de Grossglockner. Het meest uitdagende stuk daarbij is waarschijnlijk de overschrijding van de Kleinglockner waar je weer een stukje naar beneden klimt. Moe en voldaan geniet je van het waanzinnige uitzicht! Nog even concentreren want de afdaling is net zo uitdagend als de beklimming zelf.

We dalen af en als we moe zijn kunnen we bij 3 verschillende hutten nog lunchen en bijkomen. Via de Erzherzog Johan Hütte, Stüdlhütte en het Lucknerhaus bereiken we de auto. Daarna staat natuurlijk het vieren van de beklimming op het programma!

Stijgen 1100m, dalen: 1900m, afstand: 16 km

Grossglockner beklimming met prachtig uitzicht!
De steile topgraat van de Grossglockner

Dag 7 – Vertrek

Na het typisch Oostenrijkse ontbijt neem je afscheid van elkaar en vertrek je weer naar Nederland

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
6 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

Je overnacht 3 nachten in het dal in een pension aan de voet van de Grossvenediger; de eerste nacht, de nacht na de beklimming van de Grossvenediger en de laatste nacht. De overige 3 nachten breng je door in berghutten. Mogelijke berghutten waar we overnachten zijn de Kürsingerhütte, Neue Prager Hütte, Defreggerhaus, Stüdlhütte, Erzherzog Johan Hütte of de Salmhütte. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of  ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de beklimming van de Grossglockner heb je geen bergsportervaring nodig. Uiteraard beschik je wel over een zeer goede conditie, lichaamscoördinatie en heb je een flinke dosis motivatie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Voor de toerskitocht ontvang je een uitgebreide brochure

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle nodige informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Mont Blanc beklimmen met Nederlandse berggids als beginnerscursus alpinisme

Informatiebijeenkomsten voor Grossglockner

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Beklim je eerste berg tijdens de de beginnerscursusa alpinisme met een officiële Nederlandse berggids

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Gevorderdencursus Alpinisme Chamonix met Nederlandse berggids

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's!

De Gran Paradiso is de hoogste berg die geheel in Italië ligt.

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma: 

 • Begeleiding door Jelle Staleman (1:8 en 1:3)
 • 6x overnachting: 3x in pension in Neukirchen, 3x in berghut
 • 6x ontbijt en avondmaaltijd
 • Toeristenbelasting
 • Retour taxi van Neukirchen naar het einde van het Obersulzbachtal
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Trainingshandleiding

Niet inbegrepen

Alpen programma: 

 • Vervoer naar de Alpen en lokaal vervoer
 • Tol Felbertauern tunnel (ca. €12,- enkele reis)
 • Tol Lucknerhausstrasse (ca. €9,- eenmalig)
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn bergsportreizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergsport. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

1 gids per 8 deelnemers tijdens de eerste dagen, 1 gids per 3 deelnemers tijdens de Grossglockner beklimming. Bij 8 deelnemers zijn er bij de Grossglockner beklimming dus 3 gidsen aanwezig.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
8 september 2024 - 14 september 2024
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1595
22 juni 2025 - 28 juni 2025
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1645