Grossglockner beklimmen

7 dagen
3 - 8 avonturiers
3798 meter
Medium
Beklimming van de hoogste berg van Oostenrijk de Grossglockner
Oostenrijk, Alpen

Grossglockner beklimmen

BEKLIM DE HOOGSTE TOP VAN OOSTENRIJK
Eerstvolgende vertrek
1 augustus 2021
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1465
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:3

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
6 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Grossglockner beklimmen? De Grossglockner is met 3798 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Oostenrijk en de Oost-Alpen. Wij bereiden ons op deze beklimming voor door eerst 3e hoogste berg van Oostenrijk te beklimmen, de Grossvenediger. Vanaf de top van de Grossvenediger kun je het hoofddoel van deze week al zien liggen. Hoewel de Grossglockner lager is dan bijvoorbeeld de Mont Blanc, doet een beklimming van de Grossglockner niet onder voor andere toppen in de Alpen doordat hij technisch iets lastiger is.

Ook als je geen bergsportervaring hebt is de beklimming van de Grossglockner goed mogelijk. Vooraf nemen we uitgebreid de tijd om de stijgijzertechniek te trainen, te acclimatiseren en gaan we oefenen met het klimmen in steile rotsen. Ik beklim al meer dan 20 jaar bergen over de hele wereld en heb zelfs alle 82 vierduizenders van de Alpen beklommen. Hoewel de Grossglockner geen vierduizender is heb ik deze ook meerdere keren via verschillende routes beklommen dus je bent bij mij in goede handen!

De Grossglockner ligt middenin het nationale park Höhe Tauern – een spectaculair landschap gevuld met markante rotswanden, watervallen en wilde dieren waaronder steenbokken, baardgieren en zelfs lynxen. In deze omgeving bereid je stap voor stap je beklimming voor. Je gaat dus niet alleen een fysiek uitdagende bergsportweek tegemoet maar ook een echte natuur belevenis!

Bezoek onze informatiebijeenkomst

Waarom deze reis?

 • Inclusief voorbereidingsdag in Nederland
 • Beklimming ook zonder bergsportervaring mogelijk
 • Beklim de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk
 • Beklim de Grossvenediger, de 3e hoogste berg van Oostenrijk
 • Uitgebreide acclimatisatie en klimtechnieken op stijgijzers

Ervaringen van andere deelnemers

Dit is een top programma waarin je aangereikt krijgt wat je technisch goed doet en waar je kunt verbeteren. Confronterend maar gelukking met veel humor. (Jelle bedankt!!).Wij hadden geweldige omstandigheden en hebben fantastische off piste afdalingen kunnen maken. Super gezellig gezelschap. Dit vraagt om een vervolg.

, beoordeelde mij met een 8 op Google

Er is perfect ingespeeld op de situatie door in no-time een alternatief programma te bedenken. Vervolgens getuigt de uitvoering van een hoge mate van professionaliteit in elk opzicht. In combinatie met een goede dosis humor is een leuke week gegarandeerd. Genieten!

, beoordeelde mij met een op Google

Alles kunnen doen wat op het programma stond. Zeer mooie tocht. Met een fantastische laatste aanloop naar de Mönch. begeleiding van de gidsen was super. Zeer proffesioneel, strak als het moet, soepel als het kan. Ga zo door! Prima concept.

, beoordeelde mij met een 8 op Google

Grossglockner beklimmen programma

Dag 1 – Aankomst in Neukirchen am Grossvenediger

Na je reis vanuit Nederland kom je aan in Neukirchen am Grossvenediger in Oostenrijk. Het hotel heeft een prachtig uitzicht op het gebied rondom de Grossvenediger en beschikt over een typisch en gezellig Oostenrijks restaurant.

Dag 2 – Aanloop naar de Kürsinger Hütte

Vanuit het hotel rijden we met een taxibusje tot het einde van het langgerekte Obersulzbachtal. Vanaf daar loop je in ongeveer 1,5 uur naar de Kürsinger Hütte (2547 m). De middag gebruiken we voor onze eerste 4 uur durende acclimatisatietocht door blokkenterrein naar de Keeskogel (3291 m) of bij minder weer gaan we oefenen met rotsklimmen of stijgijzeroefeningen.

Stijgen: 1350 m, dalen: 750 m , afstand: 8 km

Dag 3 – Gletsjertraining

Als we gister de Keeskogel hebben kunnen beklimmen plannen we vandaag een oefendag in. Na het ontbijt in de hut vertrekken we naar de nabijgelegen Obersulzbach gletsjer voor gletsjer- en ijstraining. Je gaat oefenen met stijgijzers, pickel en misschien ook de reddingstechnieken.

Zo'n dag op de gletsjer is al een hele belevenis op zich en als we een grote spleet kunnen vinden mag je er zelfs inspringen en er proberen uit te klimmen. Als dat niet lukt is dat geen probleem omdat de andere deelnemers dan hun reddingstechnieken goed kunnen oefenen!

Mountain Network - Grossglockner-4

Dag 4 – Grossvenediger

De beklimming van de Grossvenediger (3666 m) is technische gezien niet moeilijk maar fysiek wel zwaar. Je klimt in ongeveer 5 uur omhoog en daalt in ongeveer 3 uur weer af. Die tijden zijn nog exclusief de pauzes. Tijdens het lopen kun je nog extra wennen aan het lopen op stijgijzers en lopen aan 'gletsjertour'. Vanaf de top van de Grossvenediger kun je bij goed weer de Grossglockner zien liggen! Wist je trouwens dat Venedig in het Duits Venetië betekend?

Stijgen: 1127 m, dalen: 1750 m, afstand: 15 km

Beklimming van de Grossvenediger op de Obersulzbachgletsjer
Onderweg naar 3366 meter

Dag 5 – Stüdlhütte

De aanloop naar de Stüdlhütte is niet al te lang dus in de ochtend hebben nog mooi de tijd om in de rotsklimtuin te oefenen. We gaan met en zonder stijgijzers in de rotsen klimmen. De topgraat van de Grossglockner is een rotsgraat en als het gesneeuwd heeft zul je met je stijgijzers in de besneeuwde rotsen moeten klimmen. Na het oefenen maken we een wandeltocht van ruim 2,5 uur naar de Stüdlhütte (2802 m) waar we overnachten.

Stijgen: 800 m, afstand: 2,5 km

Dag 6 – Grossglockner

Vandaag staat de beklimming van de hoogste berg van Oostenrijk op het programma, de 3798 meter hoge Grossglockner. Alles wat je tijdens de week hebt geleerd wordt vandaag in de praktijk gebracht. Omdat het terrein uitdagend is kunnen er per gids maximaal 3 deelnemers mee. Bij 8 deelnemers zal ik als gids dus 3 deelnemers 'aan touw' nemen en sluiten er nog 2 andere gidsen aan voor de overige deelnemers. Vanaf de hut volgen we een makkelijk wandelpad om de vlakke gletsjer te betreden. Deze wordt naarmate we verder komen steiler en vervolgens stappen we over in een klettersteig. Bovenaan de klettersteig kunnen we aan het 2e ontbijt op de Erzherzog Johan Hütte die ca. 300 meter onder de top ligt. Via een steil ijswandje en de spectaculaire rotsgraat bereiken we het dak voor Oostenrijk!

We dalen af en als we moe zijn kunnen we bij 3 verschillende hutten nog lunchen en bijkomen. Via de Erzherzog Johan Hütte, Stüdlhütte en het Lucknerhaus bereiken we de auto. Daarna staat natuurlijk het vieren van de beklimming op het programma!

Stijgen 1100m, dalen: 1900m, afstand: 16 km

Mountain Network - Grossglockner-3
De steile topgraat van de Grossglockner

Dag 7 – Vertrek

Na het typisch Oostenrijkse ontbijt neem je afscheid van elkaar en vertrek je weer naar Nederland

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

Je overnacht 3 nachten in het dal in een pension aan de voet van de Grossvenediger; de eerste nacht, de nacht na de beklimming van de Grossvenediger en de laatste nacht. De overige 3 nachten breng je door in berghutten. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of  ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de beklimming van de Grossglockner heb je geen bergsportervaring nodig. Uiteraard beschik je wel over een zeer goede conditie, lichaamscoördinatie en heb je een flinke dosis motivatie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle nodige informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomsten voor Grossglockner

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-1

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag (mits inclusief in de prijs) krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Met prachtige foto's en film wordt duidelijk hoe het programma er tijdens de week uitziet. Ook krijg je een uitgebreide presentatie over de benodigde uitrusting. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat zul je zelf nog aan moeten schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de condities op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen tijdens een klimclinic in een klimhal of maken we een mooie wandeling om elkaar beter te leren kennen. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Klimclinic of wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Mountain-Network-uitrustingslijst-zomer-1600x1200

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland:

 • Klimclinic
 • Lunch
 • Informatieve presentatie

Alpen programma: 

 • Begeleiding door Jelle Staleman (1:8 en 1:3)
 • 6x overnachting: 3x in pension in Neukirchen, 3x in berghut
 • 6x ontbijt en avondmaaltijd
 • Toeristenbelasting
 • Retour taxi van Neukirchen naar het einde van het Obersulzbachtal
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Trainingshandleiding

Niet inbegrepen

Alpen programma: 

 • Vervoer naar de Alpen en lokaal vervoer
 • Tol Felbertauern tunnel (ca. €12,- enkele reis)
 • Tol Lucknerhausstrasse (ca. €9,- eenmalig)
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

1 gids per 8 deelnemers tijdens de eerste dagen, 1 gids per 3 deelnemers tijdens de Grossglockner beklimming. Bij 8 deelnemers zijn er bij de Grossglockner beklimming dus 3 gidsen aanwezig.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
1 augustus 2021 - 7 augustus 2021
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1465
Jelle Staleman

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Lijkt deze reis je iets maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Ik hou je dan op de hoogte wanneer ik nieuwe data of nieuwe informatie heb over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Beklimming van de hoogste berg van Oostenrijk de Grossglockner

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met mij op. Bel: ​+31 (0)6 48 26 56 28 of mail: info@jellestaleman.nl

Neem contact op