Beginnerscursus Alpinisme Chamonix

Leer zelfstandig alpiene tochten maken

Hinter Fiescherhorn met op de achtergrond de Finsteraarhorn, de laatste 4000er van berggids Jelle Staleman
Frankrijk, Alpen, Italië

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix

Leer zelfstandig alpiene tochten maken
Eerstvolgende vertrek
17 augustus 2024
Hoogte
4061 meter
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1995
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

Bij de beginnerscursus alpinisme in Chamonix daag ik je in de fantastische omgeving van het Mont Blanc massief op een veilige manier continu uit. Je leert klimmen in rots, sneeuw en ijs en leert natuurlijk ook hoe je dit met behulp van het touw zo veilig mogelijk kunt doen. Vooraf maak je een planning en onderweg controleer je of die planning nog wel klopt met het weerbericht. Aan het einde van de week doe je examen in het nationale park van de Gran Paradiso waar alles samen komt!

Deze week ga je het volgende leren:

 • Route zoeken, is de snelste route ook de veiligste?
 • Wandelen en klimmen in rots, sneeuw en ijs
 • Tochtenplanning aan de hand van het weer
 • Stijgijzertechniek en inslaan van de pickel
 • Hoe ga ik aan touw op de gletsjer?
 • Gletsjerspleetredding
 • Groepsdynamica

Deze beginnerscursus alpinisme is zeer uitdagend! Mijn beginnerscursus alpinisme in Arolla is wat laagdrempeliger en meer geschikt voor mensen die hoogtevrees hebben en misschien nog twijfels hebben over hun conditie. Twijfel je dus of je voor de cursus in Chamonix niet fit genoeg bent of heb je snel last van hoogtevrees? Kies dan voor de beginnerscusus alpinisme in Arolla.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Bekijk de 3D-kaart van deze reis

Klik op het vliegtuig linksonder voor een 3D rondleiding

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix programma

Foto's: Bram Berkien

Dag 1. Aankomst Chamonix

Vanuit Nederland rij je in ongeveer 10 uur naar Chamonix. Aangekomen in Chamonix kun je terecht in een sfeervol chalet of hotel in het dal. Vanaf het terras geniet je van een heerlijke maaltijd en het uitzicht op het Mont Blanc massief.

Bij de Monte Rosa beklimming overnacht je in een luxe berghut

Dag 2. Rotsoefeningen Aiguilles Rouges

De beginnerscursus alpinisme in Chamonix start met misschien wel het mooiste uitzicht van de week, de Mont Blanc! Met de lift gaan we richting de Aiguilles Rouges, een grote speeltuin voor volwassenen! Hier oefenen we onze wandeltechniek, het lopen of springen in blokkenterrein en gaan we steil rotsklimmen.

Hoe kun je veilig en snel een rotsgraatje afzekeren met het touw en hoe bind ik me eigenlijk in? Direct of indirect? Eenmaal boven aangekomen wil ik ook weer naar beneden maar hoe werkt dat precies met een abseil? Hoe hang ik het abseil apparaat in en moet er een knoop aan het einde van het touw of juist niet? Op al deze vragen krijg je vandaag een antwoord!

200 m stijgen, 200 m dalen

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix met Nederlandse berggids met uitzicht op de Mont Blanc

Dag 3. IJsoefeningen Mer de Glace

Als de gids gisteravond niet al bij het avondeten aangesloten is dan ontmoet je hem bij het ontbijt. De gids deelt de uitrusting uit en legt uit wat je in je rugzak moet inpakken maar vooral ook wat je niét moet inpakken. We starten direct met een fantastische dag op de gletsjer. We kiezen tussen de ‘Mer de Glace’, de Glacier d’Argentière of een andere gletsjer waar op dat moment de condities optimaal zijn.

Het belangrijkste wat we vandaag gaan oefenen is onze stijgijzertechniek. Ik bouw het langzaam op en we beginnen dan ook met de Eckensteintechniek in vlak terrein. Hebben we dat een beetje door dan laat ik je misschien we loodrecht in een gletsjerspleet zakken waar je met 2 pickels met de voorste punten van je stijgijzers weer uit mag klimmen. Kortom: een fantastische en leerzame ervaring!

300 m stijgen, 300 m dalen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix20
Oefenen op de gletsjer

Dag 4. Rifugio Torino en het hooggebergte!

Afhankelijk van het weer gaan we vandaag het hooggebergte in. Het slechte weer komt vaak uit het zuid westen dus daarom kan het slimmer zijn om naar de Italiaanse kant van het Mont Blanc massief af te reizen. Als alles mee zit kunnen we vandaag de oversteek van de Valleé Blanche doen.

In het hooggebergte betreden we voor het eerst de gletsjer en leer je hoe je een 'gletsjertouw' maakt. Ook is het fijn om te weten hoe je iemand snel en veilig uit een gletsjerspleet kunt redden. En wat doe je als je er zelf in valt? Prusikken! Prusikken?? Precies, tijdens deze week leer je wat dat is!

We slapen in de Rifugio Torino op 3375 meter of aan de Franse kant in de Refuges des Cosmiques op 3613 meter.

500 m dalen, 500 m stijgen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix52
Onderweg naar Rifugio Torino

Dag 5. Aiguille Marbrées

Afhankelijk van waar we afgelopen nacht geslapen hebben beklimmen we vandaag de Aiguille Marbrées of de Pointe Lachenal. Hier oefen je met klimmen en klauteren in mixed terrein. Je zult zien dat klimmen op hoogte met een rugzak, zware klimschoenen en diepe afgronden onder je een indrukwekkende beleving is. Je leert hoe je in mixed terrein soepel, veilig en vlot met stijgijzers klimt. Na deze imposante tocht slapen we nogmaals op de berghut.
300 m stijgen, 300 m dalen

Dag 6. Examen van de beginnerscursus alpinisme!

In de ochtend genieten we van de waanzinnige zonsopkomst. We kunnen vandaag nog de nodige touwtechnieken oefenen maar spannen ons fysiek niet teveel in aangezien we vandaag nog naar de Rifugio Vittorio Emanuele (2735 m) moeten aanlopen. Het kan heel goed zijn dat we steenbokken tegenkomen, want nergens in de Alpen is de populatie zo groot als hier. In de bereiden we ons voor op de beklimming van morgen; de 4061 meter hoge Gran Paradiso!

2-3 uur hiken, 700 m stijgen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix55
Genieten van het uitzicht voor de laatste beproeving.

Dag 7. Beklimming Gran Paradiso (4016 m)

Vandaag is eindexamen maar dan zonder stress! In de hut trekken we direct onze gordel aan. Als het goed is heb je de avond van tevoren de kaart bestudeerd en het touw al helemaal gereed gemaakt. Je gids deze tocht zelfstandig maar als je een foutje maakt grijp ik in. De 'touwleider' van de groep doet in samenspraak met de andere deelnemers alle touwhandelingen en als back-up neem ik de touwleider aan touw.

Eenmaal bij de gletsjer zie je ver weg het licht van de opkomende zon op de Mont Blanc schijnen. Wat een magisch uitzicht! Je kijkt continu vooruit om de meest optimale route naar de top te zoeken. In de 'holling' van de gletsjer is de kans op spleten het kleinst dus zoek je die op. Dicht bij de top gaat het terrein over in rots en zul je een andere touwtechniek moeten gebruiken. Eenmaal op de top geniet je van het magistrale uitzicht en kijk je terug op een fantastische bergsport week waar je verschrikkelijk veel geleerd hebt! Durf je het nu aan om zonder gids je eerste zelfstandige tocht te ondernemen?

8-10 uur hiken, 1300 m stijgen, 2000 m dalen

Het beklimmen van de Gran Paradiso is het veiligst met een gecertificeerde berggids
Het hoogtepunt van de week!

Dag 8. Vertrek

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en vertrek je weer naar huis.

Video beginnerscursus alpinisme in Chamonix met Jelle Staleman

Meer weten over deze cursus? Check de video over de cursus die ik gaf!

Video door Sjors Ruijter.

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
7 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Je slaapt ook in verschillende berghutten: Rifugio Vittorio Emanuelle en Rifugio Torino of de Refuge des Cosmiques, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke (Italiaanse) maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Voor de toerskitocht ontvang je een uitgebreide brochure

Gratis brochure

Hieronder kun je, mits beschikbaar, de brochure downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Mont Blanc beklimmen met Nederlandse berggids als beginnerscursus alpinisme

Informatiebijeenkomst beginnerscursus alpinisme

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Beklim je eerste berg tijdens de de beginnerscursusa alpinisme met een officiële Nederlandse berggids

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Alpinisme cursus voor beginners met Nederlandse berggids

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Gevorderdencursus Alpinisme Chamonix met Nederlandse berggids

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's! Na je boeking ontvang je van mij alle andere instructie video's.

 

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma:

 • 6 dagen begeleiding door berggids Jelle Staleman of een andere UIAGM ski- en berggids (1 gids per 4 deelnemers)
 • 7x overnachting
 • 7x ontbijt en avondmaaltijd
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen en lokaal vervoer / tol (o.a. Mont Blanc tunnel)
 • Liftkosten (+/- €120,-)
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Persoonlijk kleding en uitrusting
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn bergsportreizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergsport. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij het gehele programma is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 2 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
17 augustus 2024 - 24 augustus 2024
4 van de 8 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1995
Jelle Staleman