Jaoued vroeg mij of het ook mogelijk is om 1 op 1 met mij op pad te gaan en het programma aan de condities en het weer aan te passen en dat kon! Zijn wens was om mooie alpiene tochten te maken in sneeuw en ijs maar dat werd een uitdaging gezien de weersverwachtingen. In de gehele Alpen werd zeer slecht weer voorspeld..

Jaoued in het lastige couloirtje om de graat te bereiken

Nadat ik de weerkaarten goed bestudeerd had dacht ik dat we de beste kansen in de uitlopers van de Franse Alpen zouden hebben. De toppen van de Vercors zijn relatief laag en bovendien ligt dit gebergte onder invloed van het goede weer bij de Middellandse zee. Vanuit Nederland bereikten we via Grenoble het prachtig gelegen dorpje Villard de Lans waar we overnachten.

Naast mooie tochten maken was zijn wens ook om nog een hoop te leren en al zijn alpiene skills weer te updaten. In feite vroeg hij dus om een soort alpinisme cursus met privégids. Lijkt je dit ook iets? Meld je dan aan voor de webinar op 8 juli.

Vanuit het dorp konden we het doel van de volgende dag al goed zien liggen. Het plan was om de Arêtes du Gerbier te beklimmen. Een mooie overschrijding waar alle alpiene skills getest konden worden.

Om de graat te bereiken klommen we via een leuk mixed couloir omhoog. Eenmaal op de graat werden we onthaald met een prachtig uitzicht! Vanaf hier klommen we in afwisselend terrein waar we soms links en soms rechts van de graat klommen. Door de sneeuw moesten we onze stijgijzers aanhouden wat het klimmen soms uitdagend maakte.

Vanaf hier zouden we nog ongeveer 4 uur moeten klimmen. De graat liep heel gestaag omhoog waardoor we vaak eigenlijk meer aan het traverseren waren dan dat we echt omhoog klommen. Ondanks dat de berg maar 2000 meter hoog was was de beklimming door het uitdagende terrein niet te onderschatten!

Jaoued overwint de Rasoir!

Na 2 uur klimmen bereikten we de Rasoir, Frans voor scheermes en het werd al snel duidelijk waar die naam vandaan komt. De rots is hier messcherp maar door de grote rand waar je goed aan vast kon pakken viel de moeilijkheid mee.

Tijdens het klimmen moesten we het weer goed in de gaten houden omdat de Alpen hoofdkam niet ver verwijdert was. Op een afstand zagen we de donkere wolken steeds dichterbij komen. Gelukkig hadden we een paar escapes waar we eventueel van de graat konden abseilen.

Jaoued had ook als doel om zijn touwtechnieken een beetje bij te schaven dus in de makkelijkere delen mocht hij voorklimmen en tussenzekeringen leggen. Doordat de tocht relatief laagdrempelig was had ik voldoende tijd om hem nog wat zaken uit te leggen en voor te doen. Rond het middaguur stonden we op de top!

Het weer voor de volgende dagen zag er extreem slecht uit dus er bleef eigenlijk maar een optie over, klimmen aan de Middellandse zee! We weken uit naar de Calanques aan de Côte d'Azur vlakbij Marseille en dat was geen straf!

In de Calanques klim je letterlijk vanaf het strand en de mogelijkheden zijn onbeperkt. Er zijn duizenden routes te klimmen in alle moeilijkheidsgraden en dus voor ieder wat wils.

De routes zijn met maximaal 6 touwlengtes vaak niet al te lang waardoor we er soms 2 op een dag beklommen. De wat moeilijkere routes klom ik voor zodat Jaoued zijn niveau kon opkrikken en van mij nog wat slimme trucjes voor de tussenzekeringen en standplaatsen kon afkijken. De makkelijkere routes klom Jaoued voor en hij dat ging hem goed af!

De beelden doen je misschien niet zo snel aan de Alpen denken maar de makkelijkere 2e en 3e graads rotsroutes vormen echt het perfecte oefenterrein voor alpiene beklimmingen in de Alpen!

Ondanks dat de routes niet moeilijk zijn waren ze vaak wel behoorlijk spannend en luchtig. Waar je een beklimming in de Alpen vaak afsluit met een biertje op de gezellige berghut sloten we hier af met een ijsje op de boulevard van het gezellige kustplaatsje Cassis!

De Calanques vormt daardoor misschien wel de beste locatie om lekker te klimmen en uitgedaagd te worden en tegelijkertijd het echte vakantiegevoel te krijgen.

Om de grenzen een beetje te verleggen besloten we om de laatste dag een 6e graads route te klimmen. Doordat je hier in tegenstelling tot de Alpen natuurlijk onder de boomgrens klimt bestonden de klimgrepen soms ook uit struiken en kleine boompjes i.p.v. rots! Doordat er een andere touwgroep naast ons klom konden we mooi en profiel foto's maken met de prachtige zee op de achtergrond.

Ben jij ook op zoek naar een privégids of maatwerk?