Alpiene rotsklim cursus Dolomieten

Leer rotsklimmen met nuts en friends in alpien terrein!

Leer alpien rotsklimmen in de Dolomieten onder begeleiding van een Nederlandse berggids!
Alpen

Alpiene rotsklim cursus Dolomieten

Leer rotsklimmen met nuts en friends in alpien terrein!
Eerstvolgende vertrek
28 juli 2024
Hoogte
2999 meter
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1245
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

De Dolomieten liggen in Italië vlak over de grens bij Oostenrijk en zijn qua steilheid, vorm en natuur zo bijzonder dat de Unesco ze heeft verklaard tot werelderfgoed. Hoe mooi is het dan dat je onder begeleiding van een Nederlandse gids je alpiene rotsklim skills kunt trainen? We starten deze week bij de Cinque Torri oftewel de 5 torens. In de tijd dat er nog geen klimhallen bestonden werden deze 200 meter hoge torens door de lokale klimmers gebruikt om ervaring op te doen voor het grote werk en dat is precies wat wij ook gaan doen.

Een aantal zaken die deze week aan bod komen:

 • Oriëntatie
 • Alpiene gevaren
 • Touwcommando's
 • Touw- en zekertechnieken
 • Gebruik van nuts en friends
 • Routeplanning aan de hand van het weer

Voorafgaand aan deze cursus heb je bijvoorbeeld de beginnerscursus alpinisme of de cursus outdoor voorklimmen - multipitch in de Ardennen gevolgd. Het is belangrijk dat je in de klimhal in Nederland minimaal 4c kunt naklimmen. Aan het einde van deze fantastische week kun je zelfstandig eenvoudige alpiene routes klimmen waarbij je de mobiele zekeringen en standplaatsen zelf legt en maakt.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Alpiene rotsklim cursus Dolomieten programma

Dag 1: Camping Cortina d'Ampezzo als basiskamp

We gebruiken de camping nabij Cortina d'Ampezzo deze week als uitvalsbasis om van daaruit dagtochten te maken. Je ontmoet mij voorafgaand aan het programma in de avond op de camping waar we gezamenlijk koken en eten. In de avond zal ik de uitrusting alvast controleren, pakken we de tassen in voor de volgende dag en maken we al een korte planning met het oog op het weer.

Dag 2: Oefenen bij de Cingue Torri (2361 m)

We staan vroeg op zodat we bij de Rifugio Cinque Torri (2137 m) nog makkelijk een parkeerplaats kunnen vinden. Binnen 10 minuten staan we onder de steile wanden van de Cinque Torri! Aan de voet van de wand gaan we eerst oefenen met het op de juiste manier plaatsen van de nuts en friends. Als je dit door hebt kunnen we direct starten met het maken van standplaatsen. Ons doel is om aan het einde van de dag onze eerste route voor te klimmen op nuts en friends. Als alles je dit snel oppakt kunnen we zelfs al oefenen met het klimmen van meerdere touwlengtes.

IMG_20200729_110847

Dag 3: Je eerste multipitch?

Ook vandaag staan de Cinque Torri weer op het menu. We gaan proberen om onze eerste korte multipitch te klimmen. Daarbij wisselen we het voor- en naklimmen af en oefenen we ook de touwcommando's. Wat doe ik als ik mijn zekeraar niet meer kan zien? Hoe weet ik of ik het touw al uit het zeker apparaat kan vinden? Waar loopt de route en zal ik die friend hier nu wel plaatsen of niet want ik ben bang dat ik dezelfde friend over 5 meter nog een keer nodig heb?

Het zal je duizelen wat er allemaal te leren valt maar langzaamaan vallen de puzzelstukjes op hun plaats! Om het iets makkelijker te maken starten we met een route waar we zo nu en dan nog een boorhaak tegenkomen. Dat is niet alleen veiliger maar geeft ons ook het zelfvertrouwen dat we in de goede route zitten!

IMG_20200729_132002

Dag 4: nog een dagje oefenen bij de Cingue Torri of zijn we klaar voor het grote werk?

Eigenlijk kun je bij de Cinque Torri maanden achter elkaar klimmen. Het is dus geen straf als we ons hier nog een dagje 'moeten' vermaken. Gister avond heb je de tocht die je vandaag gaat maken onder begeleiding van mij zelf uitgekozen en gepland. Daarbij hoort dan natuurlijk ook het afdalen! Is het hier slimmer om klimmend af te dalen of is een abseil verstandiger? En welke techniek kan ik dan het best gebruiken?

Uiteraard kijk ik ook naar het niveau van de deelnemers en zal ik proberen om het programma zo uitdagend mogelijk te maken. Vooraf bestudeer je de topo en probeer je de route zo goed mogelijk in je hoofd te krijgen. Het routezoeken in het complexe Dolomietenterrein kan zeer uitdagend zijn! Er kan tijdens de week goed gedifferentieerd worden. Vind je het voorklimmen nog erg spannend of lukt het met de standplaatsen nog niet zoals je wil? Dan kan een andere deelnemer of ik als berggids een stuk voorklimmen. Dat jij deze week op een veilige manier wordt uitgedaagd is een garantie!

IMG_20200702_112639
Gaan we naar beneden of omhoog?

Dag 5: Falzaregopas

Inmiddels heb je de skills om wat grotere routes te beklimmen! We zoeken een route op waar we de berg moeten overschrijden. Hierdoor moet je tijdens het klimmen ook alvast oriënteren hoe de afdaling er uit zal zien. En wat is eigenlijk je back-up als er slecht weer uitkomt? Kun je nog abseilen,kun je misschien midden in de route over een band uit de wand traverseren of is doorklimmen naar de top de snelste optie? Dat zul je allemaal van tevoren moeten bedenken en plannen.

Inmiddels ken je de meest belangrijke touwtechnieken maar kun je deze ook snel uitvoeren? Een snelle alpinist klimt soms wel 25 touwlengtes per dag maar jij als startende alpinist bent waarschijnlijk al blij met 6 touwlengtes. Dat is goed nieuws want er valt dus nog een hoop te leren. We vieren de beklimming met een heerlijk ijsje in het centrum van Cortina.

IMG_20200727_140806

Dag 6: Spetterende afsluiting

De laatste dag zet je de puntjes op de i van het multipitch klimmen en komt alles samen. Past de route die we hebben gekozen wel bij de weersverwachting? Waar zit de instap van de route? Is iedereen correct ingebonden? Maak ik mijn standplaatsen niet alleen veilig maar ook nog eens snel? Als ik in slechte rots klim zitten mijn zekeringen dan nog wel goed en kan ik zorgen dat ik tijdens het rotsklimmen geen stenen los trap?

Je hebt deze week verschrikkelijk veel geleert maar het belangrijkste is nog dat je veel beleefd hebt! Onvergetelijk panorama's, kennis making met nieuwe klimmaatjes en natuurlijk Italiaanse pizza met fantastisch ijs! In de avond zal ik per persoon bespreken wat voor jou de volgende stap in je alpiene carrière kan zijn. Is het verstandig om onder begeleiding ban een gids nog een extra cursus te volgen of kun je al starten met je eerste eenvoudige zelfstandige alpiene rotsbeklimming?

IMG_20200729_101553
Nog ééntje!

Dag 7 extra ervaring opdoen?

Je hebt inmiddels zoveel geleerd dat je misschien wel toe bent aan je eerste zelfstandige beklimming. Ik neem afscheid van de groep maar misschien dat jullie gezamenlijk nog wat dagen kunnen blijven om wat extra ervaring op te doen? Hoe dan ook kijk je terug op een fantastische week!

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 5 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 5 / 5
Zeer steil ijs (tot 90 graden) en/of technisch rotsklimmen in 4e tot 5e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je op de camping. De deelnemers besluiten in overleg met de gids of er gekookt wordt of dat je in Cortina een restaurant op zoekt. Je zult dus zelf voor kampeerspullen moeten zorgen. Tegen een meerprijs kan deze cursus ook geboekt worden inclusief hotel en halfpension maar dat kan alleen als alle deelnemers daar mee instemmen.

Deelname

Om deel te mogen nemen heb je de Beginnerscursus Alpinisme of vergelijkbaar (C1) afgerond of de cursus outdoor voorklimmen - multipitch in de Ardennen gevolgd. Het is belangrijk dat je in de klimhal in Nederland minimaal 4c kunt naklimmen.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's!

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggid Jelle Staleman
 • Gebruik van touwen, karabiners, nuts en friends
 • 6x overnachting camping
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Alle maaltijden
 • Persoonlijke bergsportuitrusting (kleding)
 • Gordel, helm zijn bij mij te huur
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

1 UIAGM berggids per 4 deelnemers. Bij 8 deelnemers zijn er dus 2 UIAGM berggidsen aanwezig.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
28 juli 2024 - 3 augustus 2024
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1245