Toerskiën Sellrain

Toerskiën van hut naar hut, de vervolgstap na je huttentocht in de Silvretta!

Toerskiënd richting de top in het Sellrain gebergte
Oostenrijk, Alpen

Toerskiën Sellrain

Toerskiën van hut naar hut, de vervolgstap na je huttentocht in de Silvretta!
Eerstvolgende vertrek
9 maart 2025
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1545
Deelnemers
4 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Al toerskiënd van hut naar hut ontdek je alle uithoeken van het Sellrain gebergte. Sellrain is eigenlijk onderdeel van het zuidelijke deel van de Stubaier Alpen. Deze huttentocht is geschikt als je minimaal 1 week toerski-ervaring hebt en is super gevarieerd. Iedere dag overschrijd je een spectaculaire bergpas of toer je via een prachtig topje naar de volgende hut.

Om de volgende sfeervolle berghut te bereiken zijn er vaak meerdere varianten. Zijn de sneeuw condities of het weer niet optimaal dan is er vaak een makkelijkere variant om de volgende berghut te halen. Staan alle seinen op groen? Dan kan er voor een uitdagende variant gekozen worden waarbij er in steil terrein gespitzekehrt moet worden om de top mét prachtig uitzicht te halen. Moe maar voldaan geniet je op het terras van de hut van de prachtige uitzichten of praat je ná in de gezellige ''stube'' die vrijwel alle berghutten hebben.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Toerskiën Sellrain programma

Dag 1 - Reis naar Oostenrijk en genieten van de rust!

Het Sellrain gebergte ligt op 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Innsbruck. Het contrast van de drukke stad met de rust in de bergen kan bijna niet groter zijn. In het winterse landschap heerst een oase van rust tot je aankomt in het sfeervolle hotel of gasthof waar je in de gezellige stube alvast kunt wegdromen over de mooie week die te wachten staat!

Dag 2 - Het skigebied van Axamer Lizum

Bij het ontbijt tref je de berggids die ook direct de toerskiuitrusting van alle deelnemers zal checken. Om te kunnen wennen aan de uitrusting start je vandaagv met een paar mooie freeride afdalingen het het skigebied van Axamer Lizum. Door de spitze rotsachtige toppen wordt Axamer Lizum ook wel de Oostenrijkse Dolomieten genoemd. Met prachtige vlakke valleien maar ook ontzettend steile couloirs is er voor ieder niveau wat mogelijk!

Als de omstandigheden het toelaten daal je aan het einde van de dag af naar de sfeervol gelegen Kemateralm (1673 m) of de Adolf Pichler Hütte (1977 m) waar je overnacht. Lukt het niet om al freeridend de berghut te bereiken dan wacht je nog een toerskitocht van grofweg 2 uur om de berghut te bereiken. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de hutten kan het ook zijn dat we vandaag direct naar de Potsdamer Hütte toeren.

Afhankelijk van het programma 0 - 500m stijgen, 2000 - 5000 m afdalen

De beloning na het harde werken, poeder tijdens de afdaling van de top!
De eerste poederbochten van de week!

Dag 3 - Op naar de Potsdamer Hütte (2009 m)

Via de Angerbergkopf of het Kreuzjöchl bereik je de de Potsdamer Hütte waarbij er slechts ca. 700 hoogtemeters overbrugt hoeven te worden. Als iedereen nog fit is kunnen er achter in het Fotschertal nog wat extra hoogtemeters én poeder gepakt worden

700 - 1200 m stijgen, 400 - 900 m dalen

Tijdens de toerskitocht zal het pieper zoeken natuurlijk ook geoefend worden!
Oefenen met pieperzoeken en scheppen

Dag 4 - Richting het pittoreske Lüsenstal

Met de toerski's bereiken we onze eerste echte bergtop mét gipfelkreuze. Boven de hut toeren we in noord westelijke richting richting het begin van de Schafalm om de Roter Kogel (2832 m) te bereiken. Op de top genieten we van het uitzicht en eten we een welverdiende boterham.

Na de prachtige afdaling bereiken we het Lüsenstal waar er meerdere mogelijkheden zijn om te overnachten. We slapen in het sfeervolle Alpengasthof Praxmar maar het kan ook zijn dat we direct naar het Westfalenhaus toeren.

850 - 1450 m stijgen, 1200 m dalen

De skigids trekt een spoor door een steile flank tijdens de huttentocht op toerski's
Poeder en prachtig uitzicht!

Dag 5 - Overschrijding naar de Winnebachsee Hütte (2361 m)

Vandaag wordt een prachtige dag! Als iedereen fit is kunnen we eerst via de Längentalferner (een ferner is Oostenrijks voor gletsjer) de 3217 m hoge Längentaler Weisser Kogel beklimmen. Na de prachtige afdaling plakken we de toerskivellen wederom onder de ski's om het letterlijke hoogtepunt van de week te bereiken; de 3235 m hoge Hoher Seeblaskogel. Na deze spectaculaire tocht daal je direct af naar de Winnebachsee Hütte die aan een meertje gelegen is. Laat in het seizoen kan er gezwommen worden tussen het ijs. Durf jij het aan?

Als het lawinegevaar wat hoger is of bij slechter weer dan kan de hut ook via het Winnebachjoch bereikt worden.

500 - 1500 m stijgen, 500 - 1500 m dalen

Spitzekehren is de belangrijkste vaardigheid die je bij het toerskien moet kunnen!

Dag 6 - De Pforzheimer- of de Schweinfürter Hütte

Via de Larstigscharte of het Zwieselbachjoch zouden we naar de Schweinfürter Hütte kunnen toeren. Een andere mogelijkheid is om boven direct naar de Pforzheimer Hütte te toerskiën. Beide hutten zijn, net zoals vrijwel alle berghutten in Oostenrijk, zeer sfeervol en gezellig.

Om van het ene in het andere dal te raken zal er vaak steil gespitzekehrt moeten worden dus dat is super om ervaring op te doen voor een eventuele uitdagendere tocht zoals bijvoorbeeld de Haute Route van Chamonix naar Zermatt.

500 - 1200 m stijgen, 500 - 1200 m dalen

Sfeervolle berghutjes in een winters landschap tijdens het toerskiën.
Toeren én toppen beklimmen.

Dag 7 - De laatste afdaling!

De gids perst er nog een laatste uitdagende beklimming uit met als spetterende afsluiting van de week natuurlijk een mooie poeder afdaling! Aangekomen in het Sellraintal pak je de taxi's terug naar het startpunt van de week.

Tijdens deze toerskiweek heb je alles meegemaakt wat je van een toerskitocht van hut naar hut mag verwachten. Steile beklimmingen waar er gespitzekehrt moet worden, fysieke uitdaging, prachtige uitzichten, gezellig berghutten en natuurlijk prachtige poeder bij de afdalingen. Wat wil je nog meer?

Machtige uitzichten tijdens het toerskiën in Sellrain
Toeren én toppen beklimmen.

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
13 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 3 / 5
Afdaalconditie 3 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 3 / 5
Je hebt ervaring met het lopen op toerski's. Je hebt al eerder een spitzekehre gedaan, maar het gaat nog wel een mis.
Afdaalconditie 3 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 12 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension, gasthof of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voor deze reis heb je vooraf minimaal een week toerski ervaring nodig. Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Voor de toerskitocht ontvang je een uitgebreide brochure

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download brochure
Voorbereidingsdag voor de toerskitochten

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Beklim je eerste berg tijdens de de beginnerscursusa alpinisme met een officiële Nederlandse berggids

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Alpinisme cursus voor beginners met Nederlandse berggids

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's! Na je boeking ontvang je van mij alle andere instructie video's.

 

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma:

 • 6 dagen begeleiding door Jelle Staleman of een andere UIAGM ski- en berggids (1 gids per 7 deelnemers)
 • 5x overnachting in berghutten inclusief volpension
 • 1x overnachting in een pension of hotel inclusief ontbijt
 • 1 dag liftpas Axamer Lizum
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (bij mij te huur)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Eventuele extra dagen liftpas
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken.

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
9 maart 2025 - 15 maart 2025
7 van de 7 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1545
Rik van Odenhoven