Mont Blanc beklimmen
De Mont Blanc beklimmen is zelfs mogelijk voor mensen zonder ervaring mits je kiest voor een goede voorbereiding en goede begeleiding! Die voorbereiding doen we deels in Nederland en in de Alpen gaan we natuurlijk ook uitgebreid trainen en acclimatiseren. Na 2 trainingsdagen en de beklimming van de Gran Paradiso ben je perfect voorbereid om aan de beklimming van de Mont Blanc te beginnen!
De beklimming van de Mont Blanc behoort tot de meest iconische beklimmingen die je in de Alpen kunt doen. Velen denken dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is maar dat klopt niet. Hij is wél de hoogste berg van West-Europa en dus de Alpen. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op velen. Is het voor jou ook een grote droom om op de top van de Mont Blanc te staan? Met de juiste voorbereiding, een flinke dosis doorzettingsvermogen, een topconditie én een goede (Nederlandse) berggids is de beklimming van de Mont Blanc voor iedereen haalbaar.
Ondanks dat het beklimmen van de Mont Blanc mogelijk is voor mensen zonder ervaring raad ik toch aan om eerst ervaring op te doen met een andere beklimming zoals bijvoorbeeld de Grossglockner beklimming of de beklimming van 7 vierduizenders in de Monte Rosa.
Ik gidste de Mont Blanc ook voor een TV programma. Bekijk daarvoor de aflevering van 3 op reis met de beklimming van Gran Paradiso en Mont Blanc!
Bekijk de 3D-kaart van deze reis
Klik op het vliegtuig linksonder voor een 3D rondleiding
Mont Blanc beklimmen programma
Dag 0 - Zelfstandig acclimatiseren
Voorafgaand aan het programma ga je zelfstandig, zonder berggids, wandelen om te acclimatiseren. Je kunt zelf bepalen waar je dat gaat doen. Onderweg vanuit Nederland kom je langs de Col du Grand St Bernard waar het op 2473 meter hoog gelegen Hospice du Grand St Bernard ligt. Vanuit daar raad ik aan om 2 of 3 dagen wandelingen te maken.
Vanuit het Hospice volg je eenvoudig de wandelpaden en bewegwijzering.
Dag 1 - Aankomst in Courmayeur
In de buurt van het in Italië gelegen Courmayeur reserveer ik een sfeervol gelegen hotel, chalet of gite. Afhankelijk van de beschikbaarheid kies ik het liefst voor een onderkomen waar je de echte bergen kunt beleven. Een sfeervol onderkomen met een echte bergsport ambiance. Vanuit Courmayeur zie je 3000 meter hoger bijna de top van de Mont Blanc liggen!
Dag 2 - Trainings- en acclimatisatiedag Rifugio Torino (3375 m)
Bij het ontbijt ontmoet je de gidsen. Zij zullen de pickels, gordels, helmen en stijgijzers uitdelen en alle uitrusting controleren. Vanuit Courmayeur pak je de lift (skyway de Monte Bianco) omhoog om op 3466 meter hoogte uit te stappen. Daarom is de acclimatisatie vooraf verplicht!
De rest van de dag staat in het teken van training en genieten van het uitzicht. De Rifugio Torino ligt direct aan de gletsjer. In de nabijheid van de hut ga je trainen in het lopen op stijgijzers in sneeuw en ijs, ga je het remmen in de sneeuw met een pickel oefenen en kan het zijn dat je een tochtje maakt middels de beklimming van de Petit Flambeau (3440 m).
Afhankelijk van de beschikbaarheid van de berghutten slaap je in de Rifugio Torino op 3375 meter of aan de Franse kant in de Refuge des Cosmiques op 3613 meter.
Ca. 300 m stijgen en dalen
Dag 3 - Richting Rifugio Vittorio Emanuele
In de ochtend genieten we van de waanzinnige zonsopkomst. Vanuit de Rifugio Torino kun je de Matterhorn, het Monte Rosa gebergte en ook de Gran Paradiso zien liggen die ons volgende doel is. We kunnen vandaag nog de nodige technieken oefenen maar spannen ons fysiek niet teveel in aangezien we vandaag nog naar de Rifugio Vittorio Emanuele (2735 m) moeten hiken..
Beneden aangekomen rijd je in een dik uur naar het plaatsje Pont van waaruit de Gran Paradiso beklimming start. Het kan heel goed zijn dat we steenbokken tegenkomen, want nergens in de Alpen is de populatie zo groot als hier. Na ongeveer 2,5 uur lopen bereiken we de berghut die is vernoemd naar de laatste Italiaanse koning. In de avond bereiden we ons voor op de beklimming van morgen; de 4061 meter hoge Gran Paradiso!
ca. 800 m stijgen
Dag 4 - Beklim de Gran Paradiso, je eerste 4000er!
Vandaag sta je rond een uur of 4 op! In de hut trekken we direct onze gordel aan. Je staat zo vroeg op omdat de sneeuw dan nog bevroren is en je dus niet zo diep wegzakt. Dit heeft zo zijn voordelen want na ongeveer 1,5 uur lopen begint het licht te worden en zie je ten westen van je dat de eerste zonnestralen de gigantische flanken van de Mont Blanc toucheren? ‘’Moet ik daar omhoog’’ zul je denken..?
Eenmaal bij de gletsjer trek je de stijgijzers aan en pakt de gids het touw erbij. Wat een magisch uitzicht! De gids kijkt vooruit om de meest optimale route naar de top te zoeken. In de 'holling' van de gletsjer is de kans op spleten het kleinst dus zoek je die op. Dicht bij de top gaat het terrein over in rots en zal de gids aan ‘’kort touw’’ gaan. Eenmaal op de top (4061 m) geniet je van het magistrale uitzicht. De eerste top is binnen, nu nog de Mont Blanc beklimmen! Na 1300 meter klimmen en 2100 meter afdalen ben je toe aan wat rust. Je overnacht laag in het dal waar je eerder overnacht hebt zodat je lichaam goed van alle inspanning kan herstellen.
ca. 1300 m stijgen, 2100 m dalen
Dag 5 - Rustdag, optioneel: beklimming Aiguilles des Marbrées (3535 m)
Een belangrijk principe voor een goede acclimatisatie is ‘’climb high sleep low’’. Je hebt je lichaam op de Gran Paradiso even flink laten schrikken en aan het werk gezet. Je lichaam is nu volop rode bloedlichaampjes aan het aanmaken! Vandaag is een rustdag en kom je bij van de beklimming van de Gran Paradiso.
Optioneel zou je tegen een meerprijs (zie onder 'inbegrepen') jezelf nog extra kunnen uitdagen. Indien je daarvoor kiest pak je nogmaals de gondel naar de Rifugio Torino om vanuit daar in een halve dag de Aiguilles des Marbrées te beklimmen. Het rotsklimmen op deze berg lijkt sterk op het rotsklimmen wat je op de Mont Blanc ook gaat tegen komen dus dat is een perfecte voorbereiding op de beklimming. Qua hoogtemeters overbrug je ‘’slechts’’ 300 meter. Deze beklimming zal door de steile afgronden zeer veel indruk op je maken! Bij slecht weer of als de deelnemers nog erg moe zijn van de beklimming van de Gran Paradiso kan het ook zijn dat je ergens in het dal wat gaat rotsklimmen. Overnachten doe je voor het herstel weer in het dal.
Ca. 300 m stijgen en dalen
Dag 6 - Aanloop naar de Refuge de Tête Rousse (3167 m)
Vanuit Courmayeur rijd je via de Mont Blanc tunnel in ongeveer een uur naar Les Houches in de vallei van Chamonix. Vanuit daar pak je de kabelbaan naar Bellevue om over te stappen op de Tramway du Mont Blanc naar Nid ‘Aigle op 2400 meter. In ongeveer 2,5 tot 3 uur hike je naar de Refuge de Tête Rousse. Vanuit deze hut gaat de toppoging van de Mont Blanc beklimming starten!
ca. 800 m stijgen
Dag 7 - Topbeklimming van de Mont Blanc!
Het grootste risico op de Mont Blanc is vaak de mogelijke steenslag in het Grand Couloir of het Couloir du Gouter. Die steenslag ontstaat vaak door warmte en de instraling van de zon. Daarom zul je het couloir 2x zo vroeg mogelijk op de dag of in de nacht moeten oversteken. Het ontbijt is daarom ergens tussen 02:00 en 04:00 uur. In het pikkedonker verlaat je de hut waarna je na ongeveer 30 minuten steil wandelen het couloir bereikt. Bij het couloir zal de gids haast maken en kan het zijn dat er op een gecontroleerd tempo gerend moet worden.
Na ongeveer 2 tot 4 uur klimmen bereik je de Refuge du Goûter waar je aan het 2e ontbijt kunt beginnen. Nadat je flink gegeten en gedronken hebt en wat hebt kunnen rusten ga je door met het beklimmen van de Mont Blanc. Na grofweg 2 uur bereik je de 4304 m hoge Dôme du Goûter. Vanaf hier kun je de top van de Mont Blanc zien liggen! Aangekomen bij het Vallot Bivak kan de gids er voor kiezen om nog een laatste keer naar binnen te gaan om even bij te komen. Het mooiste maar ook het zwaarste deel van de week moet nog komen want vanaf de Arêtes des Bosses kijk je links en rechts meer dan 3500 meter naar beneden! Yes eindelijk sta je op de top van de Mont Blanc!
Vanaf de top daal je in ongeveer 3 uur af naar de Refuge du Goûter waar je overnacht. Na de beklimming van de Mont Blanc ben je uitgeput en daarom is het fijn om niet te ver te hoeven afdalen.
ca. 1650 m stijgen, 950 m dalen
Dag 8 - Afdaling van de Mont Blanc
De belangrijkste overweging om in de Refuge du Goûter te overnachten is dat je de volgende dag dan wederom vroeg op de dag het Couloir du Goûter zult bereiken en deze zo veilig als mogelijk kunt oversteken. Je staat dus weer vroeg om om in grofweg 2 uur af te dalen naar de Refuge du Tête Rousse. Vanuit daar is het vervolgens nog 2 uur afdalen naar het treintje.
Je viert de beklimming met de groep! Eventueel kun je gaan zwemmen bij het Lac de Passy met uitzicht op de Mont Blanc, bijna 4000 meter hoger! Kun jij je voorstellen dat je daar gister nog op de top stond? Om volop na te genieten heb ik een hotel in Chamonix gereserveerd met uitzicht op de Aiguille du Goûter, de Dôme du Goûter en de Mont Blanc dus bijna de hele route die je geklommen hebt! Dat is pas nagenieten!
ca. 1500 m dalen
Dag 9 - Terugreis naar Nederland
Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en rij je met een voldaan gevoel terug naar huis!
Video Mont Blanc beklimming
Check de film van de Mont Blanc beklimming met mij als gids mét als voorbereiding de beklimming van de Gran Paradiso.Hoe uitdagend is deze reis?
Extra informatie
Bij de Mont Blanc beklimming heb je te maken met de natuur. De natuur laat zich nooit helemaal voorspellen dus alle info op deze pagina is ter indicatie. Het weer en de (sneeuw)condities op de berg en ook jouw eigen conditie en vaardigheden bepalen de uiteindelijke route en of er daadwerkelijk een toppoging plaats kan vinden. Het kan dus zijn dat het volledige programma aangepast moet worden of dat er uitgeweken moet worden naar een ander gebied zodat alles veilig blijft!
Accommodatie
In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc in een sfeervol chalet, hotel of gîte. Daarnaast slaapje in verschillende berghutten zoals de Rifugio Vittorio Emanuele II, Rifugio Torino, Refuge de Tête Rousse en de Refuge du Goûter, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.
Instroomeisen
Hoewel ik het sterk aanraad heb je vooraf geen bergsportervaring nodig om aan de Mont Beklimming deel te nemen. Een zeer goede conditie en een flinke portie motivatie is natuurlijk wél zeer belangrijk! Bovendien eis ik dat je vooraf zelfstandig acclimatiseert middels het maken van eenvoudige wandelingen.
Ondanks dat het mogelijk is om zonder ervaring de Mont Blanc te beklimmen raad ik altijd aan om te beginnen met een eenvoudiger bergsport programma zoals bijvoorbeeld de Grossglockner beklimming of de Monte Rosa beklimming.
Galerij van de Mont Blanc beklimmen
Voorbereiden op je avontuur
Infoavonden voor de Mont Blanc Beklimming
Kom naar de infoavond of luister naar de webinar. Hier vertel ik je alles over het beklimmen van de Mont Blanc:
- Voorbereiding in NL
- Programma van dag tot dag in de Alpen
- Welke uitrusting heb je nodig?
- Hoe goed moet je conditie zijn?
- Info over de logistiek
- Hoe zit het met eten op de berg?
Uitgebreide trainingshandleiding
Na je boeking ontvang je van mij een trainingsprogramma. Daarmee kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. De specifieke vereisten en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsavond en -dag nog duidelijker gemaakt.
Voorbereidingsavond en -dag in Nederland
Bij de voorbereidingsdag worden al jouw vragen beantwoord. Door de uitgebreide presentatie met 3D kaarten, film en foto weet je precies wat je te wachten staat. Bovendien neem ik al de benodigde uitrusting met je door. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van mij te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren? Heb je al uitrusting? Neem deze dan mee zodat ik kan kijken of dat item geschikt is voor de Mont Blanc beklimming.
Na de presentatie ga je samen met je teamgenoten klimmen. Je trekt voor het eerst je gordel aan en loopt als touwgroep over de 'gletsjer'.
Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:
- Meeting met mij en de andere teamgenoten
- Klimclinic of wandeling
- Lunch
- Presentatie over de uitrusting
- Presentatie over het programma
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Zelfstandige voorbereiding in Nederland:
- Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
- Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
- Zeer uitgebreide trainingshandleiding
- Zeer uitgebreide instructie video's
Voorbereidingsavond in Nederland (najaar)
- Persoonlijk (toelatings) gesprek en uitleg over training
- Uitleg over de huttenreserveringen, risico en logistiek
Voorbereidingsdag in Nederland (voorjaar)
- Introductie klimmen
- Lunch
- Uitgebreide presentatie
Alpen programma:
- 6 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen
- 8x overnachting in lager in een hotel, lodge of berghut
- 8x ontbijt en avondmaaltijden
- Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
- Gebruik van touwen en karabiners
- Voordelen van lidmaatschap brancheorganisatie VvKR
- VZR Garant
Optioneel:
- Extra gidsdag (dag 5 is een rustdag maar eventueel kun je hier nog extra acclimatiseren onder begeleiding van een berggids). Meerprijs: € 250,- per persoon bij minimaal 2 deelnemers)
Niet inbegrepen
Alpen programma:
- Vervoer naar de Alpen en tol (Franse snelwegen en Mont Blanc tunnel, ca € 45,- per auto)
- Liften (totaal ca. € 120,-)
- Persoonlijk kleding en uitrusting
- Lunch, snacks en consumpties
- Annuleringsverzekering en Reisverzekering met bergsportdekking
- Bijdrage VZR Garant á € 2,50
Gidsen waar ik mee samenwerk
Als één van de weinige Nederlanders beschik ik over het hoogst haalbare internationaal erkende UIAGM ski- en berggids diploma. De opleiding tot internatinaal erkend UIAGM ski- en berggids duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermt beroep net zoals in Nederland artsen en advocaten dat zijn. De opleiding omvat meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities. Kortom alle bergsportdisciplines die je kunt bedenken vallen binnen hun expertise. Mocht ik zelf niet gidsen spreken de berggidsen waarmee ik werk goed Engels met een prachtig lokaal dialect.
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Bij de beklimming van de Gran Paradiso en de 2 oefendagen is er 1 berggids per 4 deelnemers aanwezig. Bij de toppoging van de Mont Blanc zijn er maximaal 2 deelnemers per berggids. Bij 8 deelnemers zijn er bij het beklimmen van de Mont Blanc dus 4 berggidsen aanwezig!
Data & prijzen
Belangrijk: De afgelopen jaren is het door de grote populariteit van de Mont Blanc beklimming lastig gebleken om de Refuge de Tête Rousse en de Refuge du Goûter te reserveren. Daarom kan ik de reis pas ‘gegarandeerd vertrek’ geven als ik beide berghutten gereserveerd heb. Om flexibeler te zijn met het boeken van de hutten en de kans groter te maken dat jouw reis definitief doorgaat kan het zijn dat ik de reisdata die je boekt 1, 2 of 3 dagen naar voren of naar achteren verplaatsen.