Als ik de reis niet persoonlijk gids worden mijn reizen uitsluitend begeleid door UIAGM ski- en berggidsen. In andere landen wordt dit ook wel IFMGA (Frans) of IVBV (Duits) genoemd. In de Alpenlanden is het beroep berggids, net als in Nederland artsen en advocaten, een beschermd beroep. Het is dan ook strafbaar als iemand zich als berggids verkoopt zonder dat hij of zij over het UIAGM gidsen diploma beschikt. Alleen mensen met het officiële UIAGM diploma mogen in de bergen dus op commerciële basis werken als gids. Deze mannen en vrouwen hebben een meerjarige intensieve opleiding gevolgd tot berggids en zijn te herkennen aan een UIAGM-speldje. Dit diploma is de hoogst haalbare kwalificatie in de bergsport en het enige diploma dat wereldwijd erkend wordt. Om tot deze opleiding toegelaten te worden, moet je al meerdere jaren (full-time) ervaring hebben en een ervaren allround alpinist, klimmer en skiër zijn. Rotsklimmen, klettersteigen, ijsklimmen, mixed klimmen, alpinisme, freeriden of toerskiën: met een UIAGM berggids ga je verantwoord en veilig op pad. 

Nederland telt slechts 10 mannen die zich officieel berggids mogen noemen en zijn aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Jelle Staleman is één van deze 10 gidsen. In de Alpen werk ik op gletsjers en steil hoogalpien terrein uitsluitend met internationaal gecertificeerde berggidsen. Dat zijn vaak Franse, Italiaanse of Oostenrijkse gidsen, maar soms ook Nederlanders of Belgen. Deze mannen spreken prima Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik probeer zoveel mogelijk met een vast team van gidsen te werken om de kwaliteit van de reizen te bewaken en jaarlijks verder te verbeteren.

Of een land is aangesloten kun je bij de internationale website van de UIAGM/IVBV/IFMGA controleren. De opleiding tot UIAGM berggids kun je volgen bij ieder land dat aangesloten is. De opleiding zelf duurt 3 jaar maar voordat je aan de opleiding kunt beginnen heb je al zeer veel ervaring nodig. Je moet je eigen vaardigheden op het gebied van skiën, toerskiën, rotsklimmen, ijsklimmen, mixedklimmen allemaal op orde hebben voordat je aan de toelatingstest van de opleiding kunt beginnen. Afhankelijk van talent, tijd en geld duurt het grofweg 5 jaar om de vereiste ervaring te verzamelen. Tijdens de opleiding wordt je dus niet meer aangeleerd hoe je bijvoorbeeld moet rotsklimmen. De focus van de opleiding ligt dus niet op eigen vaardigheid maar meer op hoe je iemand anders (jij als deelnemers dus!) zo veilig mogelijk van A naar B kunt gidsen. Daarnaast is didactiek en methodiek een belangrijk aandachtspunt. Zelf ben ik totaal 8 jaar bezig geweest met het gehele traject.

Naast het UIAGM berggidsen diploma bestaan er nog opleidingen die lokaal erkend zijn maar wereldwijd niet. In Ecuador ben je bijvoorbeeld verplicht om met lokale gidsen te werken die of UIAGM of ASEGUIM berggids zijn. Op de Aconcagua wordt er naast de UIAGM gidsen ook gewerkt met het Zuid Amerikaanse diploma EPGAMT. Naast deze voorbeelden zijn er nog talloze andere erkende lokale opleidingen. 

Voor mijn skireizen werk ik daarnaast ook met samen met mensen die beschikken over de Oostenrijkse diploma’s ‘’Staatlich geprüfter Skilehrer’’ en/of ‘’Staatlich geprüfter Skiführer’’.

Ik ben als enige Nederlander in bezit van zowel het UIAGM ski- en berggids diploma én het ‘’Staatlich geprüfter Skilehrer’’ diploma. Wil je weten hoe ik deze lange weg voltooid heb? Lees hier verder hoe ik ski- en berggids werd.