Toerskiën Silvretta

LEER DE BEGINSELEN VAN HET TOERSKIEN IN DE SILVRETTA

In de Silvretta toerskiën met Jelle Staleman
Oostenrijk, Alpen

Toerskiën Silvretta

LEER DE BEGINSELEN VAN HET TOERSKIEN IN DE SILVRETTA
Eerstvolgende vertrek
30 maart 2025
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
€ 1395
Deelnemers
4 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

De Silvretta vormt de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk. Je vermaakt je deze week voornamelijk aan de Oostenrijkse kant van de grens. De glooiende hellingen staan in contrast met de steile rotspartijen. Bij voldoende niveau zal ik kijken hoe het je vergaat op de wat steilere hellingen.

In deze toerskitocht voor beginners komen alle facetten van het toerskiën voorbij. Spitzekehren, prachtige afdalingen, Oostenrijkse ''huttengezelligheid'' en goede poeder. Er wordt deze week aandacht besteed aan onze off-piste ski techniek en tegelijkertijd leer je de skitoeren uitrusting kennen. Zoals iedere toerskitocht wordt ook deze afgesloten met een heerlijke lange afdaling naar het dal. Je doet bekende hutten aan zoals de Wiesbadener-, de Heidelberger- en de Jamtalhut. Kortom een week om te genieten van alle aspecten van het toerskiën.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Bekijk de 3D-kaart van deze reis

Klik op het vliegtuig linksonder voor een 3D rondleiding

Toerskiën Silvretta programma

Dag 1 - Reis naar Oostenrijk en aankomst in het hotel

De Silvretta ligt aan het het einde van het Paznauntal in de buurt van bekende skigebieden zoals Ischgl en Galtür. Je bereikt het Paznauntal na ongeveer 10 uur rijden vanuit Nederland. De eerste avond ontmoet je de andere deelnemers in het hotel en geniet je van een heerlijke Oostenrijkse bergmaaltijd. In de avond of morgen ochtend vroeg zal ik of de gids die ik voor jullie geregeld heb, jullie ski's en uitrusting controleren.

Dag 2 - Het skigebied van Ischgl

Je ontmoet de gids in het hotel in Ischgl of op de parkeerplaats van de hoger gelegen Heidelberger Hütte. Na een korte ski en uitrustingscontrole pak je de skilift omhoog en ski je eerst op de piste om het gevoel weer even terug te krijgen. Als we het gevoel weer te pakken hebben en de ski's goed zijn afgesteld duiken we de off-piste in voor een beetje extra training. Ik zal jullie nog wat extra tips en oefeningen geven om de off-piste techniek beter onder de knie te krijgen zodat je met vertrouwen de week start.

Aan het einde van de dag pakken we de Piz Val Gronda gondel omhoog en skiën we via een prachtige off-piste run naar de Heidelberger Hütte. Als het weer wat minder is dan hebben we een mooi alternatief om met de pistebully of een skidoo naar de hut gebracht te worden.

Mountain Network - toerskiën Silvretta36
De Heidelberger Hütte

Dag 3 - Heidelberger Hütte

Vandaag maak je een kleine maar mooie skitoer in de omgeving van de hut. Waar gister de focus op het afdalen lag, schenken we vandaag aandacht aan het lopen op toerski’s. Er wordt geoefend met het bevestigen van de vellen en de harscheien en we gaan dieper in op de juiste 'spitzekehrtechniek'. Uiteraard wordt de veiligheid niet vergeten en gaan we oefenen met het zoeken van een (fictief) lawineslachtoffer. We gaan zoeken met de pieper, schep en sonde oftewel de drie-eenheid. Toermogelijkheden zijn; Piz Tasna, Piz Davo Dieu, Piz Davo Lais of de Piz Mottana.

700 m stijgen, 700 m dalen

Tijdens de toerskitocht zal het pieper zoeken natuurlijk ook geoefend worden!
Oefenen met pieperzoeken en scheppen

Dag 4 - Een echte toerskitocht

Nadat we de eerste dagen flink geoefend hebben is het nu tijd voor het echte werk. In Ochtends vertrekken we richting de Jamtalhütte. Afhankelijk van de sneeuwcondities gaan we via het Zahnjoch of het Kronenjoch. Bij slechter weer kiezen we vaak voor de makkelijkere variant via het Kronenjoch. Vanaf het Kronenjoch kan de ‘3000er’ Breite Krone beklommen worden. Misschien wel jouw eerste 3000 op ski's? Op het joch gaan de bindingen in de skistand en kunnen de vellen van de ski’s want er wacht een poederafdaling! Op de Jamtalhütte staat de warme chocolademelk met slagroom op je te wachten!

700 m stijgen, 800 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta_1
De Jamtalhütte

Dag 5 - Skiën op de Jamtalgletsjer

Eenmaal op de Jamtalhütte aangekomen zijn de mogelijkheden qua toerski mogelijkheden bijna oneindig maar het is oppassen geblazen! De Jamtalhütte is ooit eens door een grote lawine weggevaagd en is later nog bekend geworden door een groot lawine-ongeluk vlakbij de hut. De hut is in de tussentijd gelukkig verplaatst en de plaats van het lawineongeval is goed afgezet en daar is makkelijk omheen te skiën. Het desolate landschap van de Jamtal Ferner is indrukwekkend en als je goed kijkt zie je hoeveel ‘kleuren’ wit er eigenlijk zijn! Dit is de eerste keer deze week dat je op een gletsjer loopt dus gordel aan! In een goede winter met veel sneeuw kun je de gletsjerspleten niet zien. Als de groep zin heeft, beklimmen we het drielandenpunt tussen Tirol, Vorarlberg en Zwitserland, de Dreiländerspitze. Dit lukt alleen bij zeer goed weer en als iedereen daar fit en gemotiveerd genoeg voor is.

800 m stijgen, 600 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta41

Dag 6 - De Wiesbadener Hütte

De Wiesbadener Hütte is misschien wel de gezelligste hut van de Silvretta, vooral dankzij het vrolijke huttenteam dat alle gasten verwelkomt alsof ze de eerste gasten in jaren zijn. Vanaf de Wiesbadener Hütte kan de hoogste berg van Vorarlberg beklommen worden: de Piz Buin (3312 m) maar vaak zijn de benen na een lange week moe en kiezen we voor een korte klim met lange afdaling. Via het Bieltaljoch wacht de lange afdaling naar Galtür. Eerst over de gletsjer en vervolgens over heerlijke poederhellingen ski je richting het stuwmeer bij de Bielerhöhe om vervolgens via de langlauf loipe Galtür te bereiken.

200 m stijgen, 900 m dalen

Mountain Network - toerskiën Silvretta_11
Toeren én toppen beklimmen.

Dag 7 - Terug naar huis

Het zit erop, na het afscheid nemen van de gids en je teamgenoten, is het tijd om de auto in te stappen en terug te keren naar Nederland. Of plak je er nog een dagje skiën achteraan?

Mountain Network - toerskiën Silvretta_11
Toeren én toppen beklimmen.

Video toerskiën Silvretta

Benieuwd of je goed genoeg kunt skiën voor de toerskitocht in de Silvretta? Bekijk deze video om een idee te krijgen van het skiniveau!

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 2 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 2 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 2 / 5
Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 2 / 5
Je skiet of board vlot en gemakkelijk de zwarte piste af zonder te vallen. Je hebt al enige ervaring met off-piste skiën. Off-piste val je soms nog wel, maar niet continu. Tijdens het afdalen moet je soms nog stoppen om op adem te komen. Het kan voorkomen dat er een klein stukje steiler dan 30 gragen geskiet moet worden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension, gasthof of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: de Heidelbergerhütte, Jamtalhütte en de Wiesbadenerhütte waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voor deze reis heb je vooraf geen toerski ervaring nodig. Wel heb je een goede conditie en kun je stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen ik dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Informatiedocument skigids en berggids Jelle Staleman

Gratis brochure

Hieronder kun je, mits beschikbaar, de brochure downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

  • Het programma
  • Het trefpunt
  • De logistiek
  • Acclimatiseren
  • Kosten en meer

Download brochure
Mont Blanc beklimmen met Nederlandse berggids als beginnerscursus alpinisme

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

  • Voorbereiding
  • Acclimatiseren
  • Het programma van dag tot dag
  • Kleding en uitrusting
  • Trainingsadvies
  • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Beklim je eerste berg tijdens de de beginnerscursusa alpinisme met een officiële Nederlandse berggids

Uitgebreide trainingsschema

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingsschema waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Gevorderdencursus Alpinisme Chamonix met Nederlandse berggids

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's! Na je boeking ontvang je van mij alle andere instructie video's.

 

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

  • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
  • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
  • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
  • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpen programma:

  • 5 dagen begeleiding door Jelle Staleman of een andere UIAGM ski- en berggids (1 gids per 7 deelnemers)
  • 4x overnachting in berghutten inclusief volpension
  • 1x overnachting in een pension inclusief ontbijt
  • 1 dag liftpas Ischgl
  • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Alpen programma:

  • Vervoer naar de Alpen
  • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (bij mij te huur)
  • Toerski-/Splitboard uitrusting
  • Eventuele extra dagen liftpas
  • Kosten voor lokaal vervoer
  • Lunch, consumpties en drankjes
  • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
  • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Ik gids ongeveer 70% van mijn reizen persoonlijk. Met welke gids je ook op pad gaat, je bent in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken?

Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
30 maart 2025 - 4 april 2025
5 van de 7 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1395
Hansjörg Pfaundler