De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen. Deze witte dame ligt op de grens van Frankrijk en Italië. De berg maakt deel uit van een ruig massief vol gletsjers en pieken, waarvan de Mont Blanc met 4808 meter de hoogste is. Het beklimmen van de Mont Blanc staat op menig bucketlist. Hoe je die droom waar kunt maken lees je in dit blog.
Hoe beklim je de Mont Blanc?
De eenvoudigste route naar de top start in Chamonix in Frankrijk. Dit bergdorpje ligt aan de voet van imposante bergreuzen. In dit dorpje ben je zeker niet de enige die de top wil bedwingen. Het wemelt er van klimmers, berggeiten en bergschoenen. De normaal route naar de top van de Mont Blanc, ook wel de Goûterroute, start in Saint-Gervais-les-Bains. De route begint lekker makkelijk met een ritje in de kabelbaan en bergtrein. Zo zoef je relaxt naar Nid ‘Aigle op 2372 meter. Vanaf hier moet je het helemaal zelf doen. Deze eerste dag loop je naar Refuge de Tête Rousse (3167 m). Na een (kort) nachtje slapen gaat het dan gebeuren: de toppoging. Vanaf de hut is het nog 1650 meter stijgen naar de top. Vervolgens daal je af naar Refuge du Goûter (3835 m). De volgende dag daal je verder af. De beklimming duurt dus drie dagen.
Hoe moeilijk is de Mont Blanc?
De Mont Blanc is niet enorm technisch. Om de top te bereiken hoef je geen volleerd klimmer te zijn. Maar de beklimming is natuurlijk ook niet een wandeling over een bospad in Nederland. Je moet stukken klauteren, je gaat over een smalle graat en je loopt op stijgijzers over sneeuw. En je bent op grote hoogte. Dat alles betekent dat je een berggids nodig hebt om je veilig naar de top te leiden. De beklimming vraagt energie en coördinatie. Je moet dus fit zijn en je hebt een flinke portie doorzettingsvermogen nodig. Het is zeker een voordeel als je vaker in de bergen hebt gelopen. Toch is de Mont Blanc beklimming ook haalbaar zonder ervaring. Sta jij stevig op je benen, ben je bereid om hard te trainen en ben je een doorzetter? Dan kan je ook als beginner mee.
Ben jij ook zo'n doorzetter? Kijk dan naar deze reis: Mont Blanc beklimmen.
Wat zijn de gevaren op de Mont Blanc?
Het grootste risico is waarschijnlijk slecht weer. Kou, slecht zicht, onweer en harde wind kunnen jouw toppoging laten mislukken. Naast weersveranderingen is steenslag een risico op de berg. Tijdens de beklimming naar de top loop je door het Grand Couloir. Hier komen regelmatig stenen naar beneden. Dan heb je verder nog te maken met gletsjerspleten onderweg. Een gecertificeerde berggids kan de risico’s van de tocht goed inschatten. Hij heeft kennis van het weer, het terrein en de techniek om op basis daarvan de veiligste optie te kiezen.
Hoe voorkom je hoogteziekte op de Mont Blanc?
De lucht op de top van de Mont Blanc is ijler dan hier op zeeniveau. Dat betekent dat je minder zuurstof binnen krijgt. Je lichaam heeft daar moeite mee. Ga je te snel omhoog dan kun je last krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan ervoor zorgen dat jouw beklimming mislukt en je af moet dalen. Het beste is om je lichaam langzaam te laten wennen aan de hoogte. Acclimatiseren doe je door tijd door te brengen op hoogte. Maak bijvoorbeeld wandeltochten boven de tweeduizend meter. Hoe meer tijd jij neemt om te acclimatiseren, hoe groter jouw kansen op een succesvolle tocht. Dat niet alleen, je hebt ook meer energie over om te genieten.
Trainen voor de Mont Blanc
Je kunt niet té fit zijn voor de beklimming van de berg. Hoe fitter je bent, hoe minder groot de inspanning is, die je moet leveren. Hoe minder inspanning het je kost, hoe makkelijker je lichaam de hoogte kan verwerken. Hoe lekkerder je voelt onderweg, hoe meer ruimte je hebt om om je heen te kijken en echt te genieten van de mooie tocht. Zorg dus dat je ruim van tevoren start met trainen. Denk daarbij vooral aan krachttraining en duursporten zoals hardlopen, wandelen en fietsen. Alle uren die je stopt in trainen betalen zich uit op de berg.
Hoe acclimatiseer je voor de Mont Blanc?
Het beste is om niet meteen te starten met de Mont Blanc, maar vooraf wat lagere toppen te beklimmen zodat je langzaam kunt wennen aan het lopen in de bergen en de hoogte. Dat kan je zelf doen, maar handiger is om een georganiseerde tocht te boeken die je een compleet programma biedt. Dan beklim je in ruim een week tijd meerdere bergen die steeds een tikkeltje hoger en uitdagender zijn. Zo beklim je bijvoorbeeld eerst de Gran Paradiso (4016 m) in Italië en daarna de Mont Blanc.
Wil jij meer informatie over de perfecte voorbereiding? Klik dan naar Mont Blanc beklimmen met Jelle Staleman en vraag het informatiedocument op.
Hoe bereid je je voor op de Mont Blanc?
Ben je eenmaal klaar voor je trip, neem er dan tijd voor. Ga een paar dagen eerder richting de Alpen. Schakel terug van de stress van alledag en focus je op de komende tocht. Wen alvast aan de hoogte. Slaap bijvoorbeeld in het Hospice du Grand St Bernard (2473 meter). Maak een paar dagtochten, zodat je al goed ingelopen bent en aan de hoogte gewend raakt. Dit kan natuurlijk ook op andere plekken in de Alpen. Deze eerste acclimatisatie is echt nodig als je een reële kans wilt hebben om de top te halen en ervan te kunnen genieten.
Kijk hier hoe 3 op reis naar de top ging met Jelle Staleman.
Met een Nederlandse berggids naar de Mont Blanc
Jelle Staleman is één van de weinige Nederlandse berggidsen. Hij heeft een speciaal programma samengesteld om de Mont Blanc te beklimmen. Vooraf krijg je trainingsvideo’s, een uitrustingslijst, een informatieavond en een voorbereidingsdag. In de bergen is er voldoende tijd voor acclimatisatie tochten, stijgijzertechniek training en rotsklimmen. Het grote voordeel is dat de communicatie gewoon in het Nederlands is. Zo word je in korte tijd klaargestoomd voor een fantastische tocht! Door alle begeleiding hoef jij je alleen maar te concentreren op de training en de juiste materialen aanschaffen.
Wil je weten wat een berggids is? Dat lees je hier.
Wil jij de Mont Blanc van je bucketlist kunnen vinken? Geef je dan op Mont Blanc beklimmen met Jelle Staleman
Verder heb je natuurlijk nog heel veel uitrusting nodig. Zie als voorbeeld hieronder de paklijst voor de Mont Blanc beklimming. Of Klik hieronder op de afbeelding om de volledige pdf te downloaden!