Mount Vinson beklimmen

De hoogste berg van Antarctica

Mount Vinson beklimmen met Jelle Staleman
Antartica

Mount Vinson beklimmen

De hoogste berg van Antarctica
Eerstvolgende vertrek
28 december 2024
Hoogte
4892 meter
Reisduur
12 dagen
Deelname vanaf
€ 53900
Deelnemers
4 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

Mount Vinson is met met 4892 m hoogte maar een paar meter hoger dan de Mont Blanc. Door de zuidelijke ligging in combinatie met de hoogte is dit een van de koudst bergen op aarde en doet daarmee niet onder voor een 8000er in de Himalaya. Doordat de berg zeer afgelegen ligt en de weersomstandigheden grillig zijn is de logistiek daardoor zeer ingewikkeld en uitdagend. 

Mount Vinson ligt in het prachtige Elsworth gebergte. Los van Mount Vinson vind je daar talloze andere mooie en uitdagende bergen waar je vrijwel gegarandeerd geen mens tegen zult komen. Daarbij is Mount Vinson natuurlijk de hoogste berg van Antarctica en daarmee een van de 7 summits! Ik bereid je voor met een voorbereidingsdag in Nederland en optioneel een trainingsweek in de Alpen.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Download brochure

Mount Vinson beklimmen programma

Foto's: Jur Rademakers

Dag -1 t/m -7 - Vlucht en aankomst in Punta Arenas

De data en prijs die je op de website vindt betreft het programma van vertrek vanuit Punta Arenas tot aan de terugkomst in Punta Arenas. Ik raad je aan om tenminste 7 dagen eerder te arriveren voor je vlucht van Punta Arenas naar Antarctica vertrekt. Op die manier kun je goed bijkomen van je je jetlag en kun je uitgerust doorvliegen naar Antarctica zodat je echt kunt genieten van deze fantastische reis. Op die manier voorkom je ook dat je in de problemen komt als je vlucht of je bagage vertraging oploopt naar Punta Arenas. Door de lange vlucht en het tijdsverschil ben je waarschijnlijk meer dan 24 uur onderweg tot aan Punta Arenas. Je overnacht de eerste dagen in een hotel die je zelf reserveert en betaald. Ik kan je daarbij adviseren.

Dag 0 - Voorbereiding, logistiek en briefing

Vandaag staat in het teken van de voorbereiding en de logistiek. Al je uitrusting wordt gecheckt, gewogen, ingepakt en klaar gemaakt voor de vlucht naar Antarctica. In de avond is er een veiligheidsbriefing en ontmoet je je teamgenoten die niet vanuit Nederland zijn meegekomen. Bij minder dan 8 Nederlandse deelnemers kan het namelijk zijn dat je bij een internationaal team aansluit. Ook is er een update over het weer en krijg je de regels voor het behoud van de Antarctische natuur.

Dag 1 - Vlucht naar Union Glacier op Antarctica

Afhankelijk of het weer goed genoeg is vlieg je vandaag naar Antarctica! Als het weer niet goed genoeg is kan het zijn dat je een aantal dagen moet wachten voor je vertrek naar Antarctica. Met het Russische Ilyushin-76 toestel vlieg je in ongeveer 4,5 uur naar Antarctica. Je vliegt langs Draken Passage en volgt vervolgens de westzijde van het Antarctisch schiereiland via de rug van de Ellsworth Mountains. De landing op de Union Glacier met het natuurlijke helder blauwe gletsjerijs is er een om nooit te vergeten. Zorg dat je genoeg foto's maakt want dit is een unieke ervaring!

Vanaf de landingsbaan wordt je met een 4x4 busje dat speciaal is aangepast aan de antarctische condities naar het Union Glacier Camp gebracht. Het lokale personeel heet je welkom en je wordt naar je (relatief luxe) dubbelwandige tent verwezen.

Afhankelijk van het weer kan het zijn dat je vandaag nog doorvliegt naar het basiskamp van Mount Vinson maar over het algemeen zal je minstens nog een nacht in Union Glacier Camp verblijven. Dat is geen straf want vanaf hier kun je ook een paar prachtige gletsjertochten maken.

Landing met een propellervliegtuig nabij Mount Vinson
Landing op de gletsjer bij Base Camp.

Dag 2 of 3 – Vlucht naar basiskamp Mount Vinson (2140 m)

Je vliegt met een propellervliegtuig naar het basiskamp van Mount Vinson dat op de Branscomb Glacier ligt. Na aankomst ontmoet je ook voor de eerste keer de lokale gidsen en dragers. Om alvast te wennen aan de hoogte en de kou maak je vandaag een kleine acclimatisatietocht. Tijdens deze tocht kun je je uitrusting nog eens uitproberen en finetunen.

Bergbeklimmen is teamsport dus gezamenlijk wordt er met de gids aan de hand van het weer, de acclimatisatie en de skills van de deelnemers een plan gemaakt voor de komende dagen. Je zult dus ook nog even aan je teamgenoten moeten wennen. Samen met je teamgenoten bouw je de tenten op en af en wordt er sneeuw gesmolten en gekookt!

Landing met een propellervliegtuig nabij Mount Vinson
Landing op de gletsjer bij base camp.

Dag 4 – Base camp naar low camp (2780 m)

Vanaf het basiskamp klim je rustig en gestaag van de Branscomb Glacier naar low camp. Deze vlakke klim is perfect om te wennen aan het lopen met sledes en daardoor ook met een wat lichtere rugzak te lopen. De verhouding tussen hoeveel gewicht je in de slee stopt en hoeveel gewicht in de rugzak is even afstemmen.

In het kamp staat een grote 'dining tent' en kun je gebruik maken van de slaaptenten die al aanwezig zijn. Dit is de laatste keer dat je nog met stoelen en tafels kunt ontbijten en dineren.

4-6 uur klimmen, 640 m stijgen

Mountain Network - Mount Vinson-2

Dag 5 – Acclimatisatietocht

Omdat het kamp in de ochtend nog in de schaduw ligt wordt er vaak voor gekozen om wat later te ontbijten. Je maakt een mooi tochtje naar een van de dichtstbijzijnde uitzichtpunten of maakt alvast een carry naar de start van de vaste touwen. Als het uitkomt kan er bij de vaste touwen nog even geoefend worden met de jumar of even opfrissen hoe dat ook alweer werkt.

De Kuntzen Peak (3373 m) vormt een mooi doel om eventueel nog een extra acclimatisatietocht te maken.

5-6 uur klimmen, 600 m stijgen, 600 m dalen

Mountain Network - Mount Vinson-5
Onderweg met de slede.

Dag 6 – Carry & climb naar het hoogste kamp (3780 m)

Vanaf low camp bereik je na ongeveer een uur de vaste touwen die je vanwege de gletsjerspleten in touwgroepen overwint. Aan het vaste touw op hellingen steiler dan 45 graden klim je omhoog met behulp van je jumar. Het klimmen in niet al te moeilijk mixed terrein is prachtig. Je hebt er fantastisch uitzicht over Mount Shinn en de lager gelegen gletsjer.

Vandaag is het doel om materiaal naar het hoogste kamp te brengen en verder te acclimatiseren. Door de steilte van het terrein laat je de sledes in low camp achter en hebt al je uitrusting in je rugzak. De faciliteiten in high camp zijn zeer basaal en er wordt gekookt en gegeten in de tent waar je ook in slaapt.

6-8 uur klimmen, 1000 m stijgen

Vlakbij de vaste touwen richting high camp op Mount Vinson

Dag 7 en 8 – Rustdag of toppoging?

Vanuit high camp kies ik de beste dag voor de toppoging uit. Het kan zijn dat we nog een extra rustdag inplannen en we pas op dag 8 een toppoging doen.

Als het weer goed genoeg is dan is het moment waar we zo lang op gewacht hebben eindelijk gekomen, de topdag! Vanaf het hoogste kamp volg je de vlakke Vinsons Summit Valley met een iets steilere passage met sneeuw en ijs. Daarna bereik je de spectaculaire, rotsachtige topgraat en geniet je nu al van een fantastisch uitzicht!

De top piramide beklimmen we via twee mogelijke routes. De oostelijke variant is het makkelijkst en de westelijk iets steiler. De mooiste variant is natuurlijk om de top te traverseren door via de westelijke variant omhoog te klimmen en via de Oostelijke af te dalen. Gefeliciteerd je staat op het hoogste punt van Antarctica en daarmee op een van de 7 summits! Voldaan daal je af naar high camp. Als we nog fit genoeg zijn dalen we dezelfde dag nog af naar low camp.

9-12 uur klimmen, 1100 m stijgen, 1100 m dalen

Mountain Network - Mount Vinson-13
De top is in zicht.

Dag 9 – Afdalen

Als we na de topdag in high camp hebben overnacht kun je vanaf daar normaal gesproken low camp overslaan en in een dag helemaal naar base camp afdalen. Daar wordt de beklimming natuurlijk gevierd!

Mountain Network - Mount Vinson-16

Dag 10 - 11 - Union Gletsjer

Afhankelijk van het weer vlieg je op dag 10 of 11 terug naar Union Glacier. Als dit op dag 10 al lukt dan kun je nog een mooie dagtocht vanaf Union Glacier Camp maken of misschien dat je na alle inspanning een rustdag helemaal niet erg vindt? Vandaag kun je voor het eerst weer genieten van een warme douche!

Mountain Network - Mount Vinson-19
Uitzicht op het Vinson massief

Dag 12 – Terugvlucht naar Punta Arenas

Je vliegt vandaag terug naar Punta Arenas. In Punta Arenas ben je pas echt weer terug in de bewoonde wereld dus nu gaan we de beklimming natuurlijk nogmaals vieren!

Mountain Network - Mount Vinson-19
Uitzicht op het Vinson massief

Reserve dagen

Alles wat er bij dit programma inbegrepen in de prijs is is van vertrek t/m aankomst in Punta Arenas. De hotels in en de vluchten naar Punta Arenas vanaf Nederland zijn dus niet inclusief!

Vooraf: Voorafgaand aan de vlucht van Punta Arenas naar Antarctica dien je minimaal 7 dagen eerder aanwezig te zijn om flexibel te zijn qua vluchten. Omdat Antarctica op moment van schrijven nog corona vrij is dien je 4 dagen lang, iedere dag een PCR test te doen.

Na afloop: De kans is aanwezig dat je vanwege slecht weer niet op dag 12 kunt terugvliegen. Ik raad daarom zeer sterk aan om na dag 12 nog een week extra te boeken zodat je voldoende reserve hebt mocht de vlucht vanaf antarctica vertraging hebben.

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
15 / 20
Conditie 5 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 5 / 5
Conditie 5 / 5
Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 5 / 5
Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

In Punta Arenas en alle overnachtingen die niet op Antarctica plaatsvinden regel en betaal je het hotel zelf. Je kunt dus zelf kiezen hoe luxe of goedkoop je wil overnachten. Eventueel kan ik je hierbij helpen.

Eenmaal op Antarctica overnacht je in tenten. Lager op de berg wordt er voor je gekookt en overnacht je nog in dubbelwandige tenten. Hoe hoger op de berg des te harder de omstandigheden en des te minder comfortabel de tenten worden. Normaal gesproken smelt de gids de sneeuw en zal hij voor je koken maar je zal wel moeten helpen. De maaltijden hoger op de berg zijn lichtgewicht en beperkt tot droogvoer maaltijden. Het kan zijn dat je zelf sneeuw moet smelten en je maaltijden bereid.

Instroomeisen

Zie ook hierboven onder 'hoe uitdagend is deze reis'. Je hebt reeds expeditie ervaring op bergen hoger dan 5000 meter. Je klimt zelfverzekerd en stabiel in gemengd terrein (rots, sneeuw en ijs) en hebt veel ervaring met stijgijzers en pickel. Je weet hoe je een touwgroep vormt op de gletsjer en hoe je een gletsjerspleet redding uitvoert.  Klimmen in 45 graden steil terrein met vaste touwen en een rugzak van 20kg bij temperaturen tot -45 graden is voor jou geen probleem.

Zéér flexibele instelling

Het weer op Antarctica kan zeer uitdagend zijn. Het beoogde programma kan volledig anders lopen dan omschreven. Voor iedere vlucht beschreven in het programma kan het zijn dat je meerdere dagen moet wachten voordat er daadwerkelijk gevlogen kan worden. Naast het weer zorgt de hoeveelheid sneeuw nog voor extra onzekerheid. De landingsbanen bestaan uit sneeuw en ijs. Het kan zijn dat de volledige landingsbaan eerst geprepareerd moet worden voordat er gevlogen kan worden.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Download brochure
Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

  • Voorbereidingsdag in NL
  • € 200,- korting op de expeditie training in de Alpen
  • Transfer van luchthaven naar hotel in Punta Arenas
  • Vlucht Punta Arenas naar Union Glacier op Antarctica en retour
  • Vlucht Union Glacier naar Vinson Basecamp en retour
  • Onderkomen in tenten op Antarctica
  • Alle maaltijden op Antarctica
  • Groepsuitrusting (tenten, vaste touwen, kookgerei)
  • UIAGM berggids Jelle Staleman
  • Bagage (25KG) voor genoemde vluchten van en naar Antarctica

Niet inbegrepen

  • Vluchten naar en van Punta Arenas vanuit Nederland
  • Onderkomen en maaltijden in Punta Arenas
  • Persoonlijke uitrusting en kleding
  • Kosten die ontstaan door vertraging
  • Bagage meer dan 25kg
  • Eventuele kosten satelliet telefoon
  • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
  • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Deze expeditie wordt door mij persoonlijk gegidst en ik wordt daarbij mogelijk ondersteund door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van techniek en veiligheid. De opleiding tot UIAGM ski- en berggids duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep net zoals in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Alle gidsen waar ik mee werk spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
28 december 2024 - 8 januari 2025
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 53900
Jelle Staleman