Heli skigids in Canada

Mijn seizoen startte fantastisch. Een droom kwam uit want ik mocht als heli skigids aan het werk in Canada. Ik volgde de gidsen training bij Last Frontier en leerde daar met helikopters werken.

Na verschillende lawine scenario's en het droog (zonder klanten) in- en uitstappen in verschillende scenario's was ik klaar om met 'echte' klanten op pad te gaan.   Drie Canadezen hadden de tijd van hun leven in een gebied zo groot als 1/3 van Zwitserland! Lees hier meer over dit avontuur..

treerun bij het heliskien
De heli staat klaar!

St Anton of toch de Dolomiten?

Mijn 'alpen seizoen' begon in St Anton waar ik een Nederlands gezin zowel on- als offpiste begeleidde. Erg goed waren de sneeuw condities in de Noord Alpen niet dus werd het tijd om richting de Zuidelijke Alpen te vertrekken. De hoeveelheden sneeuw in de Dolomiten waren ongekend en daar maakten wij graag misbruik van!

Goede vriend Didi heeft met 'Time2Shoot' zijn eigen filmbedrijfje en dus besloten we een aantal dagen te filmen en dat leverde mooie beelden op! Het filmpje is nog niet af maar hier alvast een voorproefje:

IJsklimmen in het Stubaital, Kühtai en de Dolomiten

Boris, Jan en Maarten kwamen langs voor een eerste kennismaking met het ijsklimmen in bevroren watervallen. Na in de 'Gasthausfall' uitvoerig aandacht besteed te hebben aan het inslaan van de bijlen, de stijgijzertechniek en zekertechnieken was het tijd om eens een 'echte' waterval te beklimmen.

We besloten de 1e lengte van de 6e graads waterval  Hängenden Gärten te doen. De eerste lengte was een 3e graads lengte waarbij je prachtig achter een vrijstaande ijspilaar en de rots door kon klimmen. Toevallig kwam ik wat collega's van mijn gidsen opleiding tegen en die vroegen zich toch af wat ik met 3 beginners in een 6e graads waterval ging doen!

IMG5DMii2_20935
IMG5DMii2_20909

We hebben ze niet verteld dat we alleen de eerste lengte deden! Ook hier was 'time2shoot' weer mee en ook van deze week wordt nog een filmpje gemaakt. Ook klommen we nog een dag in het Pragsertal in de Dolomiten, lees hier meer over deze mooie week ijsklimmen..

4 toppen in 4 dagen in de 4 valleien en een heli voor WePowder!

In samenwerking met WePowder was het thema van deze week 'lijnen spotten en deze ook afdalen'! Richard, Teon, Rob en Ilan beleefden een prachtige week. De sneeuw condities lieten het toe om een paar hele vette lijnen te skiën.  Ondanks dat het al 1,5e week niet gesneeuwd had vonden we nog een onverspoorde flank op de Dents de Nendaz!

In navolging van de Freeride Nendaz skieden we de Mont Gond:

Mond Gond in de 4 valleien

De backside Mont Fort werd gedaan maar de mooiste lijn was vanaf Le Fou, wij skieden de linker variant:

Le Fou in de 4 valleien

Als klap op de vuurpijl besloot ik mijn in Canada opgedane kennis maar eens in de alpen toe te passen. We vlogen met de Heli naar de Petit Combin om vervolgens een 6 uur durende afdaling (met wat kleine klimmetjes tussendoor) naar Fionay te maken.

Snowsafety Center en toerskiën

Tussen de freeride weken door gaf ik opleidingen voor het Snowsafety Center. Behalve de reguliere opleidingen gaf ik samen met Wolfgang Hackl de 'Safety module' voor de skileraren die de 'B opleiding' van de Nederlandse skivereniging volgden. Het goede nieuws was dat voor het eerst alle deelnemers slaagden!

Inmiddels was het toerski seizoen ruimschoots begonnen. Omdat er dit jaar zoveel sneeuw in de zuidalpen lag heb ik in overleg wat programma's aangepast en dat bleek een goede beslissing.

 Vinschgau en een Jacuzzi op 2800 meter

Deze winter stonden er 2 weken toerskiën in het Vinschgau op het programma. Het Vinschgau is vrij onbekend en daarom rustig. Het ligt in Italië aan de zuidkant van de Ötztaleralpen niet ver bij het Italiaanse Sulden vandaan. De op 2 na hoogste berg van Oostenrijk, de Weisskugel, vormt het letterlijke hoogtepunt van deze week. Iedere hut heeft een Sauna maar de Jacuzzi bij de schöne aussicht hütte is wel heel speciaal:

Pracchtig uitzicht vanaf de Schwemser Spitze
De Jacuzzi op de schone aussichtshutte

Studio Ruig schoot deze week nog een paar mooie platen!

Door de bomen richting de Freibrunner Spitze
De Weisskugel op de achtergrond
Omhoog richting de Barenbartkogel

 De Ortler ronde op de toerski's

Het Ortler massief dat tussen het Italiaanse Sulden en Santa Catharina de Valfurva ligt vormde het decor van een prachtige toerski week. In Italië ben je verzekert van goede hutten en goed eten en met de sneeuw zat het dit jaar ook wel goed. Iedere dag rond de 1000 hoogtemeters van hut naar hut met als hoogtepunt de 3778 meter hoge Monte Cevedale! Ook deze week waren we weer grotendeels alleen op pad!

IMG_9007
IMG_9015

Gran Paradiso, Gressoney en met de Heli naar Zermatt

De toerski tocht rondom de Gran Paradiso is spectaculair. De Gran Paradiso is met zijn 4061 meter de hoogste berg die in zijn geheel in Italië ligt en het was dan ook prachtig deze met de ski's te beklimmen! Door omstandigheden konden we de ronde niet afmaken waardoor we 'gewongen werden' naar Gressoney af te reizen.

Daar pikte de Heli ons op en 'dropte' ons op 4400 meter op het Lissjoch. De afdaling over de Grenzgletsjer richting Zermatt is lang maar heeft als voordeel dat je met de lift weer terug kan komen richting Gressoney. Via de Klein Matterhorn baan, het val d'Ayaz en Champoluc kom je weer terug in Gressoney. Een enkele helidrop zorgt voor een volledige dag vermaak!

De Haute Route van Chamonix naar Zermatt!

Met Giles en zijn 2 zonen van 15 en 16 stond de haute route op het programma. Ondanks het slechte weer wisten we met hulp van de GPS en een dagje geduld de tocht toch te volbrengen. De eerste dagen werden we zelfs nog verrast met 50 cm poeder! Als kers op de taart werd de Valle blanche nog afgedaald.

Op de 5e dag was het druk omdat we tegen de 'Patrouille de Glacier' in liepen, een wedstrijd waar 2000 mensen aan mee doen. Ondanks dat was het erg leuk om te zien.

Spookrijden bij de PDG
Het eerste stuk vanaf de Cabane de Vignette

Sponsoring door Rab als toetje op het seizoen!

Als beloning voor het harde werken word ik nu gesponsord. Rab is opgericht door Rab Carrington een beroemde Engelse klimmer. Ik heb nog eens een route geklommen in Chamonix die door hem geopend is; Carington/Rouse op de Aiguille de Pelerins. Dat maakt het nog mooier!

Rab maakt kleding, slaapzakken en tenten speciaal voor extreme omstandigheden zoals op expedities en zware alpiene beklimmingen.

Rab logo
Sponsoring Rab