Kennis, kunde en ervaring
Het beklimmen van bevroren watervallen behoort tot een van de meest gecompliceerde disciplines van de bergsport. Vrijwel alle touwtechnieken die nodig zijn om veilig een waterval te beklimmen heb je ook nodig bij het sportklimmen. Met dien verstande dat bij het sportklimmen de standplaatsen en de boorhaken reeds aanwezig zijn. Daarbij moet er een inschatting gemaakt worden over de stabiliteit van het ijs.
Het plaatsen van een ijsschroef
Voor het plaatsen van een ijschroef heb je al veel kennis en ervaring nodig. Tenminste als je dit veilig wil doen. Ten eerste moet er een inschatting gemaakt worden van het ijs. Wat is de kwaliteit van het ijs? Hoeveel lucht zit er in het ijs?Is het ijs liggend, verticaal of overhangend? Gaan we de boor in een losstaande pilaar draaien of niet? Loopt er water onder het ijs door? Of wat te denken van een vrijhangende ijspegel? Wat is de temperatuur van het ijs, en van de lucht?
Je kan je voorstellen dat het erg lastig kan zijn om al deze factoren mee te nemen in je beslissing. We hebben het hier dan alleen nog maar over het plaatsen van een ijsschroef. Voor een standplaats heb ik 2 vaste punten nodig, hoe verbind ik deze op de juiste manier aan elkaar? We hebben het dan nog niet gehad over het inschatten van het lawinegevaar, kennis van onze uitrusting en het abseilen in ijs (In ijs zitten geen haken waar je aan kan abseilen)
3 x 3 Lawinen
Je kan je voorstellen dat het voor een normaal mens, die misschien maar 2 weken per jaar in de bergen onderweg is, vrijwel onmogelijk is om al deze factoren mee te nemen in hun beslissing. In de lawinekunde bestond dit probleem ook totdat Werner Munter met zijn boek 3 x 3 Lawinen een revolutie ontketende. Aan de hand van statistieken en wiskundige formules bedacht hij een systeem waarin al de verschillende factoren gebundeld werden. Op eenvoudige wijze is er, met behulp van een beetje opleiding, nu een goede beslissing te maken of het nu lawine gevaarlijk is of niet.
3 x 3 Eissturz?
Helaas bestaat er bij het ijsklimmen een dergelijke methode nog niet. Hier en daar zijn er wat uitprobeersels om voor het ijsklimmen aan de hand van eenzelfde soort methode een beslissing te maken. De ijsklimsport is een jonge sport en beschikt over lang niet zoveel ongeval statistieken als de lawinekunde. Daarbij is er bij het ijsklimmen nog niemand opgestaan om dit uit te zoeken.
Hoe kan ik dan wel een beslissing maken?
Een berggids maakt, net zoals hij dat vroeger bij de lawinekunde deed, zijn beslissingen nog steeds aan de hand van zijn ervaring. Hij is 6 tot negen maanden per jaar op pad in de bergen, meer dan menig Hollander in zijn hele leven in de bergen zal zijn. Wil je dus alle facetten van het ijsklimmen op een veilige manier leren? Kijk dan bij mijn beginners cursus waterval klimmen in het Oostenrijkse Stubaital.