Jungfrau Berner Oberland beklimmen

BEKLIMMING VAN DE MÖNCH EN DE JUNGFRAU!

Jungfrau
Zwitserland, Alpen

Jungfrau Berner Oberland beklimmen

BEKLIMMING VAN DE MÖNCH EN DE JUNGFRAU!
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Hoogte
4158 meter
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:2

Wil jij met mij 2 van de 9 vierduizenders van het Berner Oberland beklimmen? De beklimming van de Mönch (4107m) en de Jungfrau (4158m) is even mooi als indrukwekkend zeker als je vanaf de toppen 3000 meter naar beneden kunt kijken? Als je vanuit Nederland komt rijden zie je bij Bern de indrukwekkende noordwanden al liggen. Gelukkig bereid ik je goed voor door vooraf de stijgijzertechniek te herhalen, een klettersteig te doen en nog een topje van 3500 meter te beklimmen.

Voorafgaan aan dit programma gaan we naar de Tierberglihütte.  De Tierberglihütte bereik je met een prachtige klettersteig zodat je goed kan wennen aan het klauteren op hoogte. Aangekomen op de hut kunnen we in de grote windkolk die in de gletsjer is uitgeslepen goed onze stijgijzertechniek finetunen. De volgende dag beklimmen we de Sustenhorn (3502) ter acclimatisatie en dan zijn we perfect voorbereid op de beklimming van de Mönch en de Jungfrau!

De rit met het treintje naar het Jungfraujoch (ca. 3500 meter) dat dwars door de Eiger rijdt is een belevenis op zich en vanuit daar bereik je in 30 minuten de Mönchsjochhütte (3650 m). De Mönch  ligt vrijwel direct boven de hut en in 3,5 uur klimmen sta je op de top! Voor de beklimming van de Jungfrau  heb je minimaal 5 uur nodig. Beide bergen zijn technisch uitdagend met 3e graads rots en 45 graden steil ijs.

Bezoek mijn informatiebijeenkomst

Jungfrau Berner Oberland beklimmen programma

Dag 1 - Aankomst

Je rijdt in ongeveer 8 uur naar Grindelwald en/of de Sustenpas. Ik raad je echter zeer sterk aan om vooraf zelfstandig te acclimatiseren dus zorg dat je bijvoorbeeld al 2 of 3 dagen eerder aankomt en zelfstandig wandelingen maakt en liefst al een paar overnachtingen op een berghut maakt!

Dag 2 - Klettersteigen, stijgijzeroefeningen en de Tierberglihütte

We ontmoeten elkaar in de ochtend bij Hotel Steingletsjer nabij de Sustenpas. Nadat we elkaar hebben leren kennen doe ik een uitrustingscontrole en pakken we het eenvoudige wandelpad naar de Tierberglihütte. Het laatste deel gaat over in een klettersteig waar we kunnen kiezen tussen een makkelijke en moeilijke variant. Bij goed weer kiezen we natuurlijk voor de moeilijke variant zodat we nog extra kunnen oefenen.

In de middag oefenen we in de gigantische windkolk vlakbij de hut de stijgijzertechniek nog eens goed te. Op die manier krijg je het vertrouwen weer terug en kan ik zien wat je in je mars hebt!

Dag 3 - Acclimatiseren op de Sustenhorn (3503 m)

Vandaag staat met de beklimming van de Sustenhorn in het teken van acclimatiseren. De Tierberglihütte ligt op 2798 meter hoogte en dat helpt natuurlijk ook al flink in het acclimatiseren. In de ochtend vertrekken we om de Sustenhorn te beklimmen en worden we beloond met een prachtig uitzicht! Na een korte lunch dalen we af naar het dal waar we overnachten. Het kan zijn dat we wederom bij een hotel nabij de Sustenpas slapen of maar ook dat we vandaag al richting Grindelwald rijden om daar te overnachten.

Uitzicht op de Mönch tijdens de beklimming van de Jungfrau.
Prima uitzicht!

Dag 4 - De Walcherhorn als laatste voorbereiding

Vanuit Grindelwald rijden we met het het treintje door de indrukwekkende noordwand van de Eiger en komen we aan bij het wereldberoemde Jungfraujoch. Via een korte wandeling over een door de pistebully geprepeareerd pad bereiken we de Mönchsjochhütte (3659 m) waar we onze spullen achterlaten. Vanuit daar staat de Walcherhorn op het programma. Deze berg is niet moeilijk maar wel erg mooi en dient als extra acclimatisatie. Het uitzicht op andere vierduizenders in het Berner Oberland zoals bijvoorbeeld de Schreckhorn, Lauteraarhorn of de Fiescherhörner is subliem. Tijdens de beklimming hebben we een mooi zicht op de langste gletsjer van de alpen, de Aletschgletsjer.

De beklimming van de Mönch is spannend en uitdagend op de topgraat

Dag 5 - De Jungfrau (de maagd)

Eindelijk staat de beklimming van de Jungfrau na al het oefenen en acclimatiseren dan op het programma! Deze beklimming behoort tot een van de mooiste in de Alpen. Tijdens het beklimmen van het rotsbastion worden er 3e graats rotspassages overwonnen. Op de aansluitende brede rug kunnen we even goed bijkomen. Het steile stuk naar de topgraad wordt goed afgezekerd waarbij eenstukje van 45/50 graden steil ijs beklommen moet worden. Boven aangekomen heb je een fantastisch uitzicht en kijk je bijna 3000 meter naar beneden.

De Jungrau gezien vanaf de Mönch tijdens de beklimming

Dag 6 - De Mönch (de monnik)

De laatste dag beklimmen we de zuidoostgraat van de Mönch. Vanaf de hut gaat het direct steil omhoog. Vaak klimmen we dit stuk in mixed terrein en dus met onze stijgijzers aan. De laatste graat is zeer geëxponeerd en een zeer stabiele stijgijzertechniek in combinatie met volledige windstilte is dan ook een vereiste. De  Noordwand van de Mönch (4107 m) behoort tot de grootste van de Alpen. Het uitzicht op de Jungfrau en de Eiger is waanzinning zeker omdat je gister op de top van de Jungrau stond natuurlijk!

Na de beklimming dalen we af, lopen terug naar het Jungfraujoch en pakken het treintje terug naar Grindelwald. Kijk voor de beklimming van de Mönch en Jungfrau dit blog.

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen),  en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.

Accommodatie

Je overnacht deze week in een hotel, chalet of een berghut waar je mogelijk in een stapelbed of ‘lager’ slaapt die je met andere mensen deelt. Omdat dit een programma voor gevorderden betreft en deze bergen zeer afhankelijk zijn van het weer en de conditie hebben ik hier na afloop van het programma geen onderkomen in het dal gereserveerd. Het kan namelijk zijn dat ik het programma moet aanpassen. Aan het einde van de laatste dag kun je afhankelijk van hoe moe je bent al een stuk terug naar Nederland rijden of zelf een onderkomen in het dal organiseren.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de beklimmingen in het Berner Oberland vraag ik ruime bergwandelervaring. Bijvoorbeeld een trekking in Himalaya of Zuid-Amerika, ervaring met huttentochten in de Alpen of vergelijkbaar. Daarnaast heb je ervaring met alpiene tochten zoals bijvoorbeeld de Mont Blanc of Gran Paradiso. Bovendien heb je een uitstekende conditie nodig. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met mij op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je, mits beschikbaar, het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle nodige informatie over:

 • Het programma
 • Het trefpunt
 • De logistiek
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomsten

Kom naar een van mijn informatiebijeenkomsten (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Acclimatiseren
 • Het programma van dag tot dag
 • Kleding en uitrusting
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingshandleiding waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL (mits deze inclusief de prijs is) nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - Mont Blanc-34

Vooraf zelfstandig acclimatiseren

Dit programma betreft een gevorderden programma. Ik ga er van uit dat je flinke bergwandel en alpine ervaring hebt. Aangezien je de hele week op grote hoogte verblijft raad ik je zeer sterk aan om voor dit programma zelfstandig te acclimatiseren. Meer informatie vind je in het informatiedocument.

Na het informatiedocument en de trainingshandleiding weet je precies waar je aan toe bent en wat er allemaal op je af komt!

De Gran Paradiso is de hoogste berg die geheel in Italië ligt.

Gedetailleerde uitrustingslijst

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een lijst met alle uitrustingsstukken. Daar vind je alle benodigde items en een indicatie van de aanschafprijs per item. Per item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding in Nederland:

 • Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
 • Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
 • Zeer uitgebreide trainingshandleiding
 • Zeer uitgebreide instructie video's

Alpenprogramma:

 • 5 dagen UIAGM berggids
 • Alle gidskosten:
  • Salaris
  • Hutten
  • liften
  • Maaltijden
 • 2x Overnachting in het dal (t.w.v. € 60-125,- per nacht) inclusief ontbijt
 • 3x Overnachting in een berghut (t.w.v. ca. € 80,- per nacht) inclusief half pension
 • Toeristenbelasting
 • Organisatiekosten
 • Gebruik van touwen en karabiners

Niet inbegrepen

 

 • Reiskosten
 • Liften (ca. € 160,-)
 • Eventuele materiaalhuur
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Mijn reizen worden allemaal persoonlijk door mij gegidst. Daarnaast kan het zijn dat er nog 1 of meer andere gidsen aanwezig zijn. Alle gidsen waarmee ik samenwerk beschikken over de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skiën en bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren. en is, In de Alpenlanden is het beroep berggids een beschermd beroep net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Tot hun expertise behoort ondermeer:  Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities! Mijn gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens de beklimmingen dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Tijdens de eerste 2 dagen gidst de UIAGM berggids maximaal 6 deelnemers. Bij de laatste 3 topdagen neemt de gids maximaal 2 deelnemers mee. Bij een groep van 6 deelnemers zijn er op de topdagen dus 3 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op