Gevorderdencursus Alpinisme
Bij de gevorderdencursus alpinisme leer je alles wat nodig is om veilig zelfstandig een berg te beklimmen. Bij de beginnerscursus alpinisme was alles misschien nog wat onwennig. Je begreep wel wat er moest gebeuren maar helemaal zeker van je zaak was je nog niet. Bij de gevorderdencursus herhalen we kort de theorie en de praktijk van de beginnerscursus om vervolgens nieuwe skills in uitdagender terrein aan te leren:
- Routeplanning met papieren en online kaarten
- Vooraf checken van het weerbericht
- Gebruik van nuts en friends
- Standplaatsbouw
- Klimmen aan lopende zekering
- Actief en passief abseilen
- Gletsjerspleetredding
- Klimtechnieken
Naast deze duidelijke 'bergskills' zul je ook veel leren over skills die niet alleen in de bergen nuttig zijn zoals bijvoorbeeld groepsdynamica, communicatie, doorzettingsvermogen en misschien wel het belangrijkste: Nagenieten van wat je gepresteerd hebt! Dit alles gebeurt met één van de meest indrukwekkende landschappen van de Alpen waar je meer dan twintig verschillende 4000ers kunt zien!
Gevorderdencursus Alpinisme programma
Dag 1: Reis van Nederland naar Chamonix
Na een lange rit staat er een goede bergmaaltijd op het menu mét uitzicht op de bergen. Eventueel kun je al een paar dagen eerder naar de Alpen reizen om zelfstandig de technieken te herhalen die je bij de beginnerscursus alpinisme geleerd hebt. Op die manier begin je optimaal voorbereid aan de cursus en haal je meer rendement uit de gevorderdencursus alpinisme.
Dag 2: Rotsoefeningen bij de Aiguilles Rouges
Net zoals bij de beginnerscursus alpinisme start je de week bij de Aiguilles Rouges maar deze keer zijn de beklimmingen natuurlijk uitdagender. We pakken de lift naar de Brevent.
Na 10 minuten lopen bereik je het perfecte terrein om snel zeer veel verschillende technieken te kunnen oefenen. Er kunnen graatjes beklommen worden of je kunt in een steile wand klimmen waarbij er vollop geoefend kan worden met het plaatsen van nuts en friends en het maken van standplaatsen. Er komt veel op je af en soms zal het je duizelen maar aan het einde van de dag wordt het wat duidelijker wat er allemaal moet gebeuren. Je begrijpt wat er moet gebeuren maar het kan allemaal nog wat sneller. Daar gaat de rest van de week aan gewerkt worden!
Dag 3: Sneeuw, ijs en mixed klimmen bij de Petite Aiguille Verte (3512 m)
Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities bepaald de gids wat het programma precies gaat worden. Vanuit de lift kun je richting de noordwand van de Aiguille Verte hiken om daar allerlei technieken in sneeuw en ijs te oefenen. Het kan zijn dat je gaat trainen in het voortbewegen in sneeuw en ijs oftewel ijsklimtechnieken trainen!
Maar het kan ook zijn dat de focus meer ligt op het zekeren in sneeuw- en ijs met behulp van een pickel of een ijsschroef. Als de omstandigheden veilig genoeg zijn kan het zijn dat de Petite Aiguille Verte beklommen wordt maar die is lang en uitdagend! Een kortere maar ook erg mooie en uitdagende variant is de beklimming van de oostgraat van de Aiguille des Grand Montets (3296 m)
In de avond plan je in het hotel de tocht naar de berghut van morgen!
Stijgen: 800 m, dalen 800 m
Dag 4: Refuge Premier Albert en oefeningen met touw- en reddingstechnieken
Vandaag vertrek je naar de Refuge Premier Albert (2702 m). Bij de hut oefen je de verschillende reddingstechnieken waarbij we voortborduren op wat je al geleerd hebt bij de beginnerscursus.
In de hut pak je er samen met de gids de kaart bij. Je plant de route voor de volgende dag en bespreekt de strategie en scenario’s. Afhankelijk van het weer en de condities bepaal je welke tocht je exact gaat maken.
Stijgen: 1300 m
Dag 5: Beklimming Aiguille du Tour of Tête Blanche (3429 m) noordwand
Als er nog voldoende sneeuw en/of ijs ligt dan beklim je vandaag de noordwand van de Tête Blanche of het couloir de la table op de Aiguille du tour. Bij beide beklimmingen wordt er 50 graden steil ijs beklommen en leer je klimmen met je pickel en de route afzekeren met ijschroeven of een 'dode man'. Een échte uitdaging dus. Door de klimaatverandering is dit niet altijd mogelijk maar gelukkig zijn er mooie alternatieven.
Als alternatief kunnen de normaalroutes van de Aiguille du Tour of de Petite Fourche gekozen worden. Afhankelijk van de condities zijn dit mixed touren of kan het zijn dat je de hele beklimming in rots doet. Voor alle beklimmingen zul je aan moeten lopen over de gletser en dus ook alles moeten weten over het kiezen van de juiste route over de gletsjer, touwtechnieken en reddingstechnieken. Een lange dag want aansluitend daal je weer helemaal af naar het dal om vervolgens naar de Italiaanse kant van het Mont Blanc massief te rijden.
Stijgen: 900 m, dalen: 2200 m
Dag 6: Met de lift naar Rifugio Torino
Om geen tijd te verliezen aan een lange aanloop en om dus maximaal de tijd te hebben om te oefenen en te trainen pakken we de lift naar de Rifugio Torino die op 3371 meter ligt. Met uitzicht op de beroemdste bergen van het Mont Blanc massief zoals de Mont Blanc zelf, de Dent du Geant, de Aiguille Verte en de Gran Jorasses zul je tijdens de oefeningen door écht van de bergen kunnen genieten.
Omdat we de afgelopen dagen veel meters gemaakt hebben staat er voor vandaag weer een pure oefendag op het programma. De gletsjerspeet redding begrijpen jullie nu maar deze kan nog gefinetuned worden en kan zeker nog sneller en efficiënter. Tegelijkertijd kunnen er standplaatsen in sneeuw gemaakt worden waarbij je leert hoe een standplaats meer kan 'houden' door dynamisch te zekeren in plaats van statisch. In de avond geniet je vanaf het terras van de hut van de zonsondergang achter de Mont Blanc.
Dag 7: Een spectaculaire beklimming als 'eindexamen'.
Vandaag komt alles wat je deze week geleerd hebt samen. Je vertrekt vanuit de hut en moet direct een 'gletsjertouw' aanleggen. Op de gletsjer zoek je de veiligste route naar de instap van de noordoost graat van de Aiguilles Marbrées. Aangekomen bij de graat besluit je of er zodanig veel sneeuw ligt dat je beter op stijgijzers kunt doorklimmen of dat de stijgijzers uit moeten.
Eenmaal op de graat begint het route zoeken. Klim je liever iets moeilijker óp de graat met goede rots of klim je liever makkelijker naast de graat met slechte rots? En waar leg je nu die friend? En ligt die friend wel goed? Op de standplaats aangekomen zie je je klimmaatjes niet meer en misschien waait het hard dus hoe zorg je dat er nog goed gecommuniceerd wordt?
Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht maar je bent pas op de helft. Na nogmaals flink route zoeken kom je bij de abseil. Hoe zat dat ook alweer? Schlinge, tuber, back-up? Vandaag kun je de gids nog om raad vragen maar vanaf morgen ben je klaar om zelfstandig zonder berggids prachtige bergen te beklimmen, gefeliciteerd!
In de middag daal je af naar het dal en sluit de gids het programma af. Je kunt besluiten om nu al een stuk naar huis te rijden of je organiseert zelf ergens een overnachting in het dal om later zelfstandig nog wat beklimmingen te doen.
Hoe uitdagend is deze reis?
Extra informatie
Het voorbeeldprogramma, de plekken waar je overnacht en de beoogde doelen worden aangepast op basis van (route)condities, weer(verwachtingen), en de skills en vaardigheden van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is tot bijvoorbeeld activiteiten in het dal, bij de hut, tent of rondom het kamp.
Accommodatie
In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc in een sfeervol hotel of chalet. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Je slaapt ook in verschillende berghutten: Refuge Premier Albert en de Rifugio Torino waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.
Deelname
Om deel te mogen nemen heb je de Beginnerscursus Alpinisme of een andere beginnerscursus alpinisme (C1) afgerond. Je hebt dus al basiskennis van touwtechnieken weet hoe je veilig een gletsjer oversteekt en hebt ervaring met het lopen op stijgijzers en het gebruik van de pickel. Verder heb je natuurlijk een goede conditie! De gevorderdencursus alpinisme is uitdagender dan bij veel andere aanbieders.
Voorbereiden op je avontuur
Uitgebreide trainingshandleiding
Na je boeking ontvang je van mij een trainingsprogramma. Daarmee kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. De specifieke vereisten en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsavond en/of -dag nog duidelijker gemaakt.
Gedetailleerde uitrustingslijst
Na je boeking ontvang je van mij een uitrustingslijst. Daar vind je alle uitrustingsstukken die nodig zijn en ieder item ongeveer kost om te kopen of huren. Bij ieder uitrustingsstuk vind je een foto en een uitgebreide omschrijving.
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Zelfstandige voorbereiding in Nederland:
- Informatiebijeenkomst zie agenda (Mits niet al geweest)
- Zeer uitgebreide uitrustingshandleiding
- Zeer uitgebreide trainingshandleiding
- Zeer uitgebreide instructie video's
Alpen programma:
- 6 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:4)
- 6x overnachting op basis van halfpension
- Gebruik van touwen, nuts en friends
- Toeristenbelasting
- Voordelen van lidmaatschap brancheorganisatie VvKR
- VZR Garant
Niet inbegrepen
Alpen programma:
- Vervoer naar de Alpen
- Kosten voor lokaal vervoer (tol en Mont Blanc tunnel)
- Liftkosten +/- € 75,00
- Alle overige uitrusting niet genoemd onder 'inbegrepen'
- Lunch, snacks, drankjes en consumpties
- Bijdrage VZR Garant á € 2,50
Gidsen waar ik mee samenwerk
Als één van de weinige Nederlanders beschik ik over het hoogst haalbare internationaal erkende UIAGM ski- en berggids diploma. De opleiding tot internatinaal erkend UIAGM ski- en berggids duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermt beroep net zoals in Nederland artsen en advocaten dat zijn. De opleiding omvat meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expedities. Kortom alle bergsportdisciplines die je kunt bedenken vallen binnen hun expertise. Mocht ik zelf niet gidsen spreken de berggidsen waarmee ik werk goed Engels met een prachtig lokaal dialect.
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Deze week is er 1 berggids per 4 deelnemers aanwezig. Bij 8 deelnemers zijn er dus 2 berggidsen aanwezig.
Data & prijzen
Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.
Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.
Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.