Een droom komt uit!

Eind november kreeg ik te horen dat ik welkom was om de gidsen training te volgen bij Last Frontier Heliskiing in Canada. Dat betekende een avontuur van 2 weken in het grootste helikopter skigebied ter wereld! lees hier meer over last Frontier Heliskiing..

Vancouver

Na een dagje sightseeing in Vancouver vloog ik verder richting noorden om in het kleine plaatsje Terrace te landen. Daar werd ik opgewacht door de staf en de gidsen van Last Frontier. Voor iedere start van het seizoen kwamen alle gidsen 4 dagen bijeen om iedereen weer scherp en op 1 lijn te krijgen.

Helikopter skiën in Canada

Tijdens de reis wordt het me duidelijk hoe groot Canada is. Voordat je in Vancouver landt, heb je al ongeveer 8 uur over Canadees grondgebied gevlogen. Vanaf Vancouver bereik je dan in 2 uur vliegen Terrace. Een busreis langs een eindeloos desolaat landschap over  eenzame wegen brengt je bij de Bell 2 Lodge.

De Bell 2 Lodge

De Bell 2 Lodge stond er al voordat de 'Highway' er was. Hij werd gebouwd door de eerste kolonisten die leefden van de jacht en het zetten van vallen. Een van de medewerkers op de Lodge is er opgegroeid en vertelde dat hij, buiten zijn eigen familie om, maar1 keer in de paar jaar contact had met andere mensen.De Bell 2 Lodge ligt midden in de Skeena Mountains, een gebied zo groot als 1/3 van Zwitserland.

Na de komst van de 'Stewart Cassiar Highway' kwam er bij de Bell 2 Lodge een benzine pomp te staan en een klein winkeltje. Deze is nu uitgebreid tot een restaurant, bar, lounge en alle andere zaken die nodig zijn om een helikopter skibedrijf te runnen. Daaromheen staan een aantal Log Chalets waar de gasten, in dit geval ik dus ook, verbleven.

De heli staat klaar!

Gidsen training

Ondanks dat ik de volledige gidsen opleiding in Oostenrijk doorlopen heb leer ik weer een hoop bij. Het gebied waar gevlogen wordt is zo afgelegen dat er geen bergreddingsdienst bestaat zoals we die in Europa kennen. De enige bergredding die er is zijn de gidsen en de helikopters zelf! In de Canadese gidsen opleiding wordt dan ook een hoop aandacht besteed aan zelfredzaamheid.

Op de lodge zijn verschillende soorten reddingsleeën aanwezig. Er wordt veel geoefend hoe deze te gebruiken in combinatie met de helikopters. Verder wordt er aandacht besteed aan EHBO en vindt er een een grootschalige lawine oefening plaats.

Daarbij bestaat er in het gebied ook geen lawinebericht. Omdat Canada zo uitgestrekt is is er veel minder data beschikbaar. Ook zijn de methodes van o.a. Werner Munter alleen in de alpen toepasbaar.

treerun bij het heliskien

Hoe worden lawineberichten dan opgesteld?

In de alpen worden de lawineberichten opgesteld door instituten als het SLF. Aan de hand van vele meetstations, visuele waarnemingen en berggidsen die dagelijks info verzamelen kan er een goed lawinebericht opgesteld worden.

Alle skigebieden en helikopter skigebieden van Canada voeren informatie in in het computer programma 'Infoex'. In ieder gebied worden dagelijks lawineprofielen gegraven en tests gedaan.

Ondanks dat er op deze manier uiteindelijk veel minder info binnen komt dan in de alpen, kan er toch een goed lawinebericht gemaakt worden. Dit omdat de info dié er is, door professionals is verzamelt en dus erg betrouwbaar is.

De helikopter op de achtergrond bij prachtig skien

Dikke pow in the alpine and superb treeruns!

Een betere start van het seizoen kon ik me niet wensen.  Na de gidsen training moest er 'gewerkt' worden. Er moest een begin gemaakt worden met het maken van de drop offs en de pick up zones. Deze werden gemarkeerd met vlaggetjes zodat de piloot een referentie punt had om te landen.

Omdat er zeker in het begin van het seizoen nog weinig info over het lawinegevaar was werden er veel profielen gegraven. Ook bekeken we de stand van de gletsjers en of deze qua spleten veilig genoeg waren om af te dalen. Het belangrijkste van dit werk was natuurlijk dat er tussendoor veel geskied mocht worden;)

Hierna mocht ik samen met 1 van de andere gidsen op pad met drie klanten uit het franstalige deel van Canada. De mannen hadden geluk want ondanks het mindere weer vonden we perfecte pow in steil bosachtig terrein.

De dag erna klaarde het op en schoten vanuit het de onverspoorde hellingen in het alpiene terrein het bos in. Ik heb deze week veel met de handycam en de gopro gefilmed en binnenkort is er dus ook een mooi filmpje te zien van deze trip!

Dikke poeder!

Interesse of vragen?

Heb je nog vragen? Geheel vrijblijvend kun je bij ons langs komen om vragen te stellen. In samenwerking met Epique komen we bij jou langs en met een presentatie hopen we al jou vragen te beantwoorden! Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl of bel 0648265628!

Canada heli skien
Mooi uitzicht bij het helikopter skien
In het bos
Beetje veel lucht
First tracks bij het gidsen in Canada
Michael brackenhofer in de Pow
First tracks bij het heli skiën
Skien met de Helicopter op de achtergrond
Goed onderkomen bij het heli-skiën!