Denali beklimmen

De koudste berg ter wereld, 1 van de 7-summits!

Denali beklimming met Jelle Staleman
Alaska

Denali beklimmen

De koudste berg ter wereld, 1 van de 7-summits!
Eerstvolgende vertrek
28 mei 2026
Hoogte
6190 meter
Reisduur
22 dagen
Deelname vanaf
€ 12200
Deelnemers
1 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

De Denali is de inheemse naam voor de berg die vroeger Mount McKinley. Denali is de Amerikaanse variant van het inheemse woord Deenaalee wat van de inheemse Koyukon stam afstamt. Wist je dat Barack Obama zich ermee bemoeit heeft om de berg weer bij de inheemse naam te noemen?

De beklimming van de Denali is klimtechnisch gezien niet heel moeilijk maar door extreem koude temperaturen en het feit dat je volledig zelfvoorzienend bent is de beklimming van de Denali een gigantische uitdaging. Sommige klimmers die alle 7-summits beklommen hebben, en dus ook Mt Everest (met hulp van sherpa's) beweren dat de beklimming van de Denali de zwaarste is van alle 7-Summits. Tijdens deze expeditie zul je alle lasten zelf moeten verslepen inclusief rugzakken van 25kg en een slee van 40 kg. Ga jij de uitdaging aan?

Bezoek mijn informatiebijeenkomst

Denali beklimmen programma

Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland

Vanaf Schiphol vliegen we met het Nederlandse team, meestal via Seatle, naar Anchorage.

Dag 2 – Aankomst in Anchorage en briefing

In Anchorage nemen we een dag de tijd om van onze jetlag af te komen en doen we de laatste inkopen. Afhankelijk van de aankomsttijd en van hoe snel we inkopen gedaan hebben rijden we vandaag al door naar Talkeetna maar het kan ook zijn dat we dit pas een dag later doen.

Dag 3 – Taxi naar Talkeetna, Vlucht naar Basecamp (2194 m)

Na een prachtige rit over de toendra van Alaska bereiken we Talkeetna. Talkeetna heeft een kleine hoofdstraat waar je al snel het gevoel krijgt of je in een oude western film beland bent. Na de nodige voorbereidingen en lunch, vertrek je vervolgens per vliegtuig naar Basecamp (2194 m). De vlucht naar Basecamp is alleen mogelijk bij goed weer dus het kan ook zijn dat we een dag of 2 later vliegen.

SONY DSC
Waanzinnige vlucht mét landing op de gletsjer!

Dag 4 – Korte afdaling en vlakke etappe naar kamp 1 (2378 m)

Vanaf Basecamp dalen we af via Heart Break Hill om aan de eerste klim te beginnen. Met 8 km afstand en ca. 400 hoogtemeters is dit een relaxte dag om een beetje in te komen. De sledes zijn vandaag het zwaarst van de hele expeditie omdat er nog geen rantsoen opgemaakt is!

Afstand: 8 km, 400 m stijgen

De route op Denali met alle kampen
De route op Denali met alle kampen

Dag 5 – Materiaal naar cache bij Kahiltna pas (3048 m), slapen in kamp 1

Vanuit kamp 1 staat er vandaag een ''carry'' op het programma. De rugzakken en sledes zijn zo zwaar dat het moeilijk is om grote afstanden en veel hoogtemeters te overbruggen. We laten de tenten en slaapuitrusting staan en dragen andere uitrusting een eind richting het volgende kamp of als we fit zijn al helemaal naar kamp 2.

Vanuit kamp 1 klimmen we via ''skihill'' richting de Kahiltna Pass op ongeveer 3100 m hoogte waar we de uitrusting achterlaten en goed markeren zodat we deze bij een sneeuwbui weer makkelijk terug kunnen vinden

Afstand: 13 km, stijgen 700 m, dalen 700 m

Mountain Network - Denali beklimmen -13

Dag 6 – Verplaatsen naar kamp 2 op 3413 m hoogte

Vandaag lopen we het traject van gister nogmaals met het doel om ook hoger te gaan slapen. Het 'cashen' van de uitrusting zorgt er ook voor dat we goed acclimatiseren en dat onze sledes en rugzakken wat lichter zijn. De cache die wie gister gemaakt hebben laten we liggen en halen we morgen tijdens een actieve rustdag op.

Afstand: 7,5 km, stijgen 1000 m

Mountain Network - Denali beklimmen -10
Waanzinnig uitzicht vanaf de kampen.

Dag 7 – Uitrusting Kahiltna Pass ophalen

We dalen ca. 400 m af naar de cache en slepen deze terug naar kamp 2. De rest van de dag gaan we chillen!

Afstand: 3 km, stijgen 400 m, dalen 400 m

Dag 8 – Cache naar Windy Corner, overnachting in kamp 2

Vandaag is de eerste echt zware dag. Dit komt met name doordat het terrein een stuk steiler is. Waar we ons eerder op sneeuwschoenen verplaatsen zijn nu de stijgijzers en pickel nodig. Grote kans dus dat we gebruik moeten maken van de vaste touwen.

Via Motorcycle Hill en Squirrel Hill bereiken we Windy Corner (4145 m) waar we voor het eerst het bovenste deel van de berg kunnen zien. We maken een cache en dalen weer af naar kamp 2. De uitzichten zijn magistraal, hier doen we het voor!

Afstand: 6,5 km, stijgen 700 m, dalen 700 m

 

Mountain Network - Denali beklimmen -17
Klimmen in technisch terrein

Dag 9 – Kamp 3 of 14 K foot kamp!

De rugzakken worden inmiddels wat lichter omdat we eten en brandstof verbruikt hebben. Door de steilheid van het terrein hebben we de sledes inmiddels achter gelaten. De hoogte laat zich inmiddels goed voelen. Des te noordelijker je op de aarde komt des te minder zuurstof in de lucht dus 4000 m in Alaska voelt aanzienlijk zwaarder dan 4000 m in de Alpen.

Het doel voor vandaag is het halen van het hoogste (nog comfortabele) kamp vanuit waar we zullen wachten op goed weer voor de toppoging. We graven de tenten goed in zodat deze ook bij harde wind goed blijven staan. En het kan hier zeer hard waaien!

Afstand: 4 km, stijgen 900 m

Dag 10 – Uitrusting ophalen Windy Corner

We dalen af om de cache op te halen.

Afstand: 1,5 km, stijgen 200 m, dalen 200 m

Mountain Network - Denali beklimmen -19

Dag 11 – Uitrusting naar cache boven de head wall

Vandaag staat de beklimming van het steilste deel van de route op het programma. Na het beklimmen van de headwall middels vaste touwen bereiken we een hoogte van 4937 m. Daar laten we uitrusting achter en kunnen we ons lichaam verder aan de hoogte laten wennen.

Afstand: 4 km, stijgen 700 m, dalen 700 m

Dag 12 – Rustdag

Mountain Network - Denali beklimmen -12

Dag 13 – Bij goed weer klimmen we naar ‘High Camp’

In 14K foot kamp rusten we uit en checken de weerberichten tot er een 'goed weer window' verschijnt. Bij goed weer klimmen we door naar high kamp waar we vanwege de hoogte en de kou liefst zo weinig mogelijk nachten blijven.

Afstand: 4 km, stijgen 900 m, dalen 900 m

Dag 14 – Rustdag

Als het weer het toelaat pakken we vandaag nog een rustdag. Als het window kort is kan het ook zijn dat we vandaag al een toppoging doen.

SONY DSC
Uitrusten in het kamp.

Dag 15 – Topdag

Voor de toppoging hebben we perfect weer nodig. Dus blauwe lucht en liefst geen wind. Via de Denali pass, Arch Deacon's Tower en the football field bereiken we de topgraat met adembenemend uitzicht. Adembenemend door het mooie uitzicht maar ook door het tekort aan zuurstof!

Waaauuuuwww! We staan op de top van Denali! Gesloopt maar voldaan omhelzen we elkaar. Nog even concentreren want er volgt nog een lange afdaling!

Afstand: 8 km, stijgen 900 m, dalen 900 m

Dag 16-17 – Afdaling (2 dagen)

We dalen in 2 dagen af. Je zult merken dat dit nog zeer zwaar is en een hoop gedoe met sledes die telkens zijwaarts naar beneden glijden terwijl jij rechtdoor wil..

Dag 18-23 – Back-up dagen

Mocht het weer tegen zitten hebben we deze dagen als reserve.

Dag 24 – Terug naar Anchorage

Dag 25-26 – Vlucht naar huis

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
17 / 20
Conditie 5 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 4 / 5
Afzien 5 / 5
Conditie 5 / 5
Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 4 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 6000 en 7000 meter.
Afzien 5 / 5
Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

Extra informatie

Het beschreven programma kan op basis van weer, (route)condities en de skills van de deelnemers moeten worden aangepast.

Accommodatie

In Anchorage en Talkeetna slaap je in een hotel of pension. Op de gletsjer slaap je in  tweepersoons tenten - tenzij de weersomstandigheden vragen om de tenten met meer dan twee personen te delen, bijvoorbeeld in geval van extreem harde wind. In de hoogtekampen helpen de gidsen met het sneeuwsmelten om zelf je eigen (droogvoer) maaltijden te bereiden.

Team / Begeleiding

Bij de expeditie in 2026 gids ik je persoonlijk. Inmiddels zijn er 4 Nederlandse inschrijvingen en bij 6 inschrijvingen kunnen we een exclusief Nederlands team vormen aangevuld met lokale Amerikaanse berggidsen

Instroomeisen

Om deel te kunnen nemen aan de expeditie  naar Denali, heb je het volgende profiel:

  • Eerdere (expeditie) ervaring op een top van 6000 meter of hoger
  • Ervaring met het beklimmen van een aantal 4000ers in de Alpen
  • Ervaring met winterkamperen, sneeuwsmelten en zeer koude omstandigheden.
  • Kennis van technische expeditievaardigheden
    • touwtechnieken op de gletsjers
    • reddingstechnieken
    • bouwen van een kamp
    • werken met vaste touwen
    • lopen met een pulka

Voorbereiden op je avontuur

Informatiedocument skigids en berggids Jelle Staleman

Gratis brochure

Hieronder kun je, mits beschikbaar, de brochure downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie over:

  • Het programma
  • Het trefpunt
  • De logistiek
  • Acclimatiseren
  • Kosten en meer

Mont Blanc beklimmen met Nederlandse berggids als beginnerscursus alpinisme

Infoavond

Kom naar een van mijn infoavonden (mits deze in de agenda te vinden is). Daar vertel ik je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

  • Voorbereiding
  • Acclimatiseren
  • Het programma van dag tot dag
  • Kleding en uitrusting
  • Trainingsadvies
  • Praktische informatie

Bezoek mijn informatiebijeenkomst
Beklim je eerste berg tijdens de de beginnerscursusa alpinisme met een officiële Nederlandse berggids

Uitgebreid trainingsschema

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij een trainingsschema waarmee je jezelf fysiek en mentaal goed kunt voorbereiden. Over welke vaardigheden en conditie je precies moet beschikken wordt op de voorbereidingsbijeenkomst in NL nog duidelijker gemaakt.

Gevorderdencursus Alpinisme Chamonix met Nederlandse berggids

Uitgebreide uitrustingslijst

Na je boeking ontvang je van mij een pdf met alle details over de uitrusting.  Per item vind je daar een foto, een omschrijving en wat het gaat kosten om te kopen of huren.

Uitgebreide instructievideo's

Nadat je geboekt hebt ontvang je van mij meerdere zeer uitgebreide instructievideo's over de benodigde uitrusting. Zie hieronder een voorbeeld van één van die video's! Na je boeking ontvang je van mij alle andere instructie video's.

 

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland:

  • Hardlopen in de duinen met het team
  • Lunch bij mij thuis
  • Workshop uitrusting
  • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

  • Persoonlijk gegidst door Jelle Staleman
  • Per 2 deelnemers 1 lokale Amerikaanse berggids
  • Vlucht naar de gletsjer en retour Talkeetna - basiskamp + ca. 55kg bagage per klimmer
  • 2x overnachting in Anchorage en/of Talkeetna exclusief maaltijden
  • Alle maaltijden op de berg (ontbijt, lunch en diner)
  • Touwen, tenten, branders en teamuitrusting
  • Sledes
  • Transfers van het vliegveld naar het hotel en retour
  • Transfer van Anchorage naar Talkeetna en retour

Niet inbegrepen

  • Vlucht NL - Anchorage en retour (ca. € 1200)
  • Kleding en persoonlijke uitrusting
  • ESTA (soort permit) (ca. € 30,-)
  • National park fees (ca. $ 390)
  • Overnachtingen na de expeditie (aantal overnachtingen hangt af van wanneer de top gehaald wordt.)
  • Fooi voor de lokale berggidsen
  • Drankjes
  • Overnachtingen en maaltijden in het dal buiten de inbegrepen 2 nachten in Anchorage en Talkeetna
  • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
  • Bijdrage VZR Garant á € 2,50

Gidsen waar ik mee samenwerk

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis wordt je persoonlijk gegidst door Jelle Staleman. Daarnaast is er per 2 deelnemers 1 lokale Amerikaanse berggids aanwezig. Bij 6 deelnemers zijn er dus 3 Amerikaanse gidsen en Jelle Staleman als gids aanwezig. Een gidsratio die je bij geen enkele andere aanbieder zult zien!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Alle reizen worden door mij persoonlijk gegidst mits er reisdata online staan. Staan er geen reisdata online dan kun je deze reis via Mountain Network boeken maar zul je mogelijk niet door mij persoonlijk gegidst worden. Afhankelijk van het type reis kan het zijn dat er nog een aantal andere gidsen aanwezig zijn. Hieronder de gidsen waarmee ik samenwerk. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar info@jellestaleman.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
28 mei 2026 - 18 juni 2026
4 van de 8 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 12200